論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

頭先姐姐話佢媽媽過左身,
要放十日假返菲國,
但因佢近日做擔保人有欠債,
我怕佢一去不返, 請問我係咪要draft封信俾佢簽黎保障我自己?
有樣本或main point可提供嗎?
同埋係咪應該我同佢book機票?
如果佢話through朋友幫佢book, 我只收reciept係咪危險?
請問仲有咩注意?

唉... 大女放假我仲有個new born又要放工, 依家都唔知點死!

fw9166  唔好買機票比佢,叫佢寫封辭職信比妳,簽署日期係回程那天.唔返可即請第2個  發表於 12-7-20 16:05
但求順利  

男爵府

2016畫展勳章

叫佢自己俾錢買來回機票, 要預佢不會回來.
因為我工人都話屋企有事, 下星期會放一星期假, 個個人都跟我說她不會回來.

複式洋房

well.... i would say she is not planning to come back. i heard a lot of stories about them. same reason --> death of family member

大宅

回覆 whoever 的帖子

係啦,點解D姐姐都係話屋企唔知邊個過左身,要返去.我個個就係,初初唔知,太信任佢,買埋來回機票,點知一去無回頭.

大宅

回覆:paklok 的帖子

唔使提供來回機票!要佢自己撹掂!唔好get involved! 你要有心理準備佢會唔返。依家你要佢親手寫假紙比你,寫明放假日子同埋幾時返。如果佢真係冇返,你就報警,通知入警署同埋上勞工署claim佢一個月$!

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 ivanama 的帖子

請問點解要報警?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

引用:回覆+ivanama+的帖子 請問點解要報警?

原帖由 yingwong 於 12-07-20 發表
回覆 ivanama 的帖子

請問點解要報警?
如果佢冇依時返來又聯絡唔到佢,當然要報警話佢失蹤啦!

yingwong  明白~  發表於 12-7-20 15:39

男爵府

畀面勳章

感覺上你個姐姐應該唔會返來, 你先叫佢寫定封辭職信, 如果那天不回來就代表她自動辭職, 機票錢她自己出, 唔好出糧住, 不要借錢, 拍下對話過程, 總之將可能的損失減至最低. 祝你好運.

侯爵府

ivanama 發表於 12-7-20 14:49
唔使提供來回機票!要佢自己撹掂!唔好get involved! 你要有心理準備佢會唔返。依家你要佢親手寫假紙比你, ...

但佢聲稱係預先放假, 機票錢我可以唔俾嗎?

DoReMi媽媽  係呀, 冇預先放假哩樣嘢ga!  發表於 12-7-20 16:14
fw9166  無預先放假呢樣野喎,妳係有權唔比佢放.  發表於 12-7-20 16:07
但求順利  

侯爵府

bernicebaby 發表於 12-7-20 15:17
感覺上你個姐姐應該唔會返來, 你先叫佢寫定封辭職信, 如果那天不回來就代表她自動辭職, 機票錢她自己出, 唔 ...

咁我今晚應該錄低佢親手寫定辭職及證明放假信, 對嗎?
如果佢真係唔返黎,
我就拎封信去報警, 證明我無欠佢?
但求順利  

大宅

回覆:paklok 的帖子

以下情況下你先要提供機票:(1)完約(2)你炒佢 (3)佢辭職
佢提早放假你係絕對絕對唔使比佢!!!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ivanama 發表於 12-7-20 14:49 唔使

原帖由 paklok 於 12-07-20 發表
都未完約,所以無得提早比機票佢,佢要放自己買來回機票!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好彩你地提我,
我仲差d要同佢book機票,
依家即係我乜都唔應該俾佢,
希望佢唔會同我講要借錢!
但求順利  

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

paklok 發表於 12-7-20 16:01
冇預先放假, 亦冇預先發放長服......等, 因為佢未做夠期, 點知計幾多假? 幾多長服俾佢? 要根據年資嚟計不同長短的假期和不同銀碼的長服, 邊可以預先?

話俾佢聽, 佢唔係完約, 冇得預先放假, 而家無論假期, 機票錢, 都係佢自付的.

大宅

引用:Quote:bernicebaby+發表於+12-7-20+15:17+

原帖由 paklok 於 12-07-20 發表
咁我今晚應該錄低佢親手寫定辭職及證明放假信, 對嗎?
如果佢真係唔返黎,
我就拎封信去報警, 證明我無欠佢 ...
我唔贊成你叫佢寫定resign letter 比你,到時佢告你/話你逼佢寫仲麻煩!因為呢個唔係佢意願!(不過你自己𧗾量吧)我認為你叫佢簽張假紙比你已足夠(一定要佢親手寫,清楚寫明放假日子,幾時返,advance annual leave/no pay leave) ,唔好借$比佢,如未到出糧日就唔好提早出比佢!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔好叫佢俾定辭職信你, 咁即證明你屈佢辭職, 無 so:;pppp:

總之佢要放假要佢親手寫申請放假信, 仲有人工唔好出住, 要佢放完放返黎至出, 機票都係佢出 (因佢滿約才會付機票, 佢中途放假係佢出機票), 唔好 advance salary!!

咁多野加埋, 我相信佢唔會要求放假返菲了

侯爵府

我唔係太明,
佢係第三年打我工,
今年3月續約的, 係咪即係佢做滿一年先有7日假,
依家未夠呢個約的一年我就唔使俾佢?
咁如果佢真係十日後返黎,
之後我仲要放餘下幾多日俾佢? 咁呢程我又要唔要俾呢?
但求順利  

男爵府

畀面勳章

回覆 paklok 的帖子

佢放假重要係no pay leave, 總之先當她不回來, 將損失減至最低.

侯爵府

咁樣寫ok嗎?

To XXX

Im going to apply for a special leave. It will start from 22nd July 2012 to 31st July 2012(totally ten days).

From XXX
Date:
Sign
---------------------------------

係咪唔好加如不如期回來, 當辭職論?
如果佢真係唔返, 到時我應該點做?
但求順利  

男爵府

畀面勳章

你唔好幫她寫, 可以在錄影前比她看怎樣寫, 開始錄影時, 就叫她自己跟你講想放假, no pay leave, 之後她自己在枱上寫.

(如果可以就叫她說埋幾時會回來)

I will resume to work on Aug 1, 2012.

首頁

尾頁

跳至