單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

因為而家租房同住,打算離婚,所以要先解决住,我上網睇過,套房都唔平,如果男方每個月只可以俾幾千蚊,我带一個6歲一個14歲,租得房嚟又冇生活費,我可以點做?我冇人可以話我知你哋頭頭係點度過?

侯爵府

初初離婚!我都糸帶住個仔租套房住!每月ex 所支付的養仔費交完租只剩1—2干蚊,嗰時我把所有值錢的物品都變賣了!可以典當的全部典當!但都不能支持太久!幸好我的小朋友是返全日制我趁仔仔返了學就糸學校附近找了份時薪的工作!佢放學我就凑仔,嗰時如果小朋友冇病冇痛2母子都应該算是生活安好!但小朋友一有大病我就硬住頭皮問我爸爸借錢应急!
托賴這些曰子雖然辛苦但一值有我的寶貝兒子陪伴住我的左右!又得到了好多好多朋友的支持和鼓勵!加上自己性格亦是比較勤勞!苦日子好像好快便走過了!

你快D揾社工問下啦!睇下可吾可以快D幫你申請到公屋!

大宅

畀面勳章

初初離婚!我都糸帶住個仔租套房住!每月ex

原帖由 babytszkin 於 12-07-01 發表
初初離婚!我都糸帶住個仔租套房住!每月ex 所支付的養仔費交完租只剩1—2干蚊,嗰時我把所有值錢的物品都 ...
多謝你回覆,打工都係一個辦法,我會去揾嘢做,唔該晒!

大宅

引用:因為而家租房同住,打算離婚,所以要先解决住

原帖由 tingwong 於 12-07-01 發表
因為而家租房同住,打算離婚,所以要先解决住,我上網睇過,套房都唔平,如果男方每個月只可以俾幾千蚊,我带一個 ...
我都諗緊將來的錢點駛好…… bb11月先出世,初生唔太擔心,都係奶粉尿片錢。但我一諗到將來佢要讀書,就頭痕。因我一直都好憎家下的田鴨式教學,勁多功課考試,一直都想如果有小朋友就去讀一的活動教學既學校,但都要三千蚊左右學費…… 我知家下bb都未出世,就煩,好傻咁…… 但因為家下自己一個湊大bb,更要好好planning,儲錢又好,諗下有咩方法搵錢又好…… 跟住又擔心,呢的學校唔收我個女,唔係佢有冇能力,而係因為單親或者我又唔係咩專業人仕……

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:打算離婚

傻瓜,活動教學唔一定直資既!你去教育王國搵下料!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

引用:傻瓜,活動教學唔一定直資既!你去教育王國

原帖由 dordor1207 於 12-07-01 發表
傻瓜,活動教學唔一定直資既!你去教育王國搵下料!
我有睇教育王國呀…… 可能太多都係填鴨式啦,睇黎睇去都好似好少咁,或者係我唔識搵呱!

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:打算離婚

大大十十一難565@

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

畀面勳章

Quote:原帖由+dordor1207+於+12-07-01+發表

原帖由 w.ling 於 12-07-01 發表
我有睇教育王國呀…… 可能太多都係填鴨式啦,睇黎睇去都好似好少咁,或者係我唔識搵呱!

...
我自己兩個都無揀名校,所以學費唔會太貴,重可以申請津貼,所以要睇你點揀

大宅

引用:Quote:原帖由 w.ling 於 12-07-01 發表我有

原帖由 tingwong 於 12-07-02 發表
我自己兩個都無揀名校,所以學費唔會太貴,重可以申請津貼,所以要睇你點揀

...
我都唔鍾意揀名校,的人好世利!小朋友會學!

首頁

尾頁

跳至