1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我個bb就20mth

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

3歲俾BB飲

男爵府

大仔三歲戒奶,轉飲鮮牛奶

男爵府

腸胃好嘅Bb最快都要一歲先可以飲,如果冇咩需要就冇咁快飲鮮奶喇,腸胃唔好好易屙

子爵府

2024年龍年勳章

我果個而家18個月, 我都係比奶粉佢飲咋, 未開始比鮮奶呀, 諗住佢再大d先比佢飲!

禁止訪問

男爵府

回覆 marine44 的帖子

咁咪遲啲先畀佢飲囉,平時飲食最緊要注意營養均衡

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我個bb平時唔多like飲奶架, 次次叫佢飲奶就好似打仗甘, 於是咪試下鮮奶囉, 點知奇怪係唔洗叫佢居然肯自己飲囉, 雖然一盒屋仔23xml都飲唔晒, 但起碼唔使打打鬧鬧. 當然, 如果可以既話我都唔想佢太早就飲啦. 不過我記得健康院姑娘講過, 1歲已經可以飲鮮奶了, 不過要全脂奶囉!

子爵府

同埋好彩我個bb飲左4日到, 都無腸胃唔舒服, 大便都正常, 所以貴少少買鮮奶都無計了.

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

一歲後會偶爾食點鮮奶,酸奶,不過基本仲係食奶粉多

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

same here

20個月開始日日飲鮮奶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我成3歲幾先俾佢試, 我怕佢會似我飲鮮奶肚苛

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

1 year old with homo milk
If a child lives with encouragement, he learns confidence. If a child lives with praise, he learns to appreciate. If a child lives with approval, he learns to like himself. If a child lives with acceptance and friendship, he learns to find love in the world.

大宅

請問鮮奶係咪好過配方奶粉?有咩好D? 我在BB展時買左一箱2号奶粉, 唔飲又好似好浪費....

公爵府

我都係準備三歲先至比BB飲鮮奶吖

子爵府

erinlo 發表於 12-6-29 12:23
請問鮮奶係咪好過配方奶粉?有咩好D? 我在BB展時買左一箱2号奶粉, 唔飲又好似好浪費.... ...

首先一定無甘甜先啦!
我只係知道一般奶粉商一定係講到自己d奶粉天花龍鳳, 有什麼什麼配方甘, 當然如果你個b肯飲奶粉又飲得ok, 我都唔會鼓勵人飲鮮奶, 你買左甘多緊係飲晒佢啦, 而且你個隻仲係2号, 你個bb仲細, 唔使甘快飲鮮奶住.

其實我都唔知飲鮮奶同配方奶粉正式分別, 我都想知道!

大宅

其實我囡都 兩歲幾先俾佢轉飲鮮奶, 轉飲有以下原因 :

1) 戒用奶樽 ! 我囡好抗拒奶唔係用奶樽飲, 所以我同佢一齊去買玻璃樽鮮奶, 等佢明白唔係一定要用奶樽飲 !

2) 好似新鮮 d 同無咁熱氣 / 燥 , 而且一定無咁甜

3) 長期想佢慢慢戒埋奶, 唔係要完全唔俾佢飲, 只係唔想佢一定要飲奶咋 ! 現可以早餐飲 / 臨瞓前飲 , 但已無心癮一定要飲奶了 ~

這唔知啱唔啱, 純粹個人意見 !

子爵府

我都係早晚一盒, 佢飲得唔係好多, 次次飲份量都唔同, 有時多有時少, 至慘飲剩左通常都係我包底, 我都怕自己會肥, 日日都飲全脂奶. 我諗等佢再大d, 我可能一日一盒算, 反正醫生成日都話奶營養其實係其他食物都會吸收到.

首頁

尾頁

跳至