在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我份工,老細超縮骨,家庭式作業,9000一個月,未計提成,番1-6,早9點晚七點,做行街。
老板同老板娘經常會要求我做埋其它野,如送貨,抹臺,文員工作,并會亂開我既柜桶,在呢間公司最長果個都做得9個月度,而且老細話變就變,有時叫你留係公司,有時叫你出去,每個新人入來都做唔到超過一個月。入來果時叫我跟舊客,現在又問我點解揾唔到新客。政策話變就變,一間公司三個話事人,最衰全公司得7個人。。。但公司離我屋企好近,行路大約30分鐘。。。JM們,我應該轉工嗎?但我又好怕揾唔到甘近既公司既工。。。好矛盾呀。俾D意見。。。唔該。。。

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 忍忍忍 的帖子

做得開心就做,如果做得不怎麼開心又無咩負擔可以考慮轉工

忍忍忍  我做得唔開心呀  發表於 12-7-11 11:33

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

就算遠少少,
但早D收工的工,
返到屋企時間都係差唔多姐.

忍忍忍  甘又係  發表於 12-7-11 11:33

大宅

SO FAR 你而家公司只有一個好處, 就係近??
但其它全部都係無將來的工作

大宅

間公司無乜將來,我個大客,公司又打算搶左來跟。。。唯一好處,近,同埋星期日放假~~~

複式洋房

做得開心最緊要...

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

忍忍忍 發表於 12-7-11 11:35
間公司無乜將來,我個大客,公司又打算搶左來跟。。。唯一好處,近,同埋星期日放假~~~ ...

寫字樓都係放星期日啦!

複式洋房

9-7時間太長了,近又點呀!行街有時收工都會係遠地方返屋企,$9000人工,你都可以係返屋企附近再搵工啦!

忍忍忍  好了,我決定左了。再揾工了。。。多謝你地。。  發表於 12-7-11 12:14

男爵府

try to find another job before you give resign letter. My first job was also a small company including me have five. Add oil!!

忍忍忍    發表於 12-7-11 12:13

大宅

忍忍忍 發表於 12-7-11 09:48
我份工,老細超縮骨,家庭式作業,9000一個月,未計提成,番1-6,早9點晚七點,做行街。
老板同老板娘經常 ..

既然講到甘差, 我會邊做邊搵. 世事邊有甘完美, 又要間公司好, 又要係你屋企附近...
我情原遠的, 但搵份老細無甘縮骨,唔係家庭式作業,多的$$一個月,番1-5,早9晚6既工.... ( 就算唔係準時6點走, offical working hour 都唔係7點..)

忍忍忍  我下個月就辭職,多謝你呀。俾意見我。  發表於 12-7-12 10:16

伯爵府

畀面勳章

回覆:我應該辭職嗎?

你之前幫佢請人我已經覺得你老細好刻薄,比著我係唔會做,但人人要求同需要不同,你一定覺得仲有好處先未走啫,一係騎牛揾馬囉

大宅

照牌面睇呢份工做唔過~
朝9晚7仲要返1-6,我一定唔會做,工時太長,好困身,放7唔見有幾早,仲有返工行30分鐘亦唔算叫近囉...
加上人工得9K﹖有冇雙糧/花紅﹖如果冇真係可以即走,呢份工係留俾D冇經驗同冇學歷/冇反抗能力既人做~
請問你可以PM話我知住邊嘛﹖呢個人工要搵工真係唔難,加油~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

家庭式系咁喇,好在無壓力。如果真系做得唔開心,就再揾過份。反正都唔系高薪。

大宅

出去搵一份返1-5既receptionist黎做仲好啦,無咩壓力人工都可以多過$9k~~

大宅

梗系轉工啦

大宅

回覆 booboo_long 的帖子

我份工,無雙糧,半年做夠三百萬業績有1%花紅,但全公司全年加埋業績都無300萬!!!!好彩上個月做左單大客有提成。。不過唔多。。加埋都萬松D。。。轉工了決定左了。去邊都可以再揾第二份工了,呢份工做到發惡夢

男爵府

D人做寫字樓 Sales 通常係貪佢自由,樓主份工冇自由,返工時間又長,人工又..........諗唔到繼續留係度的原因。

我出來做野第二份文職(好多年前)都有8K, 又係家庭式作業,但老細包埋我中午個餐,5日半工作,朝10晚6,冇咩做,都幾正。
睇錢份上,我要忍忍忍~

大宅

你份工好正呀。。。10點到6點~~~~其實一份工好唔好,好睇老細點對自己。。如果員工有歸屬感,小錢都無所謂,最緊要做得開心~~~

複式洋房

夠唔夠最低工資呀?

大宅

回覆 thonywong 的帖子

計過,超過左2蚊~~~30蚊一個鐘

首頁

尾頁

跳至