夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

比老公鬧。。原因系一直c6比家用。3千6299,比我外家2千。
我想3千6299,比我外家2千同生日多5百。但是系話佢爸媽(6299)生日果日都比多5百佢地。跟住c6最好大家父母一樣咁多。。我唔制.(我唔鏗D.唔想C6辛苦)要C6跟我方案。
之後佢話我個人好衰,淨系對自己爸媽好,成日對6299好哀,咩都唸自己!吾中意埋吾好要佢(c6)咯!

國務專員  應樓主要求將主題關閉。  發表於 12-7-12 17:22

大宅

大宅

回覆:比6299家用問題,比c6鬧爆!

我系埋真係好衰?

伯爵府

好媽媽勳章

我想話講錢失感情, 我覺得佢俾多佢自己爸爸媽媽真係理所當然, 佢照顧咗咁耐, 而且你c6都有俾你家人, 都算唔錯架啦! 可必互相比較, 唔好計咁多.

肥妹心  agree  發表於 12-6-21 23:55
小可愛11  agreed !  發表於 12-6-21 23:02
yukina68  agree X6  發表於 12-6-21 17:37
angelkinki  agree!!  發表於 12-6-21 17:18
yee183  x5  發表於 12-6-21 16:39
hksunshine  agree x 4  發表於 12-6-21 14:56
vego  agree x3  發表於 12-6-21 14:35
xi_belle  agree x2  發表於 12-6-21 13:31
ilovetofuhua  agree!  發表於 12-6-21 12:21

珍珠宮

BK Milk勳章

Regengen 發表於 12-6-21 11:05
同c6一齊咗2年,感情都好好。但琴日因為比6299家用問題,比c6鬧爆!原因系一直c6比家用3千6299,比我外家2 ...
hmmm 你係FTM? 如果係我, 我會接受你c6嘅提議, 各比三千, 咁咪公平

大宅

個人意見, 其實呢....妳老公都算唔錯啦, 妳冇做嘢, 但佢都幫手俾家用妳父母, 所以唔好計較咁多囉....因為其實佢可以一D都唔俾
同埋佢話咁公平D俾多D妳父母,咁其實都已經好好; 佢想係自己父母生日俾多DD錢佢地, 都好人之常情

大宅

引用:Quote:Regengen+發表於+12-6-21+11:05+同c6

原帖由 siujanjan 於 12-06-21 發表
hmmm 你係FTM? 如果係我, 我會接受你c6嘅提議, 各比三千, 咁咪公平
我係FTM,我只不過吾想佢咁辛苦啫,佢就鬧我個人好衰!好傷心嫁!唸起都想喊!

珍珠宮

BK Milk勳章

Regengen 發表於 12-6-21 11:20
我係FTM,我只不過吾想佢咁辛苦啫,佢就鬧我個人好衰!好傷心嫁!唸起都想喊!

...
hmmm 你c6肯比家用你父母, 真係好好好好啦, 你諗吓, 你父母唔係養佢肯佢嗰個喎

小可愛11    發表於 12-6-21 23:03
yee183  yes  發表於 12-6-21 16:40
evaken    發表於 12-6-21 16:31

大宅

引用:個人意見,+其實呢....妳老公都算唔錯啦,+妳

原帖由 fsammi 於 12-06-21 發表
個人意見, 其實呢....妳老公都算唔錯啦, 妳冇做嘢, 但佢都幫手俾家用妳父母, 所以唔好計較咁多囉....因為其 ...
我知我有錯!但系佢都吾使咩都鬧暈哂!佢之前都未試過咁樣鬧我!

子爵府

回覆 Regengen 的帖子

其實問題很簡單,當你C6聽到你說平時因為外家家用只有2千,生日時給多5百,而6299平時家用3千,生日時就不用多給。這句話你C6聽入去,就會認為你其實在意給誰家用多,所以才說出此話。他即時說不如兩家都給3千時,你就應答應,因為畢竟6299生日時不給禮物,老人家不開心,倘他們知道你父母親生日時有禮物,你想想6299會怎樣想?你C6已經有先見之明,他用公平原則來處理此事,我覺得他都是一片苦心,你自己不想他太辛苦,那就應該對他先說謝謝,跟著說出你這樣想的原因,你們只是都愛對方,男人想問題都很直接,不會像女人般喜歡左想右想。

你好好向C6道個歉吧!也要謝謝他為維持雙方家庭的和諧的努力,你是一個幸福的FTM啊,要好好把握呀!

limchee  agree..   發表於 12-6-21 17:49
mc <()>

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實我自己睇...
家用還家用...生日還生日...
生日俾幾舊水父母飲茶, 都好應該, 唔應該拎埋家用黎講既~
因為冇理由俾了家用,父母生日就冇表示既~

(我代入你HB角色諗)
可能佢覺得: 我話自己父母生日俾錢佢地你又話唔好, 你拎家用黎講, 感覺似計較我俾少了一千你父母, 我話俾到大家一樣, 你又話唔好,好難服侍囉。

況且D錢係佢搵,佢鍾意父母生日俾佢父母都好應該!
佢唔係話刻扣你家用要你俾!
而且佢對你同你父母都真係算好好。

佢未必覺得你平日對佢父母唔好,可能炆起上黎,一時意氣先咁講。

HLDMaMa  Agree,家用奌同生日,家用係個個月俾,生日梗係要額外俾令佢地開心D。  發表於 12-6-21 18:41
Childhood is journey, not a race.

禁止發言

別墅

回覆:Regengen 的帖子

算啦,唔好同佢嘈,同埋唔好cry, 会傷自已。是但啦唔好爲錢傷感情,錢驶左可以谦反,老公只有得一个

大宅

各位jm搞錯咗啦,冇做嘢唔代表冇貢獻,照顧屋企,仔女一樣勞心勞力,唔係用錢衡量,

如果唔係嫁咗俾c6,要照顧屋企同bb,相信樓主會做嘢搵錢,自己有能力供養自己父母,唔駛靠c6,

所以c6俾家用外父外母天公地道,錢只住係代老婆出,冇錯c6係冇受過外父外母養育,但係人地有養育你個老婆,你個bb個媽媽,而家個女跟你姓同你生bb,照顧一家大細,代老婆俾家用好應該吖
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

子爵府

BK Milk勳章

你c6都幾本事, 養3頭家…加養車,供樓
你仲想點???

大宅

引用:回覆+Regengen+的帖子 其實問題很簡單,當

原帖由 mc 於 12-06-21 發表
回覆 Regengen 的帖子

其實問題很簡單,當你C6聽到你說平時因為外家家用只有2千,生日時給多5百,而6299平 ...
其實佢都講過話比錢我父母生日果陣,唸起自己父母生日冇比,個心銀住銀住,覺得對吾住自己父母。我果時都知道錯,但是之後比佢話我個人好衰。我心就好似比刀吉咁!因為佢之前冇乜咁鬧過我!突然咁鬧我!我真系接受吾到!

子爵府

BK Milk勳章

回覆 rubiks 的帖子

咁請各位jm搵個有錢dc6先好嫁,b前諗清楚自己父母重要定自己家庭重要d.

世事無咁完美的, 1個人睇幾頭家.

子爵府

其實我覺得始終佢地係你C6父母
佢地生日唔比又好似唔係咁好
唔係話樓主你唔岩~
我都明白想幫C6慳下錢
但係佢父母既我會交反比佢決定會好D~

禁止訪問

回覆:rubiks 的帖子

大宅

引用:各位jm搞錯咗啦,冇做嘢唔代表冇貢獻,照顧屋

原帖由 rubiks 於 12-06-21 發表
各位jm搞錯咗啦,冇做嘢唔代表冇貢獻,照顧屋企,仔女一樣勞心勞力,唔係用錢衡量,

如果唔係嫁咗俾c6,要照顧屋 ...
睇到你講嘅嘢,我真系喊咗出來!有咗到依家湊仔都好辛苦。可能啱啱做人媽媽,有時湊仔湊到真係自已哩埋喊噶。我係有錯!但是c6話2邊比3千,我不肯都系為咗自己屋企。

首頁

尾頁

跳至