自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

回覆 健朗媽咪 的帖子

Agree! 本人認為這不對的行為,偏偏要人接受及包容。好似荷蘭,連食大麻都可以合法化,呢個世界會變成點?

明哥係香港或西方可以表明自己身份,如在回教國家已經係刑事罪,不是坐監咁簡單。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 回覆:QQilky的帖子

認同!所以聖經話末世民要攻打民,國要攻打國…人民到達道德敗壞之地

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

同性戀有罪? 黃耀明痛喊:恐怖言論,太荒謬!

同埋我想知佛教都支持同性戀既咩?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

佢咁講, 應該係驚個社會潮流興D呢d野, 尤其以偽人以身作側, 令後生以為同性戀不是罪, 有樣學樣呀

現代社會道德真是淪亡

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個牧師博出位

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+june25+於+12-06-16+發表由我

公爵府

好媽媽勳章

samson11121 發表於 12-6-16 10:35
同埋我想知佛教都支持同性戀既咩?

佛教要斷7情6慾添呀

~仔仔媽咪~  咁我都唔熟佛教既,睇到佛經咁講,又會唔會話佛教野蠻唔俾人做愛&結婚呢?  發表於 12-6-16 16:45

公爵府

好媽媽勳章

jasonhelen 發表於 12-6-16 10:32
回覆 健朗媽咪 的帖子

Agree! 本人認為這不對的行為,偏偏要人接受及包容。好似荷蘭,連食大麻都可以合法 ...

咁如果係回教國家會點ga

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

好媽媽勳章

引用:睇清楚日子,林牧師係響黃生公開自己係guy

原帖由 TAMATAMA 於 12-06-16 發表
睇清楚日子,林牧師係響黃生公開自己係guy之前講架,佢只係晌自己教會講道時作個比喻,等教徒有所警惕,突然 ...

子爵府

回覆 健朗媽咪 的帖子

回教國家不會贊同同性戀,你睇下馬來西亞前總理安南的案件,係要坐監。有些激進回教國家用石頭被群眾打死。點解同性戀者只會抨擊基督教,不抨擊回教。是否欺善怕惡。曾經有同性戀組織去天主教教堂示威,說天主教沒有包容他們,又去過基督教書室示威,說他們不售買同性戀書籍。有時我覺得基督徒被同性戀者歧視,甚至乎受到他們的壓迫。

~仔仔媽咪~  咪係!得罪我即係得罪真神阿拉,D回教徒係咁諗野架噃...  發表於 12-6-16 16:48
imlcc  你講得相當有道理,邊個敢反回教?找C嗎?  發表於 12-6-16 12:26

子爵府

引用:Quote:原帖由 googoo 於 12-06-16 發表聖經

原帖由 heichunmum 於 12-06-16 發表
我覺得不是要佢接納,但佢咁講好唔尊重人,點解要話人係罪犯?佢係將同性戀和刑事罪犯相提並論,不是原罪嗰 ...

珍珠宮

大宅

引用:死火…我老豆話狗都識分公娜…點解人唔識 +

原帖由 samson11121 於 12-06-16 發表
死火…我老豆話狗都識分公娜…點解人唔識

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

heichunmum 發表於 12-6-16 09:52
都幾得意,基督教徒妄想自己所謂的道德高地可以凌駕於言論自由?他也只是在自己的演唱會向喜歡他的人講,關 ...
其實我唔明邊度牽涉到言論自由。。。
正如你所講,林牧師都只係響教會聚會同信眾講,仲要只係整篇講道既其中一段。
雖然我無親身聽到林牧既整篇道,但我都好肯定佢開個咁既頭係為左要講,無論咩人,我地應該接納包容佢地,一樣咁傳講福音, 希望佢地會早日相信主耶穌。

同埋我睇左道歉既報道啦:
http://news.sina.com.hk/news/15/1/1/2691942/1.html

佢唔係話講錯左說話,佢係為佢既言論引至他人不安而道歉。

~仔仔媽咪~  我覺得佢唔需要道歉,而係响訪問度講番清楚D,係講道而唔係針對同性戀.  發表於 12-6-16 16:51
~仔仔媽咪~  唔係怕俾人插而道歉嘛!作為牧者做咩講咩都係為神而作,唔係為咗自己.  發表於 12-6-16 16:50
~仔仔媽咪~  但當睇到生果POST嗰個訪問視頻,我會覺得佢冇哂立場囉.  發表於 12-6-16 16:49

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

54heima 發表於 12-6-16 10:07
這一代人話社會進步要接納尊重同性行為...下一代同你講社會又進步要接納尊重亂倫人獸交得唔得...早幾日新聞 ...
我無睇過呢篇報導,就咁聽都覺得不可思議。。。。。其實響香港實行同性戀非刑事化都不過大概 20多年既事。。。。 e+都已經變得理所當然
以此推論,如果歐洲真係人獸交合法化,到20多年後,大家又覺得理所當然。。。。真係

到時d人咪會帶蛇/鴕鳥/大笨象返屋企見家長話係佢愛人lor!!

imlcc  蛇/鴕鳥/大笨象==>  發表於 12-6-16 12:31

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+creamybaby+於+12-06-16+發表

男爵府

黃生在演唱會公開出櫃,我並不認為他係為左要說服普羅大眾接受同性戀
事實上,接受同性戀與否是個人既思想自由,黃生無咁大能耐改變到,亦都無權利去改變
但問題係呢個社會外面open內裏保守,同性戀仍是受欺壓既小眾
人們常自稱思想開放,實則歧視、排擠同性戀,視佢地為低等、噁心既一群
社會上既有色眼光往往讓同性戀不敢公開自己既性向,甚至否認自己,扮作異性戀,自欺欺人地生存在這個社會裏
我認為黃生既公開出櫃宣言,僅是為了給予同志們勇氣,讓佢地能面對自己,面對群眾,無愧地活在世上
此外,或許並非出於黃生本意,但佢既宣言,我認為有助香港趨向文明
我認為一個文明既社會應能容納各式各樣既人群
我指既容納,唔係叫所有人認同小眾,而是能讓小眾能平等地與大眾生活在同一片天空下
人有權利不認同小眾,但小眾也有權利有尊嚴地活在世上,而非受盡白眼、排擠
對我而言,同性戀與有色人種分別不大,前者是天生性取向與大眾不同,後者則是天生膚色與大眾不同,佢地無得揀
既然我地能,亦提倡接納有色人種,為何同性戀就唔得呢?
且看美國,從前黑人受盡歧視,現在黑人可以和白人一齊上電視,更甚,同性戀話題可公開談論,我認為這就是文明既象徵
現在既香港,東南亞人士能在銀幕上擔當要角,這是香港文明既進步;但對同性戀既話題三緘其口,可見香港既文明仍有不足
有人說:接受了同性戀,他日豈不是要接受埋人獸交?道德豈不都淪亡了?
首先,我認為這樣既想法,已先將同性戀放在與人獸交相同既水平線上
同性戀並不能與人獸交相提並論,因後者已是非人、禽獸之行
人有禮義廉恥,能控制欲望,比走獸高級
既然有人拋棄人既尊嚴,隨性而為,與野獸交合,或者亂倫,佢已經不是人,是禽獸
但同性戀只是性取向不同,充其量只是有違自然,並不等於佢地會拋棄禮義廉恥,做出獸行來
所以同性戀不可與人獸交、亂倫等惡行並舉,接受了同性戀也不等同他日就會接受埋人獸交
同樣,在宗教上同性戀可以是有罪,但林牧師不應把同性戀等同強姦犯
你可以指着一位同志說佢有罪,但唔可以話佢等同強姦犯,因為呢個係更嚴厲既指控,直情可以話係污衊佢既人格
有人話林牧師只係係佈道會到同教友講姐,關你咩事?
但不論話是對何人說,人當為自己既言論負責
林牧師既言論係有錯既話,佢就應當為自己既言論負責
更何況佢係一位傳道既牧師,佢應更謹言慎行,以免誤人子弟
文好長mouth:但我一直好想係呢個議題上發表意見,所以辛苦各位仔細閱讀既jm啦
小妹才疏學淺,以上意見或有不當,歡迎大家指正交流

SWtwins  講得好中肯, 他日如果我D子女係同性戀, 我都要說服自己接受, 因為我愛佢地  發表於 12-6-21 15:11
alicemic  100% agree 講晒我想講既野  發表於 12-6-16 18:27

首頁
45678...12

尾頁

跳至