1-3歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回想當年

眼見囡囡已經就來2歲而且又係夏天就決定比囡囡戒日片!

好記得自己因為心急第一日就連學習褲都吾比佢著 ! 自己係 FTM 所以隔一段時間就帶佢去V V !點知第一日拖左好多次地~ 褲都換左5-6條 mouth:如是者日日都係咁 ~不過癩嘅次數一日比一日少 !

過左大槪5日後有一日我去廚房煮飯 ! 聽到囡囡有D聲 ! 一見原來囡囡第一次自己坐係 potty 到vv個一刻真係好感動好開心 ! 自己同囡囡嘅努力終於有成績啦 ! 相信好多mama都經歷過 !

不過最緊要bb 癩左千祈吾好大聲鬧佢 ! 只要同佢講下次如果要vv叫媽咪 !跟住自己慢慢善後 (清潔)就ok

到夜片真係難d~因為個時囡囡夜晚都有飲奶 ! 臨瞓先去一次 vv ! 到佢瞓到半夜1點左右就叫醒佢再去一次 vv !

當然開頭一定要比佢著學習褲 ! 避免大人瞓林左吾記得同佢vv ! 個時都維持左成個月 !

跟住囡囡係一個月後就會自己叫醒我地同佢去 ! 個日開始已經咩片都吾駛著啦 !

都好好彩到而家4歲幾都無癩濕過張床 ! 不過真係最好係小朋友返學前比佢戒片 !

因為半夜要叫醒佢vv ~ 如果第日一早要返學難免精神會差d !

大家baba mama 要加油哦

公爵府

我都係擔心囡囡戒片呢個問題吖,囡囡就來返學喇,夜片都無法戒

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 eTTe 的帖子

你囡囡幾大啦 ? 可以試下我個方法 ! 我朋友試左都OK~ 加油

公爵府

回覆 joan0807 的帖子

就來36個月喇,夜晚瞓覺仲要穿尿片

水晶宮

joan0807  Thanks  發表於 12-7-10 16:56

珍珠宮

回覆 eTTe 的帖子

下年9月讀K1啦 ! 如果讀全日就要呢兩個月開始 !

佢夜晚條片有無濕 ? 如果無就可以開始試下 !

加油

男爵府

我都試下先,囝囝依家19個月啦

首頁

尾頁

跳至