嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...45

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

吾該你先,我今晚試下,咁幾時比佢食魚呀
Amy1388 寫道:
BB剛6個月, 由初初用瘦肉粥慢慢隔兩日試加其他食物, 因為咁先可以知道你個b食邊樣食物敏感.

最重要係唔可以落鹽架, 因為BB太細開始食鹽對肝臟唔好架!

別墅

其實, 我建議你首先比魚湯底煲粥試下先, 如果bb食到就可以慢慢加魚肉比bb食.

但你初初唔好逼bb食太多, 6個月剛剛開始食, 大約最多7-8啖已經好好啦!

珊瑚宮

好媽媽勳章

今日用蕃茄薯仔魚湯做底,再加d肉碎煲粥

複式洋房

想問下如果想煲魚湯做湯底用咩魚好﹖
另外比咩魚bb 好呢﹖我又唔係好敢起肉,好驚仲有骨淨。
同埋問問下係咪煲三文魚好有益架﹖請問知唔知點整好同埋係邊度買呀﹖

別墅

煲大眼雞就最好, 起骨又易! 不過, 我覺得大眼雞幾貴下!

大宅

2018復活節勳章

我係樓下街市買, 我每次都揀最細條, 都要$10/條呀!但比起三文魚就平好多喇!

Amy1388 寫道:
煲大眼雞就最好, 起骨又易! 不過, 我覺得大眼雞幾貴下!
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

珊瑚宮

好媽媽勳章

piktat 寫道:
想問下如果想煲魚湯做湯底用咩魚好﹖
另外比咩魚bb 好呢﹖我又唔係好敢起肉,好驚仲有骨淨。
同埋問問下係咪煲三文魚好有益架﹖請問知唔知點整好同埋係邊度買呀﹖

大眼雞,桂花,紅鮋,連尖,銀雪魚,安魚.........如果唔係好敢起肉就要買d急凍魚柳喇,其實起肉好簡單,先蒸熟條魚,拆咗大條嘅骨,再用筷子續小續小整醉d魚肉,當魚肉醉咗之後就好容易見到d骨架喇
三文魚好有益架,含大量omega 3對腦部及眼睛嘅發展好有幫助,但未必啱小朋友嘅胃口,可能會有d腥味

珊瑚宮

好媽媽勳章

今日食雜菜蝦肉飯仔

大宅

hi Amy1388,

我都試過用菜心呀, 同埋白葉, 我覺得有d 葉青味, 妳bb 肯吃嗎? 我而家都冇再用呢兩種菜.
Amy1388 寫道:
我會買hk$5瘦肉整碎分兩餐煲.

我今日煲"瘦肉薯仔菜芯粥".

大宅

還有, 我想請問大家, 我常常聽聞用三文魚煲粥, 到底係點樣煲, 同埋係咪真係買個d 人地用來做壽司切開一塊塊個d三文魚呢?

唔該!!

別墅

我個b又肯食喎! 菜芯係"正氣", 所以你不妨再試下比bb食啦!

joey.mama 寫道:
hi Amy1388,

我都試過用菜心呀, 同埋白葉, 我覺得有d 葉青味, 妳bb 肯吃嗎? 我而家都冇再用呢兩種菜.
[quote]
Amy1388 寫道:

[/quote]

大宅

hi Amy1388,

咁妳有冇連埋d 菜差搞碎埋比阿b 食呀?
咁我明天都try多次先
Amy1388 寫道:
我個b又肯食喎! 菜芯係"正氣", 所以你不妨再試下比bb食啦!

[quote]
hi Amy1388,

[quote]
Amy1388 寫道:

[/quote][/quote]

別墅

將d粥差不多煲好之後, 將d菜切碎放落煲粥到5-6分鐘就食得, 唔好煲咁耐, 因為d菜會黃.

洋房

我試過用一片片既三文魚壽司煲粥﹐
D味好腥架 ... ... 可能我唔識整啦

還有, 我想請問大家, 我常常聽聞用三文魚煲粥, 到底係點樣煲, 同埋係咪真係買個d 人地用來做壽司切開一塊塊個d三文魚呢?

唔該!!
そら豆=蠶豆

複式洋房

Joey.mama and seikochit,

I buy frozen salmon steak rather than sashimi. But I think they are cooked just the same. I steam the portion of salmon with a piece of ginger to remove the "sang". Then, I mash the cooked fish and add into the almost ready congee and cook for around 5 mins more. That's it. It smells a little bit "sang" but my daughter likes to eat.

洋房

OH ... 原來係好似平時蒸魚敢樣整既
明白哂喇 ... THANKS A LOT^^

ahchungma 寫道:
Joey.mama and seikochit,

I buy frozen salmon steak rather than sashimi. But I think they are cooked just the same. I steam the portion of salmon with a piece of ginger to remove the "sang". Then, I mash the cooked fish and add into the almost ready congee and cook for around 5 mins more. That's it. It smells a little bit "sang" but my daughter likes to eat.
そら豆=蠶豆

洋房

我BB都係6個月, 剛剛開始食粥仔, 而家我試比廋肉粥佢食, 過幾日我想係廋肉粥內加多一樣材料, 請問各位應加菜類(如菜心)還是瓜類(如南瓜, 薯仔或番薯)呢? 如果係瓜類, 係咪要先將瓜類蒸熟磨碎先好放落粥仔一齊煲, 還是係先磨碎生嘅瓜類落粥仔一起煲呢?
另外, 如果我想用魚湯底燉粥仔, 啲魚湯應該點處理呀? 是否先將魚用薑片一齊煎熟, 然後加水煮湯呢? THANKS A LOT!
我叫心潔, 係爸爸媽媽既寶貝, 得閒入黎睇吓我d靚靚相啦!

洋房

Hello:
~~不用把瓜蒸熟,先把瓜切細片,粥落米煮滾後,把瓜片 放入,待瓜煮林後先取出(因煮太耐維他命会流失)。用湯匙壓成蓉,待粥煲好後放入瓜蓉就食得。(蕃茄要先去皮同籽)

~~薯仔同蕃薯要先蒸林壓蓉

~~菜切細條/粒就得。

~~魚先用薑片煎好,放入隔渣的魚湯袋(隔魚骨)內用滾水煲30min。煲好湯後再隔渣一次安全啲,湯同米一齊煲就得。

洋房

Hi, Angamy

我明白了, 我會試吓架, 唔該晒! :-P
我叫心潔, 係爸爸媽媽既寶貝, 得閒入黎睇吓我d靚靚相啦!

大宅

2018復活節勳章

請問有冇人煲過泥"猛"粥
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

首頁
23456...45

尾頁

跳至