興趣嗜好

跳至

首頁
23456...24

尾頁

大宅

Re: 小眼睛看世界-兒童圖書分享

有冇人睇過Guess How Much I Love You?

我成日係Page One見到,但係始終冇打開o黎睇,琴日咁o岩o係圖書館見到,就借o左番屋企.

這是小兔與兔爸爸的故事.小兔臨睡前問爸爸,guess how much I love you?佢伸開兩臂,話我有咁多愛你,爸爸又伸開自己兩臂,話但係我有咁多愛你喎.因為爸爸大隻好多,小兔一方面覺得爹o地好勁,一方面又要話俾佢聽其實我重愛你多d,就伸高隻手,話我有咁高愛你,爹o地照版煮碗,當然又係犀利過仔仔.如是者比拼幾次後,仔仔望到個天,覺得應該冇o野遠得過個天喇o卦,就話我愛你愛到去個月亮咁遠,爹o地見佢其實已經好眼睏,於是就話,咁真係好遠好遠o番,之後就放佢落床,錫o左佢一啖,然後細細聲o係佢耳邊講,我愛你愛到去個月亮....再番轉頭.

我覺得個爹o地好正,故事好sweet,一路講時小女又學兔仔郁手郁腳,好鬼開心.我個月女細時成日講,媽咪,我有一百個愛你,我就會答,我有二百三十個愛你,後來佢識多o左數字,慢慢加到七萬八千六十八個愛你.所以呢個小兔o既故事,我o地都好有共鳴o架.

男爵府

開心吸收勳章

我們也是在圖書館借Guess How Much I Love You?感覺好溫馨。

另一本書Sylvester and the Magic Pebble by William Steig,亦是我很喜歡的。驢仔Sylvester拾到一粒魔法石,可以想變乜都得,有次遇到危險不小心把自己變做一塊石頭,它媽媽、爸爸好傷心,不斷去找它也找不到,Sylvester又不能變回自己,幸好最後大團圓結局。我們因為只有一個兒子,和故事主角情況相似,想到如果仔仔唔見了我們會怎樣,所以讀起來格外投入,有興趣借來睇。

csk

大宅

唉也, 原來呢度有個甘"正"既topic呀, 我而家先至發現 ~~~

星期日, 去左open u 聽講座"如何做一個smart父母", 其中一個講者提到, 想小朋友在學習中能夠開著自己既"自己波"去讀書, 方法很簡單亦只有一個, 就係訓練同埋培育佢地"沉迷"看書的習慣, 這方法很管用的, 不過一定要記住要讓小朋友看不同類型的書 (不要單讓他們讀教科書)......

我從少不喜歡看書, 教科書又好, 故事書又好, 通通都沒有興趣, 不過為著我家小姐著想, 我不得不開始為自己培養"愛看書"呢個習慣, 以作身教既榜樣 ~~~

唔好意思, 我拉開了話題 :-P

大宅

其實傳統既教育始終著重語言文字,小朋友呢方面基礎好,對各方面既學習都有好處.

要打好呢個基礎,方法只有一個,就係多睇.不論係書,定係餐牌,抑或係其他唔等使既野,任何一樣印上字既東西,都可以做教材.如果可以培養到小朋友從小對文字敏感,我可以大膽講一句,小朋友已經掌握左一樣對佢終生受用既寶物.

別墅

I have few books to suggest:

Author: Anne De Silva
An Indoor Aventure, ISBN 981-233-415-7
The Three Elves, ISBN 981-233-416-5
Big Little Steven, ISBN 981-233-417-3
The Practical Joke, ISBN 981-233-419-x
An Unlucky Day, ISBN 981-233-414-9
The Hidden Talent, ISBN 981-233-418-1

These are personality theme books and suitable for above 5 years old.

大宅

有1套兒童讀物想介紹給大家 :

can't you sleep, little bear.
by Martin Waddell, Barbara Firth

故事係講小熊怕黑, 睡不著, 任大熊, 一次又一次給它點燈亦無效, 最後大熊抱它外出, 看見大大的月亮同星星照亮大地, 使小熊不再害怕, 在大熊的懷裡睡著了. 故事好溫馨, 細緻地描述出小孩怕黑的心態. Barbara Firth的畫功一流, 用色諧和, 給予人一種好WARM的感覺.

係一本理想的睡前讀物.

上過AMAZON,尋求Martin Waddell的兒童讀物, 有

you and me, little bear,
let's go home, little bear,
you and me, little bear,

另外一本, babies owl, 亦是Martin Waddell的作品, 以前都有從仔仔的幼兒園都借來看, 都係值得推介.

大宅

有這topic太好了! 本來我重想大家公開孩子書架添! 我依家先睇到呢個topic, 一口氣"輪"了七版! 多謝各位, 真的很有質素, 我要多D上黎呢到!

暫時我未有咩貢獻, 兒子才兩歲多D, 同花花個女一樣大. 我個仔己經有read (listen to be exact) bedtime story既習慣, 我有D問題想請教大家.

1. 兩歲小朋友可以自已看書了嗎? (我未有像教育小組內show flash card比兒子看的做法, 我不敢講是否應該這樣做). 現在因為BB睡在床上而燈己經很暗了, 所以只是我讀BB聽, 我是否用錯方法?

2. 每晚孩子都一定要我讀個幾本story books such as "Litte red riding hood, 3 little pigs, Alibaba, etc" (sorry, 比較低B D!), 佢咪學唔到D新野law?!

3. 去到圖書館咁多書, 你地點選擇嫁? (尤其是未看這個留言未識search咩之前) 因為兒子還小, 他無耐性等我

大宅

J’s mami :

哈! 在這裡又碰到, 等我都分享下小小經驗, 其實我响呢個topic/forum 內向好多媽媽偷師嫁, 佢地d 意見和介紹都好正.

1. 我相信我地bb 係識睇d 書, 但只限picture, 佢地對一線條型態”字”, 仲未有興趣了解, 所以我而家買的 story book 都係以sharp colour, 簡單picture, 少文字為主, 同埋我比較鐘意買外國出版兒童書籍, 因我覺得佢地比較有心思, 去令到本書好吸引人去睇, 相對地即係質素好d. (如有中文書係好, 請介紹!!)

2. 我個做幼兒工作朋友講, 小朋友在年幼時, 我地係要不斷重複講一d 事情比佢聽, 佢地每次聽都可能有不同領會, 亦即是令佢會懂思考, 我地做父母就要把握時機, 引導佢去發挖問題, 再解答比佢聽, 但我地bb 只得 2歲可能不會懂發問很問題吧.

喂! 你講d 書都唔係好白痴啫, 2 歲小朋友都ok, 唔駛要睇 harry potter 呀!! He! he!

3. 這個亦都是我的問題, 每次花囡去到 library, 就好似去到大型遊樂場, 冇時停, 最多同你睇2本書, 跟住就去跑呀! 跑呀!

(各位專家/媽媽 : 有什麼良計?????)

呀! 花囡有樣野好好得意, 就係每次拿起份報紙, 佢會好series 同專心咁睇, 好似大人咁, 仲要唔係睇廣告, 係睇專欄/新聞版. 下次有機會拍下相比你睇!

Sorry! 我想再講多次(呻下), 因我之前响另一個 topic 講過, 香港買書真的好貴, 亦間接另香港地大人或小朋友不能在一個好閱讀環境下, 去培養閱讀興趣..

:-P

複式洋房

Dear c9,

I'm very interested in these books. Could you please let me know where can I get these? Could I get these from the Hong Kong Central Library? Please advise.

大宅

wskwok,

I went to Central Library today & looked for the books mentioned here. Quite a lot of them are there, though most are borrowed out. But at least it's an option than to buy them out right $$$$$!

大宅

Dear Blythemia

I know that the age of your daughter is close to mine (6 years old now). Would you please suggest some books for her?? Better for shelf-discipline and be kind and love people etc. Both English and Chinese are welcome (better in simple English:-P )

I am very happy that my daughter loves to read any form of words, e.g. posters everywhere in the street, catelogues, menus, bills and even the packing paper of some commodies. Although her endedless questions makes me crazy and sometime challenging too, I think, as you mentioned before, it is really a good attitude for her further development. But facing to her steadily more serious questions, I feel difficult to satisfy her. What will you do once she asks you some questions which you don't know the answers and also no time to find them out?? To me, I will feel sorry to her because she should get more and can be more smart if her mother is smart enough :-(

Oh! sorry for out of the topic... stop here :-P

大宅

Eva,

I'd need some time to answer ther first part of your question. Perhaps I can ask my daughter to give me some idea or check her bookshelf. But for the second part about giving sensible answer to the questions you don't know, I can answer you right away because it always happens in our family.

It's a blessing that your daughter enjoys reading printed matter,(mine too). The first resort you can turn to , of course. is the public library. If the one nearest to your home is not so children's friendly, spare some time to go to those that have better facilities,e.g, the Central Library. I bet the newer it is, the better reading environs are provided. I guess you can find answers to most of the factual questions raised by your little one.

But young minds would be confined to questions about facts. My daughter once asked me,what are the most important things in life. Ah, it's not easy to answer. My daughter has great trust in me and take my words very seriously. I am, therefore, very careful about questions like this because what you answer is what she gets. Finally I found some intelligent tips and words of wisedom from a parenting website in English. I translated them into Chinese and printed it out nicely and gave her as a birthday present.

The long story above is about one powerful tool - the Internet. You can find not only facts but also many websites about parenting that are of great value to you. Your child can search for pictures of animals (most useful when doing school projects) and satisfy her quest for knowledge and you will find unlimited room for acquiring knowledge as a mother.

Long-winded I am. Perhaps I can continue later tonight after checking her bookshelf.

大宅

Eva,

又係我,講番第二個問題.有一點好重要既,就係時間.你話有時會冇時間同小朋友去揾答案.但係我覺得呢樣係好緊要.如果佢問咩野你都話我唔得閒答你,慢慢佢唔會再問,亦即錯失學習既機會.

所以就算我好忙,我會話佢聽,我而家有D咩好緊重既野做緊,你可以試下問爸爸,又者我幾時幾時答你既問題.再唔係指條路俾佢自己去揾答案.總之要俾佢知你重視佢,亦都係鼓勵佢求知.

圖書方面,我個女係超級小熊維尼迷,維尼既書其實唔錯,因為裏面既人物冇壞人,而且以友情為主,雖然書本身冇咩微言大義,但都可以讓小朋友學習如何人相處,家長可借題發揮,教小朋友尊重人,建立自信.

如果講得實用或再直接一D,記得有次係大會堂借過一本叫毛毛與比比既書,故事好簡單,但有家長閱讀部分,會提醒你如何幫助小朋友克服一些困難,好像小狗毛毛好細膽,冇自信心,個故事係講毛毛點樣跳過條小河,同比比一齊去對岸玩.這本書有整個系列,針對唔同既問題,唔算話有咩驚天動地既正料,但都值得睇,同埋圖畫都幾靚.

大宅

Blythemia:
多謝你分享女女的讀書心德. 早前得你報料辰衝減價, 我就買左幾本有趣的書:

- The Drop Goes Plop (A first look at the water cycle)
- A Seed in Need (A first book at the plant cycle)
- The case of the Missing Caterpillar (A first book at the life cycle of a bufferfly)

呢幾本圖書文字簡單有趣, 圖畫又靚, 內容又易明白, 適合父母讀俾三歲以上的小朋友聽.
(哈, 我終於無買到Eric Carle的書, 因為減左價都比YesAsia貴少少. 可能出版社唔同啦~ :-P)

大宅

tin_tin,

你小朋友係唔係特別鍾意自然科學?我個女都好鍾意睇十萬個為什麼o架,佢考緊大考,呢排都少睇書.希望下個星期可以睇番o下喇.

大宅

Blythemia,

請問你買左邊套"十萬個為什麼"呀? 早排商務減價我都想買, 一套有十本, 但D topic好此唔係好齊, 老公話"十萬個為什麼"以外, 還有很多本十萬個為什麼!? though I doubt it.

大宅

Blythemia

Thanks so much for your detailed sharing.

"My daughter has great trust in me and take my words very seriously..."

有同感,她先入為主的意息很強,所以對於有些知識上的問題,如自己沒有肯定的答案,我是不敢回答她的.我都跟你一樣, 讚賞她的問題和允諾到LIB去搵答案,我通常仲會趁佢有LEARNING MOOD, 把她剛才的問題再引申到其它自己有認識的問題去........ 可是,真正她提出的問題,最後都不了了之,就連問題都忘記了. 所以, 我時常想, 如她媽媽不是一個才疏學淺的人, 能夠即時捕捉到她強烈的求知慾而把各方面的知識即時教授給她的話 , 相信佢會得益不淺. 好像昨晚一樣, 我和她閱讀一本關於植物的書, 書中介紹棉花, 提到棉花是木棉樹的種子……. 等, 最後要收書睡覺時, 她問我是否把木棉樹的種子 (即棉花球)放在泥土下灌水,就可以生長出一棵木棉樹? 我又是不會回答, 用老方法, 允諾她明天到INTERNET/LIB上找答案, 跟住把話題拉到去植物界有多種種植方法, 再介紹了最常見,街市都有得買的萬年青的接枝種植法給她聽, 還好她也聽得入神!. 所以學校INTERVIEW咁父母都是無可厚非的啊! 經你提點, 我想我以後要刻意點記下她的問題, 再真的去搵答案 去(時間真是一個令人頭痛的問題).

如果你介紹的書能夠提供多些資料, 等我可以到LIB去搵下, 就更好. THANKS IN ADVANCE!!

I HAVE TO WORK LAR. TALK TO YOU LATER!!

大宅

Jsmami,

我這套叫幼兒版十萬個為什麼,是去年在上海買的.上下兩冊精裝,共38元..我知香港很多出版社都有以十萬個為什麼為題的書,但我覺得比較深,而且一點也不便宜.

我很滿意手上這套,因為深淺度正合初小學生.而且文字比較活潑,環繞的問題也很生活化,很有趣味.抄一題看看:

"為什麼頭頂上會有頭髮旋兒?

你們看過剛出生的小娃娃嗎?
嬰兒一生下來,就已經有頭髮了.我們的頭髮在媽媽的肚子裏已經長出來了.
我們的頭髮不是直直地長出來的,而是從頭頂上斜斜的,慢慢長出來,愈長愈多.
頭上的旋兒是頭髮開始長出來的地方.
因為頭髮斜斜地從那裏長出來,中間那個地方留下一個小小的空地方."

如果我買一套太深的,我要講解給她聽,甚至有時有些我自己也不十分清楚(例如月蝕,潮汐漲退的原因),真會越搞越糊塗.淺淺的,又有趣,她就可以自己看了.不過,因為是簡體字,如果小朋友平時少接觸,可能要多花一點時間了.

Eva,

很同意你引導小朋友的方法,不過我覺得也不用妄自菲薄,世界上根本沒可能有一個人能掌握全部的知識,即使有這樣的一個人,亦不代表他擁有真正的智慧.我們每一個人,每天都在學習,能做到今天比昨天好,已是非常難得.

所以我說,小妹妹肯問,你肯試答,已是很好.因為她知道你認真對待她和她提出的問題,她也會學習你認真處理她的問題,今日她還小,很多事要依靠父母才做得成,但只要啟動到她主動運用資源去學習,不用幾年她就會靠自己找出答案.

有小小提議你看管不管用.用一本小小的拍紙簿記下一星期內(時間可自由決定)她提出但未有答案的問題,放假時去圖書館或在家中上網一齊找答案.這樣既不會讓問題不了了之,也可訓練她解決問題的能力.

大宅

Blythemia:
其實係我自己特別鍾意自然科學, 我仔仔比較喜歡數學和ryhme的書, 重係好沈迷個種, 所以我想同佢轉o下口味囉! :-P
佢睇書的習慣係要追頁數和期數o架, 所以每次同佢睇書之前都要agree左個scope先, 否則佢由Page 1睇到 end of the book, 由book 1 睇到 book N 都似!

我見書局有很多不同出版社的 "十萬個為什麼?". 我就買了新雅出的"十萬個小小為什麼", 共六冊, 內容比較簡簞, 適合幼稚園小朋友, 但我嚴佢問題較少, 未必有仔仔的所有問題答案. :-P

大宅

Blythemia 寫道:
有小小提議你看管不管用.用一本小小的拍紙簿記下一星期內(時間可自由決定)她提出但未有答案的問題,放假時去圖書館或在家中上網一齊找答案.這樣既不會讓問題不了了之,也可訓練她解決問題的能力.

這個提意真好,最岩我咁無記性的人!

今晚很開心, 我真的和小女上INTERNET, 搵到木棉花的資料, 我和她都很興奮. 在教育她之外, 自己也增加了知識, 有雙長的效應! 平日小女上INTERNET搵工課的素材時,都是上去我預設的WEB-SITE 搵. 但像今次, 想用文字去SEARCH的話, 就必需要我在旁. 有時我沒空,想她自己搵時, 她又未識串太多生字, 我想給她學中文輸入法,但又好像對她來說會很困難! 你有好提意嗎?

至於十萬個為什麼, 我比較喜歡百科全書,因為較多實物圖像睇, 但就會深些. 我曾買了一本連CD ROM的百科, 不過是英文的, 小女可能看聽不憧, 但她很愛看那些會陏的動畫,因為 它們有解說的效用. 我想,如果有中文的動畫百科全書就好了, 可能真的有, 你有這方面的資料嗎? 真真不好意思, 時常多多問題, 由於你有豐富的書歷,我當正你是我的良師益友. 請多多指教啊!!

首頁
23456...24

尾頁

跳至