嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女20個月,食A+3,成日都係2-3日先一次便便..你地覺得正常嗎??我想我女日日都有便便..
我女好瘦,吃左d野吾知去左邊..又無得去便便..有無邊個媽媽個bb都係甘架..
想转奶粉,邊隻奶粉滑腸D?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

或者可以幫BB建立便便嘅習慣,每日定時定候就俾佢坐potty,就算佢屙唔出都好,叫佢俾佢條腸習慣下郁下.....

另外,個人唔建議用滑腸D嘅奶粉,試想想:因如果佢身體習慣左要靠外來野黎排便,咁到幫BB戒奶時,咁佢條腸可能唔識排便,諗到呢度覺得有D危險.....

我寧願俾阿B食多D菜﹠水果,剌激佢條腸郁動,再要求佢飲足夠嘅水排毒......咁好似好D....

PS,雖我個B 都係會見到佢D ribs,唔算肥......但佢每日都1﹣2次下落.....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

別墅

我女最近食多左菜﹠水果都系甘,,見她屙的好辛苦好心痛...日日都只吃粥仔,一日兩餐奶,,,,好热氣,,,

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

kric1120 發表於 12-7-3 14:10
我女最近食多左菜﹠水果都系甘,,見她屙的好辛苦好心痛...日日都只吃粥仔,一日兩餐奶,,,,好热氣,,, ...
可能佢食奶粉,所以熱氣,有冇煲野俾佢清熱?或者俾佢飲多少少水.....清左D熱毒出黎丫.....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

別墅

回覆 FrankieFUNG 的帖子

飲好多水呀,,,煲開奶茶俾佢清熱咯,3日飲一次都好熱氣甘,,,

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

版主

kric1120 發表於 12-7-3 15:04

飲好多水呀,,,煲開奶茶俾佢清熱咯,3日飲一次都好熱氣甘,,, ...
3日飲一次開奶茶?你用沖果D??我都係兩星期至三星期煲一次俾我個B飲.....另外我會煲羅漢果水同金銀花白菊花水.....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

版主

joeywongmy 發表於 12-7-3 16:31
20個月
可以比佢試下食乳酪
呢樣都有幫助......因我個B每日都一個奇異果、而菜就會切到一段段咁....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

版主

kric1120 發表於 12-7-2 17:02
我個女20個月,食A+3,成日都係2-3日先一次便便..你地覺得正常嗎??我想我女日日都有便便..
我女好瘦,吃左d野 ...
你個BB便便情況有好D嗎?
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

別墅

最近飲食改善左,生果食多左,.,...便便都2日一次,不過無甘硬,,,BB無甘辛苦....

版主

kric1120 發表於 12-7-14 15:27

最近飲食改善左,生果食多左,.,...便便都2日一次,不過無甘硬,,,BB無甘辛苦.... ...
咁就好了.....慢慢到佢大D,會自己便便時,再每日定左某個時間便便,咁俾佢慢慢養成番個習慣,同埋條腸都有好訊號要便便....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

首頁

尾頁

跳至