跳至

首頁

尾頁

別墅

爬或者扶住嘢行都好快,但佢一放手行兩步就坐番抵,拖住佢行,又行一陣又坐,點可以令佢快d自己行呢?

別墅

回覆:hellomimi0730 的帖子

呢d可以等佢自己慢慢學習!

大宅

我個女係314bb都未行~
拖住佢/扶住野就行得好快,
自己就唔肯行~

別墅

回覆:我個女係27/3重未很行,點算?

D人成日問點解成15個月都唔識自己行!

大宅

我個女 3月8出世..都未識行啦

我媽咪話, 我細妹以前都成18個月先識行, 但現在係運動健將...

不用擔心...大家試想想, 有d小朋友9-10個 月就行得走得...有d就遲遲都唔學行...但大個左之後, 會唔會因為小時候學行快慢影響到佢大個唔識行路???

當然唔包括先天性有問題o既小朋友...

只要家長知道自己小朋友腳仔骨骼無問題, 肌肉正常, 就唔需要怕佢地遲定早識行啦。

別墅

引用:我個女 3月8出世..都未識行啦我媽咪話, 我

原帖由 gogymiu 於 12-06-30 發表
我個女 3月8出世..都未識行啦

我媽咪話, 我細妹以前都成18個月先識行, 但現在係運動健將...
agree!
朋友bb 17、18個月嗰陣未識行要見物理治療師,佢話18個月先識行都係正常,放心!

別墅

版主 的帖子

我女都係27/3, 一歲兩星期已經放晒手行,而家仲唔比人拖,左閃右避
但其實佢已經慢過家姐,所以我覺得因人而異,行路係本能,唔洗太心急

7 week ~ 2.18cm
11 week ~ 4.2cm
15 week ~ 8.67cm

別墅

版主 的帖子

我女都係27/3, 一歲兩星期已經放晒手行,而家仲唔比人拖,左閃右避
但其實佢已經慢過家姐,所以我覺得因人而異,行路係本能,唔洗太心急

別墅

版主 的帖子

別墅

版主 的帖子

行路係本能,唔洗太擔心

子爵府

信心問題, 搵多d嘢引佢自己行埋去, 等佢唔記得咗會跌, 好快就得

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

別墅

回覆:我個女係27/3重未很行,點算?

到而家重未很自己行,真係有d擔心

別墅

我個月女月24日出世,和妳的小朋友一樣,唔敢離開大人手或物品自己行,
其實佢地識行,只是冇安全咁,多d 用其他特別物吸引佢。
另外,試下帶佢去球場呢d空曠地方,因在家太多雜物俾佢扶到,
我女經歷此階段約2個月,忽然6月27日在球場識行,仲一下子
自己行好多,而家仲唔鐘意抱添。

複式洋房

我個女23/3, 都未識行呀 ~~~ 不過唔太擔心

首頁

尾頁

跳至