懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我啱啱坐完月, 請錯咗個超差陪月, 幫唔到手之餘搞到我一肚氣, 希望提醒下大家請陪月之前問清楚D, 因每人要求不同, 就算有人介紹都要小心D揀! 千祈唔好好似我咁請錯嗰個乜都唔識, 又自私, 但又自以為是, 重懶到出汁嘅勁差陪月!好慘!!!

那個廢廢地陪月7宗罪
1. 照顧BB超求其: 日日幫BB沖涼求其抹兩下, 搞到BB個頭長期一浸味, 最重要係肚臍洗唔乾淨, 甩臍帶後冇用薑或火酒等適當處理, 超級唔衞生, 最滲係咁搞到BB肚入晒風, 成日嘔奶ee eh eh! 好啦明知BB多肚風, 餵奶都唔小心D, 一路睇電視一路餵, 掃風又求其掃兩下就即刻抱頭大睡, 搞到BB成晚ee eh eh頂住瞓唔好! 重要成日同我地講Li 個係佢特性! 痛心!

2. 唔清潔, 衞生意識差: 去完街巿污糟爉蹋唔換衫就抱bb, 最過份係成日向住BB咳都唔自動自覺帶口罩同睇醫生, 叫佢放假又話唔使, 要三催四請先肯帶口罩!

3. 陪月其中一主要任務係照顧媽媽起居飲食, 我請佢係24小時即住係我屋企, 但我問佢我早餐食乜佢竟然叫我食麪包...佢唔預備早餐比我之餘重要我工人煮埋比佢食! 至於夜晩佢竟然其中一味餸係腸仔...

4. 坐月基本上十二朝後不論開刀自然生都要特別的湯水同食材去惡露同補身, 佢一D都冇煲比我, 咁我又唔識叫佢煲, 但佢連薑飯, 雞酒都成個月都唔整, 要滿月我阿媽再三提先肯整咗一次咁大把

5. 煲谷奶湯係陪月都應該識, 但我叫佢用'梳囉魚'及牛奶魚煲比我(因據知這兩魚谷奶佷有效),佢就用很'醒'做藉口唔肯煲, 最後我再三催促下煲咗一次真係有D醒, 點知我第二個陪月話比我聽先知原來用此魚要很多功夫, 因魚仔細, 而唔劏肚就會醒, 個超差陪月就因慳功夫唔想整, 偷懶就叻!

6. 偷懶: 啱啱生完唔好入風好重要, 所以一般陪月都好緊張, 我生完佢不單冇幫我沖涼, 食完飯就凈係坐係度睇電視, 我喺隔離吹頭都唔幫, 懶到出汁! 次次放工準時就叻, 一個鐘前就換定衫睇雜誌等放工!

7. 超自私自以為是, 完全做唔到陪月應有責任和態度: 由於每人要求不同, 我同阿媽有時都好客氣咁問佢煮嘢同煲湯材料, 以便日後可繼續調理, 佢竟然唔肯講, 驚人地知佢自以為自己先識嘅秘方, 而當我地比意見或提議佢, 佢竟然聲大夾惡鬧番我地轉頭, 而唔係解釋佢做法的原因, 之後重要恐嚇同比壓力我話若我們再有疑問她會即走! 完全唔係為媽媽的健康出發! 講真我若不是下一個陪月未到我晨早趕佢走!

Li 個陪月嘅衰嘢實在多到不能盡錄, 我希望大家以後請陪月小心D! 唔好請中Li個叫芳姐ge One神!!!

禁止訪問

大宅

回覆:我啱啱坐完月, 請錯咗個超差陪月...好慘

6)你唔係請佢24小時嗎?點解佢會有得放工?

大宅

見你入左2013年2月個媽媽會出同一個post,又響哂個陪月名........感覺膠膠地

侯爵府

回覆 回覆:cherrybaby21的帖子

其實有時不能盡信

大宅

回覆 cherrybaby21 的帖子

冇錯! 佢係私人陪月, 重要係朋友用過介紹tim...初時以為有熟人用過應該不會太差, 點知唔同人standard不同, 原來真係可以咁差! 佢係24小時, 但每周星期六9am就會放假至星期日9pm才回來!
Cherrybaby, sorry I don't understand Wat is 膠膠地, 但我花咁多時間打li篇and post in 2013 mama club, even 決定開埋名係想同大家share my experience, 晤想大家請錯人中招, or at least interview 陪月時問清楚, if u have doubt it is up to u to believe or not

icy_chan    發表於 12-6-25 11:27
LuckySesame  Support! Thanks for sharing.   發表於 12-6-18 20:17

大宅

回覆 濼晴 的帖子

我請著e個陪月已經夠慘, 都係出心同你地分享....唉...

別墅

個陪月住邊區架?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

多謝妳的分享, 我想請教妳, 因為我10月都請咗陪月陪我, 媽媽同奶奶都不會來幫手, 其實我最好係點樣分配佢嘅工作, 還是要好似外傭咁乜都要講得清清楚楚呢, 因為見你個經歷, 我好擔心~

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會叫佢即刻扯囉

大宅

回覆 poon2man 的帖子

佢話比我聽住屯門

大宅

回覆 MrsSunflower 的帖子

我都係分享下, 希望大家陪月開工前問清楚D, 因佢的操守同係咪用心做分別好大, 真係好緊要, 其實我都係用咗e家個陪月先知原來好同唔好有咁大分別 :)

工作範圍方面一般'好'的陪月都會自動波付責照顧媽媽三餐的所有起居飲食及take care bb everything, 基本如買餸煮三餐比你再加煲不同的湯及燉湯幫去瘀更新, 煲代茶雞酒同幫媽媽用eg.薑水沖涼等, 你不妨可make sure 佢會否做足這些, 但details 或做得有几好就好睇個人, 可參考我之前分享. 而工人應只能幫洗碗, 或有時間冼BB衫, 切下煮食材料及一般家務. 但陪月臨走前可叫佢教工人姐姐繼續煮咩食煲咩湯

大宅

多謝你架分享........請到一個咁gar陪月, 真係貼錢買"籣"受........

我果個都係朋友介紹陪月.....但因佢沒有期, 所以佢再介紹另一個給我....
所以我都有d擔心(因我年尾才生呀b)........咁arm佢又住屯門, 但唔係叫芳姐.........

其實果陪月唔好.......真係好慘.......因現在請陪月(有經驗果d)好貴

到時我知道自已果陪月是什怎(不論是好是壞)都會同大家分享

大宅

回覆 carmenyan206 的帖子

我都想! 但佢走咗又唔放心得工人姐姐幫手...唯有Lin 住條頸....

大宅

如果我請個陪月係咁......我真係會.............同發火......

禁止訪問

別墅

回覆:ILikeToDream 的帖子

我請嗰個同你嗰個同名,有d擔心!
我嗰個話住元朗!

大宅

請錯陪月真係慘貼錢買罪受,樓主可能唸得一個月時間,大家將就下過得去就費事𨍭人,最後委屈不能求全,請陪月真係要小心,尤其寫明中止合約的方式。

複式洋房

回覆:ILikeToDream 的帖子

請問你lee個陪月係咪叫龍太(芳姐)呀?

大宅

回覆 egg8899 的帖子

係㗎, 朋友都有唔同standard, 所以都好難講, 唯有問得仔細d
但我諗私人同公司分別是如through agent 請, 有咩不滿可透過agent 即時反映, 唔怕唔好意思加上陪月都會忌agent 幾分, 但就爭在冇朋友用過唔知好唔好...而私人就兩睇, 一係好似你所講冇agent用, 一係就只做referral已fully booked, 所以如有高要求的朋友用過, 加上interview時問得仔細D(我就係爭咗li步...)相信都ok

好彩係我現在的陪月好好多, 幫我補番

首頁

尾頁

跳至