2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知點解BB 2日無大便!好擔心!Pls Help!

大宅

你阿b食人奶定係奶粉? d人話如果全人奶, 幾日無便便都正常.

我阿b食一半一半, 過去5日無便便, 但好多屁屁. 尋日去左睇醫生. 醫生話可能因為佢有肚風同少少傷風攪到無便便. 我問如果再過多幾日都無點算. 佢就俾左d藥我塞.

今日塞左... 半個鐘內即痾... 仲要係好多o個隻...

你可以睇多兩日, 都無而你仲係好擔心的, 就睇醫生啦~ 安心d!

別墅

回覆:charchar12 的帖子

Thx

大宅

引用:唔知點解BB+2日無大便!好擔心!Pls+Help! +

原帖由 jojo8888hk 於 12-06-18 發表
唔知點解BB 2日無大便!好擔心!Pls Help!
你可以試下煲米水,稀D果隻,唔好太結同埋隔左渣佢,用來冲奶比佢飮,萬試萬靈!飲完大約一至兩次就搞惦左

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+jojo8888hk+於+12-06-18+發表

大宅

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+12-06-19+發

原帖由 s.andp 於 12-06-19 發表
我囡囡2日無大,昨晚大了超多,BB漸大,吸收力左,吸收多左,所以便便少左,人奶B甚至可以好多日無大

...
BB曾經3日無大,谷到佢腸痛叫,唔搞唔得,先至唸辧法,當然佢開心笑就唔理佢啦,正如你所講,佢吸收得晒就ok啦。用米水只會令BB小便多D,副作用近乎零。

大宅

我個b都試過幾日冇大便,但看網上資料話bb幾日沒大便不算便秘,要看bb大便的形狀才決定。資料仲話試過有個bb 18日沒大便,但因最後痾出來的大便是軟身的,所以都不算為便秘。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+jojo8888hk+於+12-06-18+發表

原帖由 Iceman00852 於 12-06-19 發表
你可以試下煲米水,稀D果隻,唔好太結同埋隔左渣佢,用來冲奶比佢飮,萬試萬靈!飲完大約一至兩次就搞惦左:f ...
請問米水點整架?

大宅

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+12-06-19+發

原帖由 Coffeebaby345 於 12-06-25 發表
請問米水點整架?
好似煲粥咁,但要米少D水多D嘅比例,盡量令渣少D,煲半個鐘再隔渣,然後用來冲奶粉,想效果好D就用少D奶粉,如5安米水,3安奶粉比例。BB之後會好快肚餓,自己再調節過餵奶時間。如果試過比BB,請回覆效果,我試過效果好好,我都想知其他BB情況係唔係一樣。其實我都同意annietse既帖子上所講,既然係軟便,問題就唔大。另外,我都睇過一篇文章所講,如果BB經常處於不太飽狀態都會引致冇得痾,相信自己𧗽量再作嘗試會比較好D。

首頁

尾頁

跳至