論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:千祈不要請斷約賓佢要告我現在

各位勞工處今早打卑我話唔駛上黎,因為收到前工人既fax話終止投訴,話係人教佢,最後驚到收左線!

大宅

引用:各位勞工處今早打卑我話唔駛上黎,因為收到

原帖由 kathyjoey 於 12-07-12 發表
各位勞工處今早打卑我話唔駛上黎,因為收到前工人既fax話終止投訴,話係人教佢,最後驚到收左線!

...
邪不能勝正

男爵府

引用:各位勞工處今早打卑我話唔駛上黎,因為收到

原帖由 kathyjoey 於 12-07-12 發表

...
勞工處之前係點通知你要上去的?有冇black & white? 而家唔洗上去,可以要求勞工處書面通知嗎? 收到呢個black and white, 寫封信去領使領+入境處,投訴加舉報懷疑佢逾期留港。

My little Son

大宅

回覆:k-k-mummy 的帖子

我係收到信佢叫我上去?我可以點樣通知入境處?

男爵府

kathyjoey 發表於 12-7-12 13:02
我係收到信佢叫我上去?我可以點樣通知入境處?
既然係書面通知你,你試吓要求勞工處出番書面通知你對方撤消投訴。

如果我冇記錯,你收到的第一封通知,係寫上投訴人(勞方)向你申索啲咩,然後你係根據通知上講的將資料fax去勞工處,RIGHT? 第一封通知信,你的証據,加埋撤銷投訴的通知,成套copy一份,去信入境處,講清楚成件事,話你俾個工人無理投訴,你合理地懷疑佢借故延期逗留,或已經逾期逗留,請入境多加留意,呢啲RECORD應該會作為佢下個申請的參考資料。

我見有post話去領事館投訴好work,雖然嗰個post講嘅係印,咁冇理由賓唔一視同仁,咁一樣去信菲領使,話佢知發生了這樣的一件事,說話唔使多,attach埋俾入境處封信copy,話呢個工人令你好失望,that's off,咁日後如果呢個工人玩到去自己個領使館求助,no matter係投訴你OR將來的僱主,我諗都唔會咁得力。

My little Son

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kathyjoey 發表於 12-7-10 18:01
做了五個月,自己話唔做,6月20走鳥,剛剛收到勞工處告我冇卑機票!係agency簽收晒,而家要告我卑1500$ 個 ...
我工人唔做啦, 佢炒我, 家下工人在我家, 請問做整D 咩野, 先好似你甘" 安全"
你好叻, 唔洗比D 人騙....同屈

大宅

回覆:bbfruit 的帖子

我係agency到簽收所有野,有証人,有簽收文件..所以我都唔知佢告我乜?

大宅

回覆:k-k-mummy 的帖子

Thx,你既建議

大宅

回覆:千祈不要請斷約賓佢要告我現在

剛剛凌晨一點有個冇顯示號碼call me,我一聽就收線,從未試過!有可疑ma?

洋房

回覆:kathyjoey 的帖子

首頁

尾頁

跳至