婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自有小朋友……因奶奶當孫係仔女,成日想做母,令我情緒很困擾,亦令我同老公關係差了。

註,不同住,無需靠奶奶照顧。

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 eshiro 的帖子

佢既想法, 你改變唔到, 樓主~~唔使太在意. 最緊要係你同小朋友關係唔會因佢而有咩改變遮.

更何況, 仔女同媽咪個關係, 邊個都唔可以插得入去同改變到.

eshiro  thanks  發表於 12-7-12 12:15

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔理, 唔聽, 唔見.
開開心心同BB & C6過毎一日, 唔好比無謂人影響.

男爵府

回覆:迫死

我99都當正bb係佢生既,而家先個几月大,我都好擔心會影響我同c6的關係。不過唔同住已經好好

大宅

版主 的帖子

我都係奶奶湊,佢錫個孫好正常,佢都時常做得過火左,但要佢幫我湊,只可忍下啦,忍唔到就同c6 反影下lor

eshiro  註,不同住,無需靠奶奶照顧。不不要佢幫我湊!!!  發表於 12-7-12 12:15

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

不用介意奶奶的想法
唔係佢想就可以成為事實架
你先係母親,無人改變到
BB大D會認人,佢知道邊個先係媽媽
媽媽地位無人可以代替的
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

男爵府

我發覺好多99都有呢個想法!

大宅

其實唔同住.. 係咪99湊? 如唔係, 咪少d 見囉.. 咁對你對c6 都係好事

男爵府

畀面勳章

我個CASE係咁既, 自我個仔出左世之後, 因為係我媽媽度坐月,
公公勁錫個孫, 直頭當正佢自己生一樣, (因為佢得兩個女, 好恨有仔)
我個仔一喊就鬧我地做乜整喊佢,
我開頭都有少少唔開心架, 不過始終係自己爸爸, 當然冇咁討厭啦,
之後有一次, 我地講開個仔D野,
我直接同佢講, "你個仔呢架嘛,我話佢跟你姓架嘛....(講笑咁), 佢其實係我細佬呢架~"
佢都打個突...HAHA
之後就冇再事事都啫住我黎講, 個心都舒服哂~HAHA
而家我地一講親個仔D野, 我都會話"你個仔呀, 咩咩咩"咁
大家都好受落, 又冇咩事咁囉~

試下用輕鬆D既方式講, 比佢知邊個係媽媽之餘, 又易落台D, 冇咁尷尬嘛~

大宅

回覆:迫死

你才是bb媽咪,這是永遠的事實
不要受其他事影響

男爵府

回覆 回覆:獅子仔媽媽的帖子

多謝大家。

我小朋友已四歲和五歲半。已忍了差不多六年。忍不是要她幫手,而是尊重她是老公媽媽和仔女嫲嫲。

我真的覺得是迫死,因你們說的想法做法也試過了,但她昰完全無你哋說的反應。相反,她仲會話俾小朋友聽,你爸媽不在,嫲嫲就用自己方法。

她是日日自己走上嚟,幫一D四歲, 五歲小朋友應可自己做的事。

我是不用她幫手湊,因她也唔識。只有越幫越亂。之前個工人就係聽奶奶老點,做錯了很多嘢。

首頁

尾頁

跳至