跳至

首頁

尾頁

洋房

點樣開奶先至勻純!!

I feel like a moron asking this question!!我到前幾日前至知開奶要加涷水先﹐我之前都全滾水﹐跟住擢涷佢~~唉~我好唔掂﹐跟住我放左奶粉﹐左右咁搓﹐但係依然有D奶塊係度..我好唔開心﹐呢D咁基本0既野都做唔好....

大宅

Re: 點樣開奶先至勻純!!

水太熱會一久久o架

大宅

其實你見左 唔勻,
可以羅個碗,倒熱水至奶咁多水個個、水位,坐住枝奶。
記得,唔好放太耐,因為支奶會好熱

大宅

Miyuki1214

有奶塊唔係你問題呀,多數的初生奶粉沖出來都有奶塊,唯有自己"瑤耐d"等奶塊溶化。
你唔好太自責啦,初次做媽咪好多野都要慢慢學喔,你已經好叻架啦,知道錯左下次記得就得了。唔明可post上來問問有經驗的媽咪,我相信一定有人指導呀!!!
至於熱水沖奶其實唔太好的,全熱水沖會帶走奶粉本身的營養,所以因氣溫而定點沖冷熱水,好似依家的天氣可以一半熱一半凍水去沖,沖好未落奶粉前等冷熱水中和後再睇下係咪溫度適中~~~或以手背試水或奶會否過熱...手背位置屬敏感地區,所以唔駛咁擔心!!!

洋房

Perria:
Thank you for your encouragement ar~~我用熱水沖奶沖左成個幾月....咁bb埋食少好多營養??好內疚啊~~都係我老公懶Smart﹐佢話一半熱一半涷唔好喎..唉...好彩個bb滿月個陣增磅都唔差..如果唔係我會喊死....

首頁

尾頁

跳至