2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我啱啱坐完月, 請錯咗個超差陪月, 好慘...幫唔到手之餘搞到我一肚氣, 希望提醒下大家請陪月之前問清楚D, 因每人要求不同, 就算有人介紹都要小心D揀! 千祈唔好好似我咁請錯嗰個乜都唔識, 又自私, 但又自以為是, 重懶到出汁嘅勁差陪月!

那個廢廢地陪月7宗罪
1. 照顧BB超求其: 日日幫BB沖涼求其抹兩下, 搞到BB個頭長期一浸味, 最重要係肚臍洗唔乾淨, 甩臍帶後冇用薑或火酒等適當處理, 超級唔衞生, 最滲係咁搞到BB肚入晒風, 成日嘔奶ee eh eh! 好啦明知BB多肚風, 餵奶都唔小心D, 一路睇電視一路餵, 掃風又求其掃兩下就即刻抱頭大睡, 搞到BB成晚ee eh eh頂住瞓唔好! 重要成日同我地講Li 個係佢特性! 痛心!
2. 唔清潔, 衞生意識差: 去完街巿污糟爉蹋唔換衫就抱bb, 最過份係成日咳都唔自動自覺帶口罩同睇醫生, 叫佢放假又話唔使, 要三催四請先肯帶口罩!

3. 陪月其中一主要任務係照顧媽媽起居飲食, 我請佢係24小時即住係我屋企, 但我問佢我早餐食乜佢竟然叫我食麪包...佢唔預備早餐比我之餘重要我工人煮埋比佢食! 至於夜晩佢竟然其中一味餸係腸仔...

4. 坐月基本上十二朝後不論開刀自然生都要特別的湯水同食材去惡露同補身, 佢一D都冇煲比我, 咁我又唔識叫佢煲, 但佢連薑飯, 雞酒都成個月都唔整, 要滿月我阿媽再三提先肯整咗一次咁大把

5. 煲谷奶湯係陪月都應該識, 但我叫佢用'梳囉魚'及牛奶魚煲比我(因據知這兩魚谷奶佷有效),佢就用很'醒'做藉口唔肯煲, 最後我再三催促下煲咗一次真係有D醒, 點知我第二個陪月話比我聽先知原來用此魚要很多功夫, 因魚仔細, 而唔劏肚就會醒, 個超差陪月就因慳功夫唔想整, 偷懶就叻!

6. 偷懶: 啱啱生完唔好入風好重要, 所以一般陪月都好緊張, 我生完佢不單冇幫我沖涼, 食完飯就凈係坐係度睇電視, 我喺隔離吹頭都唔幫, 懶到出汁! 次次放工準時就叻, 一個鐘前就換定衫睇雜誌等放工!

7. 超自私自以為是, 完全做唔到陪月應有責任和態度: 由於每人要求不同, 我同阿媽有時都好客氣咁問佢煮嘢同煲湯材料, 以便日後可繼續調理, 佢竟然唔肯講, 驚人地知佢自以為自己先識嘅秘方, 而當我地比意見或提議佢, 佢竟然聲大夾惡鬧番我地轉頭, 而唔係解釋佢做法的原因, 之後重要恐嚇同比壓力我話若我們再有疑問她會即走! 完全唔係為媽媽的健康出發! 講真我若不是下一個陪月未到我晨早趕佢走!

Li 個陪月嘅衰嘢實在多到不能盡錄, 我希望大家以後請陪月小心D! 唔好請中Li個叫芳姐ge 陪月!!!激死!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

謝謝分享
http://www.pregnology.com/faralong.php?month=8&day=08&year=2014

大宅

回覆:ILikeToDream 的帖子

係咪成個男人婆甘架?

別墅

麻煩PO個8婆張相 加 AGENT公司資料!免再有媽媽受害!
坐月搞成咁真係。。。。我都鄧你勁嬲!!

大宅

回覆 szesze127 的帖子

佢又唔算好男人婆, 嗰時佢長curly 頭髮的

大宅

回覆 Kikiecheung 的帖子

係呀! 嘥咗幾萬蚊唔在講, 重要係最重要時候幫唔倒我!
我冇影佢相呀, 朋友用過介紹的

首頁

尾頁

跳至