興趣嗜好

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

Re: 小眼睛看世界-兒童圖書分享

yenki, 小米米, kittymama, csk ,Blytlemia, mschanchan

謝謝你們的介紹, 使我免不少"撞板"的機會.

大宅

yenki & csk

謝謝你們的介紹, 我都好鐘意睇呢個 topics, 令我呢d 有什麼書緣的媽媽, 點樣去找合適圖書給囡囡, 不用浪費時間和金錢. 我剛才馬上走去 dymocks 店找 2 本 eric carle 書, 但冇貨, 但再公司樓下 bookshop 有, 可是價錢好貴, 2本合共 $140.

其實我每個月都一定會買 1至2本書給囡囡 (2歲), 因怕佢撕破, 所以多買硬身或膠質地書, 其實都唔知 eric carle 的書是否真的合佢. 或大家有沒有其他介紹.

另外, 一些提外話, 請問大家可否告知, 在灣仔或金鐘,那裡有公共 library, 因想恨d錢來買書給囡囡. :-P

男爵府

莎莎,

誠如Blytlemia所說,上了小一,下班後每分每秒都和時間競賽, 但我多數都會每晚睡前和女兒一起看15-20分鐘英文書,通常都cover到一個小故事。 中文書因為相對較多頁數字數,要在星期六日才可以看。

伯爵府

好媽媽勳章

花花

灣仔圖書館在駱克道的市政大樓五字樓,(近菲林明道)我在那裡借了四年書了, 相對於一般圖書館, 那裡的兒童圖書很多, 而且時有新書供應, 我很喜歡去借書. 如果在金鐘的話, 你就要走去大會堂圖書館了, 那裡的質素比灣仔還要好, 使用率比較低, 你看看那處比較方便你.

子爵府

花花,

灣仔軒尼斯道政府大數上面就有library.

大宅

花花:

駱克道公共圖書館
地址 : 香港軒尼詩道 225 號駱克道市政大廈五至六樓
電話 / 傳真 : 2879 5560 / 2507 5393

大會堂公共圖書館
地址 : 香港中環大會堂高座二至五樓及八至十一樓
電話 / 傳真 : 2921 2555 / 2525 6524

For details, you can go to:
http://www.hkpl.gov.hk/chi/index.html

男爵府

花花,

灣仔駱克道街市好似有圖書館。 試下ladybird,好多都色合兩歲小朋友。

大宅

花花,
我都係灣仔library 借書返屋企. 有時會係公司上網check左d書既call number 同埋有冇存貨先再去library找, 會快d. 你係屯門住, 近市中心library or 大興果間?? 大興間library雖然細d, 但d書好容易搵.

你有冇同囡囡申請借書証, 原來有出世紙就可以申請, bring個地址証明& 出世紙COPY去就得.

如果你冇時間又願意買書既話, 去 yesasia.com 訂書, 訂英文書可減$38.-, 仲free delivery 架. 幾正架.

eric carle本書係硬身既, 實0岩monique睇架. :-P

大宅

mau

去 yesasia.com 訂書, 真係好方便, 我剛剛試過, 又快交貨, 又平.

大宅

莎莎,

我3月份都係yesasia.com買左本 how to teach baby to read. 平過去bookstore 買, 佢地冇貨, but 等多3至4日上網check status 就有, 2 日後就收貨. 你買左mud呀?? yenki 介紹果本 好正架, 不過, 香港買好似幾貴. 我上年書展見過中文版都賣 hk$80.-

大宅

呀! 真係萬分感謝大家報料, 真係好快, 因我剛剛轉去灣仔返工, 真的係不熟悉這裡地勢. 我想我會去軒尼詩道果間, 因我office 近演藝, 但去大會堂又太遠啦!

Ms chan chan :

Ladybird d 書是否比較多硬咭紙型的書, 因個囡有時好鐘意撕書, 又其見到d令佢興奮picture 或人物? 因我唔想成日同佢用膠紙貼返好d書.

靚 Mau :

我每次我有問題, 你都好快和詳細解答, 要叫 Monique 咀你2 啖.

你又响灣仔返工, 有機會出來吃飯吧!

多謝你提醒, 等我同個申請一張圖書証先, 屯門果2間都不太就腳, 因只可星期日去屯門中央睇, 同好多人, 肥妹又成日走來走去, 將d書搬來搬去, 我就成個亞四咁昅實佢, 唉! 都唔知是否同我一樣冇什麼書緣, 但我不會放棄, 要培養下佢閱讀興趣.

仲有, 頭先我去 bookshop 睇yenki 同 csk 介紹 eric carle 果2本書不是硬身書來的, 有冇係硬身packaging介紹????

:-P

別墅

花花 ,

eric carle 果2本書,bookshop有 硬身or 軟皮的,但真的很貴!你可以去圖書館借,圖書館是硬身的,如果有人借左,你可以預約,到有時它們會通知你,預約費只是$2.5。

別墅

mau,

多謝介紹,平時我會到amazon搜羅外國書,依家又多一個地方買平書。

Yenki

mau 寫道:
莎莎,

我3月份都係yesasia.com買左本 how to teach baby to read. 平過去bookstore 買, 佢地冇貨, but 等多3至4日上網check status 就有, 2 日後就收貨. 你買左mud呀?? yenki 介紹果本 好正架, 不過, 香港買好似幾貴. 我上年書展見過中文版都賣 hk$80.-

大宅

mau

A fiction for myself, not for my son. CATCH ME IF YOU CAN. Have u read it???

大宅

我覺得小朋友看書(尤其是6歲以下的小朋友),美麗的插圖和色彩,比內容更重要,因為很少小朋友會有耐性看一大篇密麻麻的文章。要令小朋友踏出愛看書的第一步,首先就是要吸引到他。

許多媽咪都說小朋友較喜愛看英文書(小兒也是),因為很多英文書都印制得十分精美,小朋友很容易被那些美麗的插圖和色彩所吸引,令他們愛不釋手!

到他們大些的時侯,感受到看書的樂趣,加上所學的詞匯又多了,便很自然會看一些比較多文字的書。

大宅

阿仔係Usborne 嘅 fans,好細個已經睇,到而家都重成日睇,我問佢點解呢幾本書你成日都睇,佢只係答咗我一句"因為好睇到不得了!" 我都覺得Usborne d 書幾好睇,插圖畫得好靚。

其中一個系列:Farmyard Tales
講一個farmer: Mrs. Boot 一家嘅故事,有好多唔同種類嘅故事,每個故事約20-30 pages,佢用 d 好簡單嘅生字同句子(並不等於low B),小朋友好易睇得明。同埋每個page頂部,都有一句simple sentence,好似Ted climbs down from the tractor, It's time for the Show.等,小朋友好多時oral or 作文都會用到。中間係插圖,下面係故事。

當阿仔得2,3歲左右,佢重未識睇字,係我講比佢聽,其中一個story講Mrs.Boot 一家人坐火車,係途中嘅所見所聞。有一次當我同佢等緊火車果陣,佢聽到 d 火車嘅聲音,佢同我講:"What's that noise?",當架火車就嚟到果陣,佢又講:It's the train. It's coming!"。

原來佢好投入,當咗自己係主角(Mrs.Boot 個仔,Sam),根本唔使好刻意去記,都好自然將書本裏面所學嘅嘢,用返响現實生活中,真正嘅"活學活用",唔使一定要"死讀書"先有咁嘅效果!

另一個Usborne 系列:Usborne First Experiences

有: Going on a plane, Going to a dentist, Market day....
用一個好簡短同輕鬆嘅story,介紹一 d日常生活事情。阿仔最愛Going on a plane,每次去旅行都會隨身携帶,check 吓我地有冇做漏嘢,e.g. check in, security check....等

伯爵府

好媽媽勳章

Jmum,

的確很多英文書都十分有趣, 好像作者 TONY ROSS 一系列的書, "LITTLE PRINCESS","LAZY JACK"同 "OSCAR" 等人物都十分吸引, 尤其是 "LITTLE PRINCESS", 十分適合四歲以下的小朋友初學英文時閱讀, 圍繞的內容都是小朋友切身問題, 禮貌, 戒片等, 句子不斷重覆, 媽咪講故事時加多幾分表情, 一定能吸引小朋友跟你一起讀. 記得我囡囡初唸英文書時, 這本是其中一本她十分喜歡讀的書.

講到她的至愛, 當然是"Oxford Reading Tree" Biff, Chip同Kipper一家既故事,雖然這套書出版了十多年,仍使人看得津津有味, 內容生活化之餘, 文字由淺入深, 使小朋友能循序漸進地學英文, 而故事後段加入魔法鑰匙, 更引發了小朋友的想像力.

在圖書館內是硬皮的書本, 有些是經過圖書館工作人員加工的, 故我們在坊間買到的多是軟皮書本.

大宅

KITTYMAMA 寫道:
講到她的至愛, 當然是"Oxford Reading Tree" Biff, Chip同Kipper一家既故事,雖然這套書出版了十多年,仍使人看得津津有味, 內容生活化之餘, 文字由淺入深, 使小朋友能循序漸進地學英文, 而故事後段加入魔法鑰匙, 更引發了小朋友的想像力.

在圖書館內是硬皮的書本, 有些是經過圖書館工作人員加工的, 故我們在坊間買到的多是軟皮書本.

KITTYMAMA,

Biff, Chip, Kipper, Wilf , Wilma..個個都係佢嘅老友記!

Kipper and the Giant, Land of the Dinosaurs, In the Garden....本本都係佢嘅至愛!

本本都令佢愛不釋手!

Oxford Reading Tree 呢個系列真係值得一看(我都唸住推介),由淺入深,用簡單嘅文字同句子,小朋友好易明,插圖又靚。

正如你所說,加入了Magic Key 後,天馬行空嘅故事,連大人都覺得好睇。小朋友重更加唔使講,肯定人人都有條 Magic Key,幾時得閒就可進入夢幻世界!

我通常等Summer 個書展先一次過買定幾個 stage 比佢慢慢睇。

伯爵府

好媽媽勳章

JMUM

我發現除

大宅

KITTYMAMA,

應該唔只9個stage, 因為我上年響"書展"都已經買咗 stage 11 啦!

首頁
12345...24

尾頁

跳至