論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我賓賓上年7月約滿後續約, 因上年3月時已給她回家鄉, 所以無再讓她回國, 我自己又忘了今年7月前要先讓她離境一次以extend working visa, 工人自己剛剛提起, 我先醒起, 所以現急於安排她去深圳或澳門。

想問各位有經驗人士, 去深圳或澳門會較方便及經濟? 工人話無朋友做伴, 自己唔敢去, 要我帶的話去澳門會較貴, 我亦唔清楚佢是否要申請travel visa or 拎 passport 就ok ? 可以即日來回 ?

去深圳的話我睇過好似要去中旅申請travel visa, 但網上資料無講要幾耐先批及幾錢, 請各位有經驗人士幫忙, 如果要先申請travel visa 明天星期六我可盡快帶工人去搞手續, 時間無多, 多謝各位 !

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

去澳門啦, 唔使簽證, 即日來回, 當去1日遊
去深圳要去中旅申請visa, 好似幾百蚊, 煩少少

大宅

回覆 5R2H 的帖子

謝謝, 如果免簽證, 去澳門會較方便及快, 是否帶passport + HKID就可以 ? 唔明點解有人寫話去澳門"等"簽證出再入境? 我係怕唔可以即日來回, 謝謝.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

AQMum 發表於 12-6-15 22:24
回覆 5R2H 的帖子

謝謝, 如果免簽證, 去澳門會較方便及快, 是否帶passport + HKID就可以 ? 唔明點解有人寫 ...
好似要帶埋合約架.

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

穩陣些就過一晩

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

去澳門等簽證唔同你件事,佢地多數係斷約要離境才可再申請visa,去澳門等平過返鄉下,4至6星期visa 批左咪由澳門入境。
你既情況只要合約期間出一次境,如果唔返鄉,多數工人上午去下午返,返港入境會給與合約餘下年期既簽證。

大宅

從錢的角度,去深圳同澳門差唔多, 因為深圳要簽証, 澳門唔駛。
從時間的角度, 就一定係去澳門方便, 即日來回無問題, 我都同我工人試過2次即日來回

大宅

去澳門方便D, 要帶 passport + contract + 工人身份証, 即日來回巳可

大宅

明白晒, 多謝各位資訊, 好清楚, 同老公傾過打算一家人同姐姐一齊去澳門一日遊, 大家輕鬆下, 唔該晒

男爵府

回覆 回覆:AQMum的帖子

直接去深圳做就可以,即做即過,上一層就係

子爵府

咁你地玩得開心D啦

首頁

尾頁

跳至