論盡家傭

跳至

首頁
45678...38

尾頁

大宅

畀面勳章 陪月勳章

Nail 發表於 12-9-20 14:34
Name: TONEL, Dyeseb?l Caguisan? (Abel)
Nationality: Filipino 菲
HKID: WX07?83? (0)

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Casixih
HKIC: WX12207x(x)

一年前故意弄傷我未夠半歲的女兒引致入院, 本來不肯承認, 後來只肯認無心弄傷(醫院醫生及姑娘都叫我們報警), 後來無報警只是炒咗…
點知炒咗之後佢用我同佢份舊合約同財務借咗兩次錢重唔還,
近來欠單重要寄去我屋企…
問番間Agent (沙田SL的阿Wing), 佢話唔關佢事一句推晒...

沙田xx
重有之前呢間Agent亂咁介紹d 工人,要湊BB就比個只係做過工的, 要識英文的就比個乜都唔識的…… 之後又話個工人改咗名……搬咗屋種種理由唔得, 但又收咗你錢……追佢退錢就算日日打去都要3-4個月先有……好明顯騙人的手段……

大宅

這個印傭原來年半換了四個僱主,我是第五個(我後來才知)但用了一個月也頂唔順炒了她。
請了她一定後悔
她現在應經馬太菲傭繼續搵工,呢間agent 幫佢隱瞞佢嘅history, 大家小心小心!

[size=1.25em]http://www.youtube.com/watch?v=uZ9P0zImJEs

大宅

引用:如各人或有朋友正在找尋工人,請小心。 此

原帖由 Victory1 於 12-09-26 發表
如各人或有朋友正在找尋工人,請小心。

此工人今天正式離職,現正找尋新僱主。(應該在大埔區,尚X僱傭中 ...
今天致電航空公司,工人真係無上機,咁即係又有可憐僱主像我一樣...真係要祝佢好運呀!

複式洋房

我家都有一個不知所謂 , 請各位小心
Helper name: M _ URTI (印傭)

HK ID No.: W 5_ 667_(A)

請到貼錢買難受!

複式洋房

工人最叻乜都話唔知 , 唔關佢事, 明明我睇住佢錯佢都話唔知 , 仲要唔見左野佢話無見過 , 但從來只有佢用架JA , 都話唔知點解唔見 .

男爵府

Name : Ubas Juvy Nxxxx
Date of birth : 28 July 1980
Passport No. : EB5831820

PK, Lazy, dirty, bad to my child and only work for me 20 days..........

大宅

Name: Su(X)iyanti
DOB: X8/7/79
ID: W4165XX(1)

特徵: 有粒大粒墨在人中邊, 確實係好八卦的, 鍾意聽住人講野, 又鍾意講廢話: 咩太太你好靚呀, 樓下個大叔話家姐好叻呀, 街市賣魚婆話先生好好人呀…….講到我無興趣再聽佢講野

仲有半年就完約, 點知今日發癲話唔做, 當然啦, 現在新工多D人工麻.

半年前, 放假日時打電話比我地, 發癲要生要死咁,幾個鐘後話自己入左醫院, 住左兩日, 返屋企時 話要我地炒佢, 我地話佢要走就開聲, 我地無原因要炒, 因為我係全職媽媽, 有無佢都得, 知道佢搏炒搵新工.

根本佢自己就係一個做野凌亂既人, 連自己野都好 亂, 唔係上次佢入院, 我檢查佢既櫃, 都唔知用過既M巾(仲抵死到用尿片代替的), 唔知幾耐前既未食既飯盒(嗅到現在仲記得個隻味) 都可以搵到. 即時唔比佢用櫃, 只比膠箱佢放野

複式洋房

琴日新鮮熱辣又多一件,不過我所知已有新僱主。
不坊大家都參考一下,衰野太多包括曾咬傷小朋友。有興趣可pm我。
Name:Murt?
Passport:AP 08881?

大宅

回覆:((((黑名單工人在此尋))))))....歡迎POST上來比大家參考*****

推、推、推

大宅

Name: Winart?
Passport: AP552782
HKIC No.: W529275(?)
DOB: 6.7.1974

呢個印印已於上星期3走佬,但剛剛agent 打比我, 話比我聽佢好似已揾到新工, 因佢番agent 到攞番本passport.

佢走佬前借落一大畢錢, 大約幾萬蚊, 請各位小心.

洋房

印傭: Exxa 加後面20個英文的字母 (從來無見過這樣長的名字)
ID:wx 16xx26x

這十年最差的一個,連不認識的裝修師傅都話,炒得有道理! 總之,執到三聲
相信已開始找工作,月尾前幾天離開 (她的手續費會便宜,相對易找顧主,顧主相對易上檔)

大宅

工人名 : Pontillo MariXX Joy Pulido

Passport : XX 4486XXX

出生日期 : 1983年11月

各位jm,小妹咁夜仲打呢篇野,係要提醒各位小心屋企d參茸海味!! 我嬲到手震,頭痛,胃痛.....

事緣,我7月尾買左燕窩共76隻,經過風乾3日後,唔見左8隻! 但無證據係工人偷

之後,我將其餘的68隻入盒,再剪一條短既頭髮,掛係盒邊(個盒蓋係4邊都有得啪實果d),用蓋啪實。期間我食左5隻,剩餘63隻。我不斷都有check住,條頭髮,同數入面d數量。

但10月無check過,直至今日,盒邊條頭髮唔見左,當我數入面d燕窩,數量雖然係63隻,但發現每一隻都俾人meet過,有d得留一半size,有d可以清楚見到俾人用手指meet過既弧形。我嬲到叫醒個工人問,佢當然否認,仲好串咁叫我check指模喎。我然後同佢講一係佢辭職,一係call police,佢仲話call police黎check 指模!

到警察黎到,佢就係度喊曬咁。可惜警察話無實質既證據指証佢做,做唔到d乜。個警察一走d面口即變,變面都無咁快呀!

咁我唯有叫個工人執野走,佢即刻打俾佢個auntie(係香港做左15年),佢auntie一對話就叫我準備1個月通知金 + 10月人工 + 7日大假 (岩岩做滿一年) + 交通津貼 俾佢走。個工人係有預謀咖。

我會再post 個工人相俾你地認住,等你地知佢有幾奸。再post埋d燕窩相,俾你地睇下我幾慘

洋房

回覆:((((黑名單工人在此尋))))))....歡迎POST上來比大家參考*****

PABUNAN, Jennilxn Adadixnx
11/3/1988
Wx1680x7(x)

來港剛三個月,放完假就玩嘢話唔做,仲話我打佢....即刻送去警署。特徵:肥、懶、大話、衣著性感、大粒墨、自稱從未做個maid,只是agent幫佢偽造文件....

:;pppp:

別墅

Name: Da?sinih B?inti Das?a
Passport no: AR81638X
Date of birth: 16 Apr 1976

本人係第一次請工人,開頭個工人都好好,又聽話,對我囡又好! 但耐耐下(放得多假後,成日聽佢d壞朋友教壞左,佢又駁嘴,又蛇王,仲要求我俾佢瞓午覺,俾佢講電話,又話唔想湊bb,但湊bb係我請人既要求,跟住講好左話返印尼,跟住仲要未到期走就迫我話我一定唔俾錢佢即刻走

別墅

回覆:kingdonkid 的帖子

未打完,剛剛個個都俾黑面駁嘴,而且佢都我講唔點數,出手打我! 佢今日離開我家,所以佢現急需搵個新顧主,希望大家唔好咁唔好彩請到呢個人!

男爵府

這個極品留係我屋企唔夠一個月,我就忍唔到要兜佢!@##$!#**

Name: ENCABO, ARMA JANE VANxxxxxxx
ID no.: W924x9x(5),
Last day: 22-10-2012
stay until: 4-11-2012
長頭髮(做了啡色highlight)

佢話之前做了四年(同一僱主),跟住去西營盤(400呎)做咗約兩個月被炒,最後我用咗唔夠一個月即炒!!
佢可能會上去中環 SunTxk 搵工,大家要留意。請咗佢必定會嘔血。

今次連我老公都頂佢唔住!!
(罪一),佢向我朋友嘅工人投訴話我出街食飯只係叫碗好細嘅烏冬比佢,唔夠佢食。大佬呀,我地去食日本嘢,問咗佢食唔食,佢話唔鍾意,咁我咪叫碗烏冬比佢頂住檔,叫佢返屋企自己煮。結果佢就不停咁同人講我唔比飽飯佢食。
(罪二),我買咗啲飯盒留自己下午食,結果佢唔問我之下自已食咗,到我問佢,佢仲扮搵,之後我追問佢,佢先話佢食咗。比佢食唔係問題,但佢應該問下我先嘛,到我食個陣又冇得食,你話幾扯火!!佢連一句sorry都唔肯講。(唔止一次)
(罪三),叫佢做嘢,永遠唔會即時做,例如:叫佢添飯,要等佢食完先肯幫手裝。比我鬧到七彩佢都仲係咁。
(罪四),同agent講因我係屋企,所以要hea住做,咁就唔會比我話佢唔做嘢。當我出街返到去,完全冇做過嘢,日日如是。
(罪五),完全唔鍚小朋友,當我個仔係透明。同我個女沖涼,由得阿女一個自己沖成半個鐘都唔理,咁攪法唔冷親先奇啦!!
(罪六),唔會對你笑,同佢講嘢冇反應,問佢嘢唔答,好似啞咗!
(罪七),食晒我屋企嘅食物,但食完都要講聲,攪到我啲小朋友想搵嘢食都冇。(大食程度仲勁過我老公)
(罪八),話自己係香港做咗四年(同一僱主),但一啲都唔似囉,乜都唔識做。(可能係老屎X,扮唔識就做少啲)
(罪九),叫佢紮住頭髮做嘢,睬我都傻,當我耳邊風。
(罪十), 個個新工人上場都會扮下勤力,做吓嘢。佢唔係,佢黎到第二日,只係企係度,唔會主動做嘢,同佢講要做乜,唔睬唔理,十萬九唔應。比timetable佢跟住做,睬我都傻。(罪十一),叫佢炒菜,唔知加咗乜,食落啲味怪怪,連老公都投訴,小朋友唔肯食。蒸排骨嚡過像皮膠,自己煮完嘅晚餐連自已都唔願意食,掉晒落垃圾桶(我親眼睇住)。(罪十一),連僱主嘅牙膏都用埋,又係冇悔意,唔會say sorry。
(罪十二),因兩個小朋友一齊放學,佢埋怨僱主唔肯幫手拎一個,要佢自已一個咁辛苦拎晒兩個書包。(原來佢係黎香港嘆世界,唔做得唔拎得,日日只係顧住食食食!!)

祝大家好運~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

複式洋房

工人名:SIT? MARYA?
DOB:02 OCT 1987
PASSPORT : AN 94992?

此工人來我家工作七天便扮癲扮撞邪,搞到又CALL白車又CALL警察,差人到左送佢去醫院又話想唔做博炒,因為我唔比佢湊BB,剩係叫佢做家務,話佢剩係想湊BB,咩都唔做喎。大家小心~~
因為我係新手,唔識點POST佢POSSPOST張相上黎...

大宅

這裡的會員很有心,不平則鳴,本著這精神,現在有新料,立即上報。

以上這位很上進的工人,是agent特別推介,來港上任家傭,工作不足一星期,在大清早(夠絶)小朋友上學前,向僱主哭說覺得自己年紀大,累至手腳無力,手無力拿東西,腳無力行,僱主說;「是否未能適應呢?不如試多一段日子吧,最初是有一點不習慣,僱主提議,即時放幾日假休息吧,以後小朋友不用工人照顧,主要是煮飯(來了六日,洗一次洗手間,僱主的要求高嗎?)。不過,工人説很喜歡僱主及其每位家人,但自己覺得自己年紀大,不想做,要即時解約,立刻(這時手有力了)執兩大袋行李,行李內,她帶備一寸厚的個人學歷和工作技能的證書(已被申請到港工作,證書拿給誰看呢,香港僱主是不需要看這些東西的,靠信工人所說,工人想申請到外國工作嗎?希望工人不要借來港過橋,令香港僱主的金錢、時間損失和心靈被傷害),工人即時去agent處,她拿著兩大袋重行李,卻能行急快步(這時腳有力了)!

Acallar,Maria Brenda Dxxxxxxxxxxx(面上有很多荷爾蒙班)
1975年2月2x日

copy link by
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

大宅

我有個人少少意見
本人剛炒了一個工作二個月工人,個工人衰野太多,我連一個月都不用比她,最重要如跌倒我兒子

最重要係打封信通知入境處,如果姐姐找到新僱主,入境處都會因為她之前所作所為事而不比姐姐來港,記得有相vedio 都比入境處,真的有幫助,真的可以阻止到她們入境,不會再令有其他家庭收到傷害呀!因為香港政府無理由放過有根本無心工人工人來香港工作

只要把工人所有事實衰野如有不好既相片去入境處,真的可以阻止同影響她入境,就算agent 公司都無子攪到工人入境,agent 就無可能介紹到差工人比我們呀!

希望大家用文字相片
前天 17:00 上傳下載附件 (2 KB)

以上是copy by 其他會員,很有用,可以click 以下`link 睇睇
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D3

首頁
45678...38

尾頁

跳至