自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

囡囡好慘呀,男同學雖然有自閉症,但強摸囡囡胸同Pat我覺得不能容忍。

樓主要同主任及校長投訴阿女被人非禮,要求調班,Or叫老師特別留意個男仔。

如果佢地叫你包容,咁你問佢‘如果佢地既囡被人特登摸胸同Pat會唔會包容個男仔?’

如果學校唔肯解決,樓主會唔會報警?畢竟囡囡真係被人非禮,男同學家長又有精神問題,好容易出事WO

蜆介鯪魚球  報警會直接上報教育處,社會福利處,等政府去接管呢位小朋友。  發表於 12-7-4 00:04

禁止訪問

無望 的帖子

男爵府

nwmwing 發表於 12-7-3 22:26
回覆 無望 的帖子

驚D 咩 ??

其實真係驚D咩?

現在學校正在有不恰當的事情不斷重複發生,校長應該要知道並需要處理

現在有 兩 個 小孩子需要學校的幫助

無望  所以我決定會揾校長講  發表於 12-7-3 23:18
Carmen is Mama and Beta is Papa

侯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nwmwing 發表於 12-7-3 22:26
回覆 無望 的帖子

驚D 咩 ??

佢會無聲企係你後面,之後突然大叫xx媽媽(xx我女個名)

幸福就是平淡

侯爵府

seaheart88 發表於 12-7-3 22:33
可能你地會覺得我歧視人 , 但我真係會同個女轉校 , 因他父母和老師已唔幫你個女 , 而你個女會日漸發育長 ...

聽日揾校長傾
幸福就是平淡

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 無望 的帖子

個小朋友係男仔 ? 佢媽媽有咩精神病 ?? 係抑鬱/焦慮 定 .... ??

睇完你寫, 我腦閃過一個念頭, 睇過 "與光同行" , 故事主角 光仔 , 有一段講佢特別鐘意摸老師對腳 , 又鐘意摸女仔的長頭髮 , 因為自閉症人士 有同我地不一樣的感觀. 佢地唔係咸濕 , 佢地係對某一種物質的質感有特別的興趣. 基於好奇, 佢地會不自覺做出一些我地正常人唔會做的行為. 光仔的媽媽都遇到同樣的難題. 不過最後知道光仔原來是出於好奇, 因為佢鐘意一d 毛茸茸的物質 , 於是在光仔的書包背帶上 , 縫上兩條毛茸茸布料, 特別吩咐光仔搭公車途中 , 給光仔握住. 就這樣 , 又一個問題解決了.

讀得主流小學, 個同學的自閉症應該唔太嚴重 , 自閉症唔係一個借口 , 自閉症小朋友一樣可以教導 , 問題係父母想唔想教.

你或者可以試下約果位家長 , 老師 , 註校社工 , 你 , 幾方面 一齊傾 . 希望問題可以早日解決啦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

nwmwing 發表於 12-7-3 22:36
都只係一個小一既小朋友. 只係對性有好奇. 叫老師俾多小小德育故事俾佢睇, 解釋多小小俾佢聽. 無問題GA.LA ...

我女話唔想比佢掂,話佢摸人個胸好咸濕
幸福就是平淡

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

無望 發表於 12-7-3 21:57
老師又話包容佢! 呢句最重要,因為佢一早向學校表明個仔有自閉症,而佢自己有精神病 ...

呢個唔糸理由,我都有抑鬱症,都糸要睇精神科。咁又如何?要人地唔歧視自己,先要做好自己。

成日拎病黎做理由,呢個先至糸無得醫既病態!

grace0222   加油  發表於 12-7-4 10:58
sillything    發表於 12-7-4 00:11
CarmenBeta   加油!  發表於 12-7-4 00:09
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

Rita 發表於 12-7-3 23:11
回覆 無望 的帖子

個小朋友係男仔 ? 佢媽媽有咩精神病 ?? 係抑鬱/焦慮 定 .... ??

係男仔,個媽媽話佢自己有精神病,無講係邊一種,其實我都有避開佢,但係佢會近距離突然叫你,唔應佢,佢會貼到塊面好近,叫到你應佢為止,所以我先驚驚哋,唔敢直接同個家長講
幸福就是平淡

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 無望 的帖子

可能大家比 "自" , "閉" 呢兩個字的字面解釋引渡錯左.

嚴重自閉的 , 或者真係會唔理人, 唔同人溝通 , 活在自我世界中, 但其實有好多自閉症的人, 佢地同我地一樣, 一樣渴望同其他人發展友誼 , 不過佢地唔識箇中的技巧. 唔好睇少我地同陌生人打開第一個話題, 好似好容易, 在佢地來講 , 係一個又一個既複雜 , 又難處理的一系列數據.

比如, 將一壺水 倒入一隻水杯, 對我地普通人來講, 易過借火 , 但其實當中涉及 眼看 , 腦思考, 手的活動, 如果對一個有手眼協調 , 空間感失衡的小朋友 ,要佢做呢一套完整動作, 真係十分艱巨.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

無望 發表於 12-7-3 21:57
老師又話包容佢! 呢句最重要,因為佢一早向學校表明個仔有自閉症,而佢自己有精神病 ...

你去同老師講,包容不是縱容。

我果仔間學校既校長,知道我個仔既評估,都話如果家長唔帶小朋友去排治療既,一律請離校。佢地會包容小朋友既不同,但唔會縱容家長對小朋友不聞不問。
如果呢個男仔既媽媽糸無能力去打理個小朋友,無能力同佢去跟進,咁請學校上報教育處,社會福利處,等政府去接管呢位小朋友。因為大家都唔想見到幾年後,多一個因為自閉症而不能自控犯罪既人出現。

蜆介鯪魚球  agree  發表於 12-7-3 23:57
蜆介鯪魚球  agree  發表於 12-7-3 23:57
melonfans  agreed!  發表於 12-7-3 23:38
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

引用:既然學校保護唔到小朋友,我會選擇轉校....

原帖由 蜆介鯪魚球 於 12-07-03 發表
既然學校保護唔到小朋友,我會選擇轉校....俾過新環境小朋友可以愉快上學 ...
我怕你搵唔到間學校無自閉既學生…

蜆介鯪魚球  起碼唔會非禮個小女孩.  發表於 12-7-4 00:02

侯爵府

chowqv 發表於 12-7-3 23:22
呢個唔糸理由,我都有抑鬱症,都糸要睇精神科。咁又如何?要人地唔歧視自己,先要做好自己。

成日拎病黎 ...

我好佩服你,真架,換轉係我可能已經支持唔到落去
幸福就是平淡

男爵府

引用:Quote:無望+發表於+12-7-3+19:31+連主任都

原帖由 chowqv 於 12-07-03 發表
自閉唔糸大晒,家下小學都唔教好佢,唔可以摸人地女仔,大少少到中學,就糸色狼俾人拉。

同埋自閉唔糸唔 ...

侯爵府

Rita 發表於 12-7-3 23:27
回覆 無望 的帖子

可能大家比 "自" , "閉" 呢兩個字的字面解釋引渡錯左.

所以我唔會歧視自閉症嘅小朋友,我只係想佢唔好摸我女個胸,想同個家長講但又唔知點開口
幸福就是平淡

禁止訪問

侯爵府

chowqv 發表於 12-7-3 23:30
你去同老師講,包容不是縱容。

我果仔間學校既校長,知道我個仔既評估,都話如果家長唔帶小朋友去排治療 ...

明白,我聽日就揾校長講
幸福就是平淡

水晶宮

無望 發表於 12-7-3 23:30
我好佩服你,真架,換轉係我可能已經支持唔到落去

全部都糸因為個仔,佢糸我等左多年,當我已經打消可以生bb念頭既時候,佢就神奇的出現。仲要糸時間剛剛好,糸我媽媽離世前一個星期我發現自己有左。所以有咩再辛苦既事,我抱住佢,我就從新有力氣再行落去。

melonfans    發表於 12-7-3 23:39
不知所謂的乙陸!!!

大宅

無望 發表於 12-7-3 23:02
佢會無聲企係你後面,之後突然大叫xx媽媽(xx我女個名)
你地會驚都你因為問題未解決, 快快手同學校傾傾佢,解決左件事就唔洗再驚。自閉症小朋友唔係大家諗得咁得人驚

侯爵府

chowqv 發表於 12-7-3 23:35
全部都糸因為個仔,佢糸我等左多年,當我已經打消可以生bb念頭既時候,佢就神奇的出現。仲要糸時間剛剛好 ...

真係天賜比你最好嘅禮物,支持你努力向前行,攪到我有啲眼濕濕
幸福就是平淡

首頁
45678...9

尾頁

跳至