婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

龍仔MAMA 發表於 12-6-14 14:36
我阿媽隻耳聽得唔清楚,所以唔可以湊到阿B,我都有諗請工人 + 阿媽,但...唔知WORK唔WORK ...

我覺得Work喎, 你唔放心比工人, 咁有你媽媽睇住, 會好些!

大宅

不如你試下用好認真既態度同你c6傾(唔好用平時既語氣, 好似人地報道新聞果種呢~, 同埋要盡量保持冷靜同唔好大哭大叫), 講出你心底說話, 如果佢都唔願意理你, 咁你真係唔需要再理佢同佢屋企人架嘞, 總之佢地做任何傷害到你同bb既野, 就即時話返佢地唔使比面(當然唔係冇理取鬧啦). 不過, 你一定要諗定晒後首先好做呢個step. (譬如:隨時有住既地,請工人既錢and 咪係咪真係幫你湊)

男爵府

無問題架, 請工人啦,工人又可以幫到你媽咪家務,我最憎啲人搵婚姻黎威脅人架喇,

大宅

回覆:無奈

你99連醫生說話都唔聽

大宅

回覆:龍仔MAMA 的帖子

你無錯架,作為bb既媽咪,我地有責任保護Bb,十月懷胎甘辛苦生出黎,緊係唔可以亂黎,我個b都係奶奶湊,佢既湊法都有問題架,我都有直接指點返d錯處...理得佢鐘唔鐘意,仲知阿b最重要,有d野錯了可能累了bb一細...d奶奶成日用以前嗰套..唉!叫你c6上來看看我們的說話吧「你奶奶完全用錯方法,大錯特錯,唔該聽下醫生意見,你先係bb既媽媽,比返d話事權你,你甘辛苦生Bb,作為老公應該要撐老婆,仲有丫,可以既唔好搵伱奶奶湊了,請工人及找mama la..

洋房

李大嫂 發表於 12-6-14 15:36
應該係你講佢再係咁考慮離婚既係你唔係佢,叫佢抱住佢亞媽過世啦
你老公咁既說話都講得出,對你都唔會 ...
其實我賺錢同埋積蓄都多過c6,過我仲愛佢

洋房

回覆 g_annali 的帖子

係嬲都好好關係,因為我成日就曬佢,就算臨生,對腳水腫,辛苦到無返娘家,都個個禮拜去佢果度食飯

伯爵府

你99係咪傻,2個月介片!比著我真係同佢開火

洋房

其實99仲有好多事發生,真係令我流咗好多眼淚,C6話唔可以同娘家講,講咗就離婚

amy625  你老公都好過份,成日攞離婚黎做威脅。  發表於 12-6-15 00:22
luck_tang  衣d老公要吳要都吧啦!!:;pppp:  發表於 12-6-14 18:45

洋房

C6仲話我夠膽同人講,全世界都會話我錯

大宅

Oh my god!!! 你係咪中咗"降頭"呀?咁嘅男人,你仲同佢結婚生仔?而家佢講埋d咁嘅說話,你仲愛佢?一於抱埋bb返娘家啦!睬佢家人都有味呀

大宅

好媽媽勳章

BB真係唔可以俾你奶奶揍!對BB唔好呀!快d請工人或搵育嬰院啦!至於你老公,如果覺得自己咁有道理,點解唔俾你同娘家講呀!?

男爵府

湊過仔唔代表一定啱,你99連醫生護士都要駁,根本你同佢講咩都無用。你一定要堅持自己既方法係啱,唔可以俾佢話吓就妥協。

報紙上去大我99响我個b 3個月到又係試過。我直接問佢有咩特別原因要咁,佢噏一堆唔係理由既理由,逗住阿b佢又唔係去得快啲舒服啲。俾我問多幾問,原來佢係覺得可以慳條片!之後梗係俾我好強硬咁say no!

我唔知你99係咪一樣,但唔妥一定要企硬!

公爵府

引用:Quote:chrischo2002+發表於+12-6-14+14:12+

原帖由 龍仔MAMA 於 12-06-14 發表
我阿媽隻耳聽得唔清楚,所以唔可以湊到阿B,我都有諗請工人 + 阿媽,但...唔知WORK唔WORK ...
你工人一定正常過你奶奶((起碼佢會照你方法做,又罵得((又不用忍佢:;pppp:

珍珠宮

龍仔MAMA 發表於 12-6-14 13:54
坐月到依家,同99關係轉差,真係感到超級無助.阿B啱啱出世,99就響醫院話我唔好成日抱b,我同佢解釋唔想嘈著其 ...
咁落去真係人都癲啊!點都快D拉返C6去你果邊先丫~~
輸入搜索內容

伯爵府

回覆:龍仔MAMA 的帖子

我係你,我就答:"我都系咁諗"!你個老公跟本冇為你諗過,D咁嘅老公唔要就吧!你有工作能力可以請工人比亞媽,就快D抱埋亞B走,你系BB媽咪你要保護亞B。

大宅

點解你C6甘喜歡講離婚?吾通你係媽媽都吾可以照顧BB咩?你99係好有問題!!你搵工人加你媽湊B仲好,99都話吾湊,就吾好比佢湊,你有工作有收入,咪自己攪掂,吾好忍佢,吾好理99,你老公同99好不知所謂!吾好令自己太辛苦同吾開心!你c6再講離婚就成全佢!同外家呻又吾比,同佢講又吾明吾聽吾理仲怪責你,佢都痴Q線!你同全世界講,全世界都話你啱,你99同老公一家都痴缐!!

別墅

現階段唔好理你老公,執野同BB番外家。唔係要你做咩婚姻決定,而係你喺呢邊咁唔開心成日喊,好可能已經患上產後抑鬱。仲放自己響咁危險嘅位置,搞好自己先,安排好小BB 生活,再想下同你老公點搞啦!佢可以咁任性喺呢啲時候提離婚,好打有限。有時幾愛一個人,但當有事時唔能夠做到互相扶持,又點呢?你要加油呀!呢度好多人支持你架!有咩上來呻。

琥珀宮

引用:Quote:李大嫂+發表於+12-6-14+15:36+應該係

原帖由 龍仔MAMA 於 12-06-14 發表
其實我賺錢同埋積蓄都多過c6,過我仲愛佢
既然你有能力,就唔洗怕你老公,佢再講離婚你就即走反外家啦,你愈讓佢,佢就愈過份!

大宅

好媽媽勳章

你老公根本就知係錯, 所以用離婚來要脅你吾可以同娘家講. 佢再講你就叫佢快d同人講睇吓佢點, 佢話99識湊, 你問吓佢可以湊到bb留醫都叫識湊, Y理一大疊. 下次去健康院帶老公一起去, 如果佢話吾得閑吾去, 你問吓佢係唔係知道自己有問題. 加油BB需要你.

99唔湊1萬個恭喜, 不要比她要脅到你. 大把人湊得好過佢.

首頁

尾頁

跳至