樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我放個單位放咗好耐都放唔到, 之前有一排完全冇人上黎, 最近係多番人睇,但係都冇人還價。
究竟係嫌貴,定係唔中意? 係咪一定要減價先得?
Agent又冇叫我減價,佢地會唔會明知冇得搞都唔出聲?
其實依家個市係點?
好靜?缺盤?有價冇市?齋睇唔買?

大宅

的卻通帳追不上樓價升幅,無人敢買樓,生怕再見97風爆,雖然利息底,但息口一旦回升。。。

伯爵府

畀面勳章

引用:我放個單位放咗好耐都放唔到,+之前有一排完

原帖由 no_mood 於 12-07-17 發表
我放個單位放咗好耐都放唔到, 之前有一排完全冇人上黎, 最近係多番人睇,但係都冇人還價。
究竟係嫌貴,定係 ...
依家樓巿咁旺,有人唔睇就買,所以我估樓主應該個放盤價嚴重脫離巿埸價,所以A準只是當你個單位係示範單位比客睇,當然冇人還價!

LuLuKiuKiu  Agree!  發表於 12-7-18 14:07
iwin  有見地  發表於 12-7-17 23:18

伯爵府

係咩野單位, 地點係邊呀? 不如係到放下.

男爵府

最好方法係減價

大宅

引用:Quote:原帖由+no_mood+於+12-07-17+發表我

原帖由 joey1001_1001 於 12-07-17 發表
依家樓巿咁旺,有人唔睇就買,所以我估樓主應該個放盤價嚴重脫離巿埸價,所以A準只是當你個單位係示範單位 ...
我諗樓主可以同自己個單位去銀行估下價,咁咪知道自己開個價有無嚴重脫離現實咯。

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 回覆:no_mood的帖子

一.你知唔知成交緊幾錢(差不多楼層方向)
二.多唔多盤放緊人地叫幾錢
三.比人睇楼有無執整齊小小間屋
四.睇楼時加小小講解人地先知你有心賣
五.無必要就唔好成日比人睇费事比人當”是但"單位;叫agent带客睇完其他有心買先比人睇

大宅

我去睇樓, 業主叫770, 但銀行估價係680 , 所以我都冇還價

km1357    發表於 12-7-18 14:02

大宅

版主 的帖子

我個單位不是地鐵沿線的夾屋,所以已經比同區開價低,至於同屋苑,我不是最高又不是最低.我果度買賣少,所以好難reference,睇番成交,同開價差好遠又有,差唔多又有,我都唔識分析啦! 至於估價,的確係低,但成個屋苑都低.

大家覺得問agent有冇用?我諗係佢地先知咩價係會賣到. 但我唔知佢地會唔會隨便講個低價?(我只係唔想賤賣間屋)定係keep番依個價,俾多少少佣agent?

伯爵府

+3金熱血

引用:我個單位不是地鐵沿線的夾屋,所以已經比同

原帖由 no_mood 於 12-07-18 發表
我個單位不是地鐵沿線的夾屋,所以已經比同區開價低,至於同屋苑,我不是最高又不是最低.我果度買賣少,所以好 ...
銀行估價雖保守但公平。如果你係買家,銀行估唔到價,你可以買嗎?你會唔會買?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你同agent關係好嗎? 放多幾間agent, 得閒吹下水, 同agent熟少少佢地都會話你知你個單位乜價先賣得出.
如果你叫價比銀行估價高10%以上, 你加佣俾agent都冇用. 買家唔會只跟一個agent睇樓, 亦唔會只睇一間, 有比較之下, 唔會盲目聽agent sell的.

伯爵府

多左人睇樓,我怕係AGENT用你間樓做"示範單位"咋,比D 客睇黎做比較,之後佢地會話﹕呢個單位都開咁貴,你買B單位最抵啦﹗

所以,貼番銀行估價開價,應該會有人還價有人買喇﹗

依家好多樓冇得睇,但好多人買,都係因為個價同估價差唔多O者

Charmainewoo    發表於 12-7-19 17:43

大宅

版主 的帖子

原來係咁,多謝大家意見.
咁想再問下應該跟網上估價,定真係去銀行扮客攞估價?我果度只有一兩個網站有估價,仲低到嚇死人!通常買家係咪會以網上估價做reference?

大宅

引用:原來係咁,多謝大家意見. 咁想再問下應該跟

咁想再問下應該跟網上估價,定真係去銀行扮客攞估價?我果度只有一兩個網站有估價,仲 ...
其實若要知打電話問都得,我以前都試過扮買家話個業主開個價做唔做到。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

no_mood 發表於 12-7-18 11:05
咁想再問下應該跟網上估價,定真係去銀行扮客攞估價?我果度只有一兩個網站有估價,仲 ...

你上:
1) 獅X
2) 恆X
3) 中x

呢3個website已經可以自己估價o架喇! 你去到分行都係用同一個engine去查。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

HSBC網上估價已算保守的了,你可以試下,通常簽左臨約會再估高d,我係買家,同估價相差太遠,我都唔會買

大宅

babyislove 的帖子

呢三個網只有其中一個有我個屋苑咋,陰公!

男爵府

我之前賣樓, 就係照hsbc綱上做價貴dd, 因預咗人還小小, 好快就買得成, 好多人睇樓都好多人還價, 之後買返, 都叫相熟agent比單位我睇之前估咗價先, 要貼估價先有興趣睇, 都係好快買得成, 所以你有心賣的話去估咗價先開價啦, 個市一定唔係仔諗既咁差, 開價貼啱估價的話好多人都會搶住買囉

男爵府

銀行無估價, 會唔會係你個度做唔到按揭呀?

伯爵府

+3金熱血

引用:原來係咁,多謝大家意見. 咁想再問下應該跟

唔洗扮客,同銀行講你想估價就得

首頁

尾頁

跳至