跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

想問下邊間幼稚園有開放日,如有係幾時呢?

如題.謝謝!!

侯爵府

Re: 想問下邊間幼稚園有開放日,如有係幾時呢?

我只係知道聖公會小學(乙水仔)21/2 - 7:30pm

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

海星係2月25(3-5pm)-26(11am-5pm)號有開放日...

大宅

好媽媽勳章

多謝你們!!!!

子爵府

LengLeng,
你好呀~~歡迎你呀 得閒多D 上黎傾呀~~
你小朋友幾大呀? 同我QQ差唔多嗎? 今年佢要報讀幼稚園呀!
你揀左報邊幾間呀?

大宅

好媽媽勳章

hi,我係尋晚無意中睇到呢個topic,覺得幾得意.
我個仔03年2月出世,想報幼稚園囉!!

佢而家讀緊托兒所,心目中想報培正,但因為未夠大,
係度諗緊比佢繼續托兒所等出年讀k2,還是讀住其他幼稚園等出年再轉.

請比d意見!!
thanks!

珊瑚宮

LengLeng...咁你仔仔返既托兒所有冇野學先?因為我諗幼稚園k1基本都會教a-z,一d英文單字,一d中文,同數字起碼都數到1-10...數數1-100左右...
培正由k2開始..佢會唔會要求小朋友要識晒k1 既野先呢?不過我記得上年我仔仔間托兒所,有個4歲既小朋友入到培正....佢就係一開始想入培正but唔夠大就係托兒所等年先入培正啦.

珊瑚宮

唔記得講...k1重會教小朋友一d自理能力同常識果d...

如果係學野既立場黎睇..好似去幼稚園返k1...學多d野先會好d..但係如果係小朋友適應既立場呢..應該比佢係托兒所等多一年...好過k1讀一年,之後換校又要再適應過

子爵府

LengLeng,
touch wood 呀 如培正唔收, (有時都要諗定後路嘛), 甘小朋友先入讀k2 會唔會太遲呢?
不如先讀其他學校k1先, 到夠年齡米再去考培正
good luck to yr baby

子爵府

月希,
想請問你呀: 駿駿考學校時係米拎香港出世紙+針卡得架啦?
你知啦, 考學校要既文件我地全部都無...
仲有父母無澳門身份証+小朋友拎香港出世紙收唔收架?
thks

珊瑚宮

Addfish...駿駿果時帶香港出世紙,回港証(最尾果頁).入境紙(底面都要),香港身份証,父母身份証等既副本去報名囉...我冇帶針卡喎...

侯爵府

LengLeng
如果你小朋友冇讀過k1, 培正係唔會收你讀k2架~~

子爵府

月希, thks
即香港出世都收架, 明啦

珊瑚宮

Gina...係咩?但係駿駿搵幼稚園時..托兒所唔記得邊個話我知..佢地班有個4歲既男仔考到培正k2喎

Addfish...當然香港出世都收啦=_=;駿駿都入左幼稚園囉

子爵府

GINA 係當地澳門居民應該比較清楚既
LengLeng,
你都係問清楚好d穩陣d呀
good luck

伯爵府

月希~

點解四歲仲入托兒所既~

侯爵府

月希
正常係唔得架wor.... 佢會唔會係識人呀? ?-(

珊瑚宮

PINKY...我點知..人地唔係4歲先入托兒所..係一直由歲幾2歲等到4歲先入培正

gina..唔知喎..都係果時托兒所d miss講既..因為果時我問佢地有乜好幼稚園..佢地就答我培正唔錯..不過k2先收生...但又話有個小朋友今年4歲考到培正...

侯爵府

月希
但係nie nie同駿駿同一個托兒所架wor... 個小朋友叫咩名呀? 睇下我知唔知邊個.... ?-(

珊瑚宮

gina...唔記得啦...我只係記得,到就夏令時,有個miss同我講e班有個男仔,由2歲係度讀到4歲,今年培正收佢k2囉..重話佢係一開始就想入培正,so上年冇報學校添..

首頁

尾頁

跳至