親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 06年6月-7月北海道自由行

vkzone and all:
我都打算7月帶埋囡囡去北海道睇花海和去果園摘生果. 我對上一次去北海道係2000年1月跟團. 今次想自由痕, 但覺好大挑戰, 唔識日文, 唔會租車, 所以好頭痕. :-|

我只去北海道, 應會選擇搭直航. 邊間airline好 ? 買package定剩買機票好? 係扎晃any hotel suggestion? 係富良野和美瑛 any民宿推介? 有無北海道天書介紹? still hv so many questions. 應從何開始plan呢? 一齊研究呀.

大宅

icyream:
我就係睇左妳個好詳細的遊記, 令到我好想即飛去北海道睇花和摘cherry.

如想避peak season (in fact want to save $$$$) 選擇6月尾/7 月頭去, 有花睇嗎? 可以去邊睇到今年的開花期?

我hubby有車牌一年多d, 但

大宅

icycream:
係呀北海道d食物真係好好味, 好想食長腳crab.
好多謝妳的意見(車和開花時間), 我會再加考慮下.
另想問富良野和美瑛d景點,

大宅

我都決定左出發日期啦. 7月15日出發. 會同另一個family一齊去, 總共4大2小.
今日through cx holiday買pacakge, 已hold機位, 應該會住keio hotel. do u know near JR station? 但住邊幾晚未決定到, 佢地要我3/5前要比料, 否則會release 機位. cx又要求如酒店confirmed房間, 我地就要比deposit $1,000 per head. is that right?

大宅

vkzone:
thanks for your hotel info.

ivyl:
我同妳係同一日去同一日返呀. 妳都係搭cx? 會唔會相認到呢? :lol: my temp plan is spp,小樽,富良野,美瑛, 登別.

妳在spp會住邊間hotel呢?

富良野,美瑛會住邊間民宿? 我重未有心水呀.

我都係through cx holiday hold機位. 但點解佢要我3/5前就要confirm hotel booking? 重要出發前21 days比埋尾數? 差咁遠

大宅

cottage Himawari 好熱鬧呀. 我係jul 17 和 jul 18住兩晚. 邊個係呢兩日呢??? 我地有兩個families, cottage confirm話只提供一間房for 我地6 人. 好擔心間房好細.

最後決定都係去函館住一晚. 有無好hotel介紹? 函館有邊度景點係必去的呢?

我行程暫定係;
Day 1 HK -- > Spp (住spp)
Day 2 Spp -- > 小樽 (住 spp)
Day 3 Spp -- > 富良野 (住 cottage)
Day 4 英瑛 (住cottage)
Day 5 富良野 -- > Spp (住 Spp) (好似好晒)
Day 6 Spp -- >函館 (住函館)
Day7 函館 -- > Spp (住 Spp)
Day 8 Spp -- > HK

順路嗎? 有無更好提議? 個行程好似甲梗塞hum 8 日?

大宅

vkzone:
涵館 - 渚亭 (有露天溫泉及私天露台溫泉)
有無website呢? 包唔包晚餐?

如想慳錢, 想搭夜車由美瑛 / 札幌落涵館, 有咁夜班次嗎? 可行嗎?

大宅

christybbmama:
fyi
EXCITE

如要買jr pass, 是否一定要向香港買定先? 有無travel agent介紹?

大宅

ChristyBBmama
Toyoko Inn 函館朝市前. near JR? any website? 我重未book函館hotel. any other suggestion? thanks.
7月係米都有叮噹列車呢?

cx holiday有個family package住sheraton的. 價錢平d. 但住sheraton方便嗎? 有無人join this package?

大宅

大宅

大宅

chirstybbmama:
咁快收到ticket la…好開心呀. 妳尾數比晒啦??

旭川 tokoyo inn full 晒啦. :-( :-( 重有無hotel介紹? 最好係近JR….thanks.

妳地through邊間買travel insurance?

大宅

你都放你個行程入來啦... --> 不如我

大宅

chirstybbmama:
我會jul 19 住向旭川….橙啦…已check左幾間都full晒. 但前前後後都重有d位, 偏偏jul 19無晒. 可能要改行程. :-| :-|
我地 + ivyl會同一日同一班機出發.

大宅

Ivyl:
同小朋友去旅行真係有開心有麻煩的時候, 最緊要之前預備功夫做足. 當你地見到囡囡玩得開心, 相處時間多左, 痴多左父母, 咩都抵番晒啦.

ChristyBBmama:
Spp邊度有100yen shop?
Sofina / dhc會平香港幾多呢?
如想買shu umxx落粧油, 係米係cx買抵d呢?

大宅

ivyl:
aiya…原來妳係全職媽咪….唔緊要啦痴上加痴唔係重好咩!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

christybbmama:
thanks for your info. dhc & sofina真係算平, 睇下會入返D咩貨先得.

rachaelmum:
我地都係唔

大宅

如在富良野-美瑛那幾日會租車, 乘搭lavender express 由札幌到富良野站, 是否只買這程JR票呢 (how much)? 定買富良野-美瑛四日pass好呢 ?

而家我地可能會

大宅

想問札幌小樽welcome pass Y1,500 是否會送一張Y800 地鐵卷? 而地鐵卷是否不用即日使用, 而可留待5 日後用呢?
其實買”小樽周遊卷Y1,900”定”welcome passY1,500”抵呢? 點決定?

vzkone:
就出發啦, 好鄧妳緊張呀. 攪掂晒未呀? 記住影多d相返黎同我地分享下. 妳而家最後決定租車or not between富良野和美瑛?

candy925:
好多謝妳咁樂意分享妳的行程. 我想參考呀, pls check your pm.

大宅

hay03:
-- > Pls click
含小樽自由區間內可無限次數上下車的來回JR車票, 和巴士一日周遊卷. 這個都好似好吸引下………妳地會點揀?

candy925:
received la with many thanks. 妳好西利, 個行程好detailed. 妳呢個hokkiado trip一定會好順利. 我都要比心機再執執我的itin.

大宅

1. 有無人知根室花 迴旋壽司係向JR Tower 定Stellar Place呢?

2. 旭川有無free shuttle bus 去動物園或雪之美術館呢?

3. 知唔知旭川好出名的山頭火拉面店正確位置呢?

4. 火曜日 = 星期??? 呢? 木曜 又=星期??? 呢?

首頁

尾頁

跳至