嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地唔係HK,
我B 而家15個月, 2個幾月開始有濕疹...6-8個月係我地既黑暗期....
佢好多事, 濕疹, 生長線<3%, 腳掌向內
長期去兒科/皮膚科/物理治療/營養師....

講下仍濕疹先.
頭一個全人奶, 第2個月開始人奶加一餐奶粉
佢皮膚一路好乾, 鞋烚烚, 又紅一撻撻咁, 有時迎到半夜會起身但唔喊, LUN LUN LUN, 跟住痾C..就訓返!!
健康院話佢牛奶敏感, 叫我地去睇家庭醫生寫紙攞敏感奶粉(咁保險先有得包)
但個衰醫生唔肯....話應該唔關事...
我咩都試過, 金銀花/芫茜沖涼...無用!
一路拖到佢成5個月, 健康院幫我地迫個醫生寫紙, 但B頸同手關節位已出哂水!!

到6個幾月佢重得少.濕疹...健康院轉介我地去兒科
醫生俾保濕CREAM, 最輕類固醇同埋沖涼油, 繼續敏感奶粉
我1日同佢揸3-4次保濕, 早晚1次類固醇(用4日停3日,如情況差就KEEP住4日後1日1次), 隔1-2日沖一次涼
情況好左但仍一撻撻, 全身都好鞋

到佢10個幾月返HK, 睇左2個西醫1個中醫 (CWB & 元朗)
1個西醫話佢超級敏感人, 少少鼻敏感, 所以成日有痰.鼻塞, 見到光就打噴嚏
開左藥, 好STRONG, 食完出冷汗....
中醫話佢濕, 積滯, 俾左藥粉沖水同紫雲膏
但中藥太苦, 大人都頂唔順, 食左3次無再俾.....(西藥/猴早散從來都自己一啖啖食, 唔會扭唔駛灌)

返到黎都無咩改善....訓覺成日R, 半夜醒痕到訓唔返, 試過幾次3:00醒左抱到6:00先訓返!!
朋友買左日本藥性浴鹽叫我試下
我媽咪又過黎3個月幫手, 日日都煲粥/粉加淮山
有時又同用生熟薏米一齊煲
兒科又俾左敏感藥水訓前食, 同埋特別衫B訓覺著(好薄絲質但包哂手腳, 就算R都唔會R損)

2個月後濕疹慢慢好, 食野又食多左.
(我仍無俾牛肉, 所有奶類食品同蛋白)

我唔知係浴鹽/食療/定佢大個左慢慢好返?
而家濕疹無哂, 係有時唔舒服會起一小撻, 一揸藥就無事!

仲係好奀, 但好精靈成日笑!
希望你地既小寶貝都健健康康咁成長!

別墅

別墅

回覆 rainyying 的帖子

好返就太好喇!係咩浴鹽?

大宅

回覆:rainyying 的帖子

你好叻,做媽媽一D都唔簡單!

大宅

回覆 yanbilly 的帖子

我唔知講唔講得牌子
N 字頭Pine Needle Oil , 綠色一大罐既

男爵府

虎到金來勳章

http://blog.yahoo.com/_PS3U6SIFMT2DOZZT3LKOYSSQEY/articles/152383
咁咪出到law
我見過x0有得買, 等我試下.
tks.

大宅

回覆 external 的帖子

唔該哂!!!

我朋友幫我係藥房買, $24X
Xo $298
大家留意下啦~~

禁止訪問

回覆:奀奀仔濕疹差唔多好返啦! 加左濕疹衫相~

大宅

有呀, 1星期2-3次, 半個
有時唔記得就1 星期1次....

大宅

回覆 rainyying 的帖子

I have tried this garments before, its silk right? Not bad, its good especially for summer. But need to hand wash. Are you in AUstralia?

大宅

回覆:奀奀仔濕疹差唔多好返啦! 加左濕疹衫相~

邊個pk兒料呀,唔俾你轉奶粉!

大宅

請問你講既特別衫可以係邊度有得買呀?

首頁

尾頁

跳至