自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問........

本來同bf 打算年結婚, 不過近排都係因為呢樣嘢, 成日都鬧, 成日都嘈, 佢仲同我講想簽agreement. (佢冇講agreement 關於d 咩, 但我直覺覺得佢係想講錢)
其實好老實, 我唔洗靠佢養, 自己都可以搵錢養到自己, even 大家日後唔夾, 我亦冇諗過要同佢攞錢!!!
如果佢講既agreement 真係講錢, 我唔識點答, 因為我出聲, 又好似講到我真係想分佢既錢, 如果我唔出聲, 我真係覺得好難受同好委屈
大家覺得我可以點答??

:-( :-( :-( :-( :cry: :cry: :cry:

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 請問........

你地既關係攪成甘,係咪唔好結婚住呀!
攪清楚先啦!如果唔係結左婚仲麻煩!
但有無須要簽agreement呢?

禁止訪問

男爵府

仲結婚!? 識過另一個好過

該用戶已被刪除

大宅

LULUJOJO, W.C.CHONG, YUENMA

多謝你哋既意見, 我會慢慢咁諗一諗...
其實可能係我之前唔好啦, 其實我啱啱出嚟做嘢唔係好耐
以前仲讀緊書時已識佢同佢拍拖, 因為之前屋企有事, 要錢用, 所以問佢借過錢, 但我而家每個月一到月頭唔洗佢出聲我都會一d一d咁借畀佢....

可能因為咁, 佢覺得有需要簽agreement
佢未講呢份所謂既agreement 係講咩, 不過我既直覺話我知佢係講緊呢樣嘢, 我點都會等佢話我知佢想講既嘢係咩我先會出聲

頭先我個朋友都話, 先小人後君子都唔一定唔好, 不過就好似有d 那個....

我好唔開心, 唔知可以點.....

大宅

我唔知佢有幾多錢, 亦都唔係好大興趣知, 因為我都冇得分, 佢算係OK, 小康啩.. 我都唔識分
你都講得啱, 我諗我都真係要諗一諗......

JeM'AppelleJoyce 寫道:
乜你男朋友好......有錢o既咩? 駛唔駛咁計較呀? 問清楚佢份agreement係咩意思, 如果係同你講錢o既~哩"亭"男人要唔要都罷(你結婚為咩先? 都係想有個可以信託o既伴侶啫), 佢都唔合格, 咁你點解仲同佢結婚? 拿拿聲揾過個啦!

禁止訪問

公爵府

牛年勳章

妳出來做野無耐,考慮下不如玩耐d先結婚, 或許大家的經濟再好d, 就唔會用錢字來量度呢?? :mrgreen:
該用戶已被刪除

伯爵府

好媽媽勳章

如果個男人下下錢行先,呢D男人要唔要都吧!

大宅

多謝你
我諗我會同佢認真咁傾, 可能學你咁話, 呢d 真係要認真咁攪
我諗如果佢真係好絕情, 我都應該會心死

LuLuJoJo 寫道:
而家有兩個問題, 一個係法律責任o既問題, 一個感情o既問題~ for 第一個問題, 唔知佢想agree d 乜, 無結論, 至於第二個問題, 我相信大家都有結論啦~

btw... marriage is a contract, 不過權利同義務並唔係你地自己訂, 係法律所列明o既~ 不如你同佢講, 好, 簽agreement就認真 d , 上律師樓搵個律師攪啦~~~ 呢 d 錢唔好慳, 第時打官司請律師都唔止啦~~~ :tongue:

禁止訪問

大宅

我一定會連本帶利還晒畀佢!!! 只不過係能力所限冇可能一次過咁攞咁多錢一次過還晒畀佢, 我都唔想畀人唱, 同埋始終呢個係誠信既問題!!
我都好想知佢所謂既agreement 係咩, 可能咁樣可以令我對佢死心

JeM'AppelleJoyce 寫道:
我就覺得你早啲問清楚佢好啲, 唔好嘥你時間! 睇清楚佢係咪咁計較o既人, 係o既~你咪將你以前爭佢o既錢還返晒俾佢, 趁你仲後生咪再識過個囉! 小康o既人香港大把啦!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

係, 我都成日聽到人話, 可以共患難唔可以共富貴....
點解咁架呢?? 唉

往往就係經濟好左, 某一方錢多左先會出現錢銀糾紛~~ 只可共患難不可共富貴者, 比比皆是~

我都有擔心呢樣野, 我而家同男友共患難, 但日後佢會唔會同我共富貴? 我都唔敢期望, 只希望盡量保持經濟獨立, 自己要駛o既錢自己搵, 無期望便無失望~~
[quote]
CMMANDY 寫道:

妳出來做野無耐,考慮下不如玩耐d先結婚, 或許大家的經濟再好d, 就唔會用錢字來量度呢?? :mrgreen:
[/quote]

大宅

問清楚佢啦, 其實一個男人如果真係睇錢睇得咁重, 第二時啲生日都好難過喎
該用戶已被刪除

大宅

LuLuJoJo
多謝你~~
我會嚟報到架喇~~~

babebabe1120,

得閒過黎心聲留言單身未婚果便一齊傾啦~!!

首頁

尾頁

跳至