跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有否北區媽媽的子女出區外讀幼兒/幼稚園?

各位媽媽:
本人相當頭痛,不知為阿女選哪一間幼兒園。我最希望是阿女可在同一間學校讀幼兒園及幼稚園,不想她讀了不久便要再轉新環境。搜集了不少有關北區幼兒園及幼稚園的資料,沒有太多的選擇,唔知有沒有北區的媽媽送仔女出區外(如沙田、大埔或九龍區)讀幼兒園或幼稚園呢?請分享一下!

大宅

Re: 有否北區媽媽的子女出區外讀幼兒/幼稚園?

我個女以前番大埔返幼稚園

複式洋房

露比媽媽:
請問你的女在哪間幼稚園讀?讀得好唔好?學校有什麼特色?是否搭校車? 可否給些意見!

大宅

我個女返大埔英藝, 我個女好鐘意英藝架, 老師又好, 但我個女唔係搭校車, 是我老公自己送她返學, 他才番工, 時間啱啱好.
但以前我見到英藝有校巴在上水行走, 大約8:15, 英藝番9:00 , 個小朋友都不是要坐很久,所以應該都可以接受.
學校特色是課程比較深, 但唔係九龍塘的名校幼稚園咁深
我估計英藝的課程 k3 等於有些學校的小一到啦
而且沒有任何什費, 他有時有些活動相片可以買回咁啦........

伯爵府

露比媽媽,
我囡囡都係讀英藝

侯爵府

露比媽媽, Kwan:
想問下你囡囡係返全日定半定 我都打算報呢間, 亦會考慮爸爸帶返學, 放學就由我接, 或者乾脆搭校車

大宅

畀面勳章

小學可以入到邊間?

伯爵府

霖格格,
我囡讀半日, 返學我送, 放學工人接!

大宅

霖格格 & Kwan :
我個囡今年已是小一, 之前在英藝是讀上午班, 我好記得我是9月1日到英藝報名, (報下一年度) 我講明我一定要讀上午班, 所以咁早就去報名, 我還記得當時是即時考試(問數個問題), 即時就話我知取唔取錄, 但現在制度有冇變, 就要去問下. 如真是心儀這間, 最好早些去問.

大宅

msllau 寫道:
小學可以入到邊間?

大埔區出名的小學-- 例如孫小, 寶湖道舊墟, 田家炳千, 騫馬會.., 其中以孫小比例最多

大宅

還有一樣, 是英藝出來的學生, 成積都好好 , 好多都名列前矛架, 我知道我囡以前英藝的同班同學, 升上小學後, 有些都考全班頭三名.

侯爵府

Kwan, 露比媽媽:
還有個問題想問下, 畢業後你會選擇返北區讀, 還是在大埔讀呢 而家讀緊邊間小學.

侯爵府

JonasMaMa:
我要就o岩老公返工時間, 一齊去參觀下間學校, 基本上無問題就會報名(全日制), 不過問題係我囡係十月出世, 唔知佢地會唔會收咋 :cry:

侯爵府

JonasMaMa:
咁我都定o的, 係呢interview會有問o的乜架 收唔收幾時先通知

JonasMaMa 寫道:
[quote]
霖格格 寫道:
JonasMaMa:
我要就o岩老公返工時間, 一齊去參觀下間學校, 基本上無問題就會報名(全日制), 不過問題係我囡係十月出世, 唔知佢地會唔會收咋 :cry:

十月出世, or course 會收 la
My friend's daughter is also 十月出世, 已經收左勒 [/quote]

大宅

我個囡三次機會都入唔到寶湖道舊墟(我的首選), 但都派到教育學院賽馬會小學, 其實都是好多媽咪的首選, 同埋我冇去大埔其他學校扣門, 因其餘孫小, 阮鄭等的都是半天, 我唔想.
我想個小朋友讀全日, 因早年教統局話2007年都會全部小學全日制, 費時到時唔知上午班走or 下午班要走 ?
唔去賽馬會是因為他是"好"活動教學, 但我較為喜歡傳統教學, 我同英藝老師商談過, 她認為如果我是喜歡傳統教學的
就應該轉校, 咁我咪番上水找下有冇學校肯收, 上水的出名學校有榮真, 嘉褔榮真, 于良發, 李志達, 曾梅....
頭三間都應該冇行架, 李志達路程遠, 我就去了曾梅扣門
點知比我成功, 而且我個女現在很喜歡返學, 我都算是好彩的一個

大宅

其實每個區都是得三~五間小學比較出名, 但又可能某些原因
餘下一~兩間, 例如我想要是全日制, 咁又少了選擇, 所以選幼稚園就要開始部署.
:lol: :lol:
以我親身經驗, 當你扣小一門時, 個校長一定看你從那間幼稚園畢業, 我唔知他是否順口問下 or 有其他原因 ??

大宅

同意
希望個個媽咪三年後選小一時, 個個都入到心儀的小學.

侯爵府

大家咁話:D:

JonasMaMa 寫道:
[quote]
露比媽媽 寫道:
同意
希望個個媽咪三年後選小一時, 個個都入到心儀的小學.

多謝你呀, 露比媽媽
You are so nice [/quote]

大宅

霖格格 寫道:
Kwan, 露比媽媽:
還有個問題想問下, 畢業後你會選擇返北區讀, 還是在大埔讀呢 而家讀緊邊間小學.

霖格格 :
你現在咁快想住在那裏讀小學? 唔好比咁大壓力自己, 三年後才算啦.
可能到時這個教統局又變這政策, 變那政策??

侯爵府

露比媽媽:
我同意你咁講, 我身邊好多人都勸我唔需要跨區讀幼稚園, 又話升小一無關係, 呢個我明白, 但係好多時, 幼稚園讀得好, 小一就無咁辛苦, 可以咁講話, 例如一個band1出黎會考食蛋的學生, 點都好過band5出黎食蛋, 呢點就係學校因素, 就係band1差極有個普.
以上只係我愚見, 都唔知現在社會人士, 又係咪咁諗呢

露比媽媽 寫道:
其實每個區都是得三~五間小學比較出名, 但又可能某些原因
餘下一~兩間, 例如我想要是全日制, 咁又少了選擇, 所以選幼稚園就要開始部署.
:lol: :lol:
以我親身經驗, 當你扣小一門時, 個校長一定看你從那間幼稚園畢業, 我唔知他是否順口問下 or 有其他原因 ??

首頁

尾頁

跳至