跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 cathiechan2004 於 09-3-29 01:38 發表
啦啲租金真係唔太貴喎, 我哋都想揾個大啲單位, BB活動範圍大啲......廣州工人會唔會太難揾呀? 安全嗎?

講住既..呢度環境真係可以好過香港好多架..因為D 屋相比香港真係又大又平..依家我地打算睇大間D 既(百五平方以上)..都係講緊八, 九千一個月. 咁如果要住service apartment 就會貴喇..但我地就唔需要喇..而且果d 無咁實用. 我地好多單身同事, 租近火車站果邊既大廈..就around 4,000-5,000 左右, 但得60-80平方囉.
依家每次返香港都有d 唔慣架..哈哈..因為我地香港間屋好細嘛..
咁可能係因為我呢度無地鐵站..所以就平少少喇. 但天河區既, 一般expat 住既area, 租金都係咁上下架喇. 我覺得除左地方之外, 仲要睇埋座大廈, 屋苑既管理囉..我呢度好在有咩事會有人黎幫你整野..好似門鎖有事呀, 水喉塞左咁...一叫就有人黎幫你攪. 你知喇..我地係呢度咩人都唔識.想搵人幫都唔知去邊好..

工人就真係要小心d 請. 係廣州就好d..但深圳果d, 真係聽過話有d 工人抱左個bb 唔知去邊..跟住就唔見左架. 所以我就叫做係自己湊番個囡..工人只係做家務. 我唔駛工人留宿, 所以就請廣州既本地人..有咩事, 你起碼知去邊度搵佢嘛..而且,我d 普通話真係非常普通..同外省人傾唔掂.

我第一個工人係我個fd 既表姐..所以就好信得過...但佢做左半年左右, 就要幫番自己個妹湊bb, 所以唔幫得我做. 但佢好有心咁幫我搵番個好既工人..仲同我教晒佢點做野先走. 依家我住呢度既管理公司話做埋'中介' ...可以介紹工人比住戶..都有同事用緊..不過佢只係請鐘點..一星期黎兩, 三次. 佢話都ok. 做野唔錯.

複式洋房

真係多謝你啲意見呀, 我去到廣州有乜唔明, 可否問你? 到時如果想揾工人, 睇吓你有冇介紹吖.......

原帖由 CLK-MB 於 09-3-29 10:43 發表

講住既..呢度環境真係可以好過香港好多架..因為D 屋相比香港真係又大又平..依家我地打算睇大間D 既(百五平方以上)..都係講緊八, 九千一個月. 咁如果要住service apartment 就會貴喇..但我地就唔需要喇..而且果d 無 ...

伯爵府

原帖由 cathiechan2004 於 09-3-31 23:01 發表
真係多謝你啲意見呀, 我去到廣州有乜唔明, 可否問你? 到時如果想揾工人, 睇吓你有冇介紹吖.......

當然無問題喇..大家互相幫忙0者..
你幾時黎既話..就話我聽..我比個電話你..你可以打比我呀..
哈哈..最好你就住得近我..咁大家仲可以有個照應..BB 又可以一齊玩..

男爵府

CLK-MB
pls check yr email, thanks

複式洋房

好呀, 去廣州前通知你吖................唔該哂..........

原帖由 CLK-MB 於 09-4-1 10:58 發表

當然無問題喇..大家互相幫忙0者..
你幾時黎既話..就話我聽..我比個電話你..你可以打比我呀..
哈哈..最好你就住得近我..咁大家仲可以有個照應..BB 又可以一齊玩.. ...

伯爵府

原帖由 cathiechan2004 於 09-4-1 17:55 發表
好呀, 去廣州前通知你吖................唔該哂..........

U're welcome~
又或者你老公睇完樓有咩問題既..好似地區呀, 配套咁想知多d既..你都可以問下我既..我唔知都可以幫你問下人嘛..

禁止訪問

複式洋房

好吖, 唔該你呀......

原帖由 CLK-MB 於 09-4-2 10:01 發表

U're welcome~
又或者你老公睇完樓有咩問題既..好似地區呀, 配套咁想知多d既..你都可以問下我既..我唔知都可以幫你問下人嘛..

伯爵府

原帖由 cathiechan2004 於 09-4-3 13:18 發表
好吖, 唔該你呀......

尋日去左睇樓呀..可以比d update d 既資料你聽下..我睇番我呢個屋苑..新一期果d...全新未有人住過既單位..都幾ok 喎...150-160平方米既..租就9,000 - 11,000 ..睇番樓層同座向喇...
依家我地都心郁郁想搬呀..

大宅

i have been in gz for 3 years. la our family shall leave on Aug. so far fine and good, if u all need anything else. can PM me .

複式洋房

回覆 # 的文章

thanks, 我啱啱去咗旅行同返咗香港, 好忙呀, 你揾到新樓未呀, 我老公會响5月頭去廣州喇............

複式洋房

hello, 各位住廣州的媽咪,

我公司正考慮到廣州的羅崗區投資, 是什麼的'科技城', 請問各位有沒有聽聞這個地方呢? 我個人認為, 這應該是距離廣州市很偏遠的. 因為去天河區都還要行駛超過半小時的行車時間. 雖然, 公司的決定不由我參議, 但我有權選擇去or不去!

伯爵府

原帖由 cathiechan2004 於 09-4-23 00:13 發表
thanks, 我啱啱去咗旅行同返咗香港, 好忙呀, 你揾到新樓未呀, 我老公會响5月頭去廣州喇............

叫做搵到..岩岩上星期四睇岩既...但落左offer..個業主未reply...可能係5.1 假期, 佢未得閒喇...希望呢兩日會有答覆喇...
呢個星期返香港搬晒所有野上黎...依家廣州間屋超亂..真係唔搬唔得喇..

伯爵府

原帖由 Apples_g 於 09-4-28 21:18 發表
hello, 各位住廣州的媽咪,

我公司正考慮到廣州的羅崗區投資, 是什麼的'科技城', 請問各位有沒有聽聞這個地方呢? 我個人認為, 這應該是距離廣州市很偏遠的. 因為去天河區都還要行駛超過半小時的行車時間. 雖然, ...

我就唔係好知邊度係科技城..但其實廣州好大呀...如果天河區去番西邊..即係荔灣, 上下九果頭...都要30-40mins 車程架.

大宅

科技城= SCIENCE PARK... which is about 30-45min car drive from TRAIN station East.
very pretty place, u know American Inernational school ( seconday school) new building is in science park.

複式洋房

你既然知道這個地方呀! 是的. 周圍的綠化建築很美很乾淨, 一點也不像以往的工廠區, 整個環境很清新很環保似的.

這個地方, 中介已向我們介紹過內裡有什麼設施, 國際學校(美國)是有的, 日本國際學校也有.

不過, 要消遣食飯等節目就一概沒有了. 走了整遍科學城都沒有餐館的! 最近(其實也很遠)就是到羅崗區, 但此區非常舊, 還以為去了20年前的東門呢! 那不, 就是天河區!

原帖由 st 於 09-5-10 16:28 發表
科技城= SCIENCE PARK... which is about 30-45min car drive from TRAIN station East.
very pretty place, u know American Inernational school ( seconday school) new building is in science park.

伯爵府

原帖由 Apples_g 於 09-5-11 21:52 發表
你既然知道這個地方呀! 是的. 周圍的綠化建築很美很乾淨, 一點也不像以往的工廠區, 整個環境很清新很環保似的.

這個地方, 中介已向我們介紹過內裡有什麼設施, 國際學校(美國)是有的, 日本國際學校也有.

不過, ...

咁住呢? 係唔係無咩住宅區?
其實最緊要都係交通0者..我識人要去展覽館果邊返工..又係咩都無架..(好在地鐵開左..) 得一間好似工人飯堂咁既食肆...所以佢地被迫帶lunch返工..又或者係一班人出番去天河食..

複式洋房

是的. 沒有住宅區在裡面. 聽說有另一邊是宿舍區, 但架車走了一遍都唔多覺. 依家都未知, 因為我公司連起都未起!

原帖由 CLK-MB 於 09-5-12 09:18 發表

咁住呢? 係唔係無咩住宅區?
其實最緊要都係交通0者..我識人要去展覽館果邊返工..又係咩都無架..(好在地鐵開左..) 得一間好似工人飯堂咁既食肆...所以佢地被迫帶lunch返工..又或者係一班人出番去天河食.. ...

洋房

HELLO~~
我住番禺星河灣,黎緊7月左右會搬去珠江新城,小朋友兩歲幾,揾左新世界屋苑入面一間幼稚園,等阿B讀一年先返香港讀.你地阿B打算几時返香港呀?有無人住珠江新城呀?
My baby's blog Best Regards, Nicola

洋房

果邊都幾遠架,如果響果邊返工,住返天河區嘅話好D,因為始終工厰區,生活唔方便,如果單身就無所謂啫,但一家大細當然係市區方便D,交通半個鐘就可以到架啦,科學城嘅話住匯景新城好D,一條大直路就到.

原帖由 Apples_g 於 09-5-15 20:05 發表
是的. 沒有住宅區在裡面. 聽說有另一邊是宿舍區, 但架車走了一遍都唔多覺. 依家都未知, 因為我公司連起都未起!

My baby's blog Best Regards, Nicola

首頁

尾頁

跳至