母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 27日大,呢個月不停埋身餵,
有時幾個鐘啜下停下掃風,
非常疲累!
滿月後會定時D嗎??

男爵府

玩具勳章

回覆:係米滿月後真係冇咁辛苦呢?

滿月後係會好啲,而且你會開始適應呢種生活,所以覺得冇咁辛苦

大宅

呢個月真係好攰,雖然話BB訓我就可以訓,
但我都要時間食飯,沖涼架。。
希望BB大D會好D啦。

翡翠宮

辛苦都系未習慣啫...其實生佐出嚟就開始辛苦,只系滿月之後習慣佐,就覺得無咁辛苦

男爵府

習慣左就唔覺得辛苦

大宅

唔辛苦, 比起遲d bb仔病時, 辛苦好多倍啦~

男爵府

畀面勳章

滿月個排亞bb係咁喊,之後真係越黎越少喊,易湊左

別墅

呢個階段個個奶媽都經歷過架喇
尢其係全埋身媽 無得假手於人
當時我bb岩岩出世又係勁辛苦 仲要自己一個坐月
自己, 屋企, bb 既野都一腳踢
老公又唔幫手
攪到勁抑鬱 成日一路抱住餵一路喊
仲要去健康院睇精神科姑娘....

不過bb大 一路路就識野 好湊左
雖然依家4個月仲成日扭計要啜啜 但佢唔係食 只係想當奶咀....
不過我自己個心情就好左d 可能開始慣
而且我老公又多左幫手係家務上 (不過依然成日拋低我地兩仔也母 自己出左去)

不過放完產假 開始返返工
個情緒又開始低 因為在職奶媽真係好辛苦
日日都唔夠精神
而且返左工之後 唔知點解bb就唔可以一覺訓到天光 成日醒
攪到返工好似去刑場咁
真係好影響工作 所以我老細成日問我幾時同個bb戒人奶
我知佢唔想我成日去泵奶
所以我自己壓力好大

所以如果你之後要返工 你都要有心理準備會幾辛苦
屋企經濟support到既就到ftm
至多bb戒人奶後先出返黎做野囉
我自己就唔得 因為我係屋企既主要經濟收源
老公唔生性 佢唔做都仲得 我唔做就成日真係食得c
所以我真係好好好好好想做ftm!!!

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

我覺得滿月後好好多囉。

伯爵府

好媽媽勳章

會越大越好, bb一日比一日懂事,
就唔會咁辛苦~~

大宅

係米滿月後真係冇咁辛苦呢?

我覺得滿月後好左,兩個月大又比滿月好,三個月又比兩個月時好;總之會愈黎愈順。係因為媽媽習慣左,亦知道bb的脾性,幾時係想食,幾時係扭眼瞓,幾時係想同人玩;所以會覺得比開頭估估吓輕鬆好多。同埋bb大左胃口好左,餵食時間相隔耐左,可以做自己野的時間又會多左。

男爵府

引用:我覺得滿月後好左,兩個月大又比滿月好,三

原帖由 Joelung 於 12-06-20 發表
我覺得滿月後好左,兩個月大又比滿月好,三個月又比兩個月時好;總之會愈黎愈順。係因為媽媽習慣左,亦知道 ...
熱切期待中

大宅

引用:我覺得滿月後好左,兩個月大又比滿月好,三

原帖由 Joelung 於 12-06-20 發表
我覺得滿月後好左,兩個月大又比滿月好,三個月又比兩個月時好;總之會愈黎愈順。係因為媽媽習慣左,亦知道 ...
希望係喇

大宅

其實一路大, 你係習慣左知佢想點, 又習慣左定時定候去泵奶餵奶, 所以就覺無咁辛苦, 到番工又會覺好辛苦, 會好想放棄, 但支持住, 好快到6個月, 到時你泵少D, 個人會再輕鬆D, 所有野會一路一路好落去

呢條路所有人 奶媽 媽都行過經歷過, 支持住呀~

bobo1101  多謝你的鼓勵!  發表於 12-6-20 18:34

大宅

回覆 coolhoiyi 的帖子

你可以堅持到四個月好叻呀!

人奶媽條路真係好艱難,好易抑鬱,
自己抱住餵得一日得一日既心態,
但係晚晚冇覺好訓,日頭又冇晒自己時間,
都唔知幾時先見到個岸咁。。。

第時返左工要泵奶,都唔知頂唔頂到。

大宅

回覆 Joelung 的帖子

即係BB愈大愈易湊,咁我都冇咁灰!

男爵府

同埋你自己身體好左,都會冇甘攰!個半月前,我攰到就暈就暈,以家3個幾月正常返哂!

大宅

bobo1101 發表於 12-6-20 18:30
回覆 coolhoiyi 的帖子

你可以堅持到四個月好叻呀!
千其唔好想頂唔頂到呢d問題,你要心想住日子一日比一日好,去到6個月食固體會更好,我果時都係由支持住一個月會好,到一個月同自己講下個月更好,之後又同自己講點都要去到6個月到時泵少d,時間更多更好。。。。慢慢你就會餵得耐好多。。。。

一開始驚頂唔頂到,咁你到時仲辛苦,唔好想有後路就支持到架啦

大宅

魔女沁雪 發表於 12-6-20 21:11
千其唔好想頂唔頂到呢d問題,你要心想住日子一日比一日好,去到6個月食固體會更好,我果時都係由支持住一個 ...
你講得啱,應該會愈來愈好的。而家我日日都上黎bk,
咁多媽媽咁辛苦都可以繼續,
我都希望可以積極d繼續餵落去。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊