自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

南韓警官雨中替慰安婦銅像撐傘 民眾大呼感動!

2012年7月20日 17:11

一名韓國警官在雨中替慰安婦少女銅像撐傘,讓人感動。〔圖/翻攝自網路〕

國際中心/綜合報導

韓國民間團體為了聲援曾在日本殖民時期被當作慰安婦的韓國女性,去年在日本駐韓國大使館前,設置象徵慰安婦的少女銅像。而日前有一名南韓警官,在雨中為這座慰安婦少女銅像撐傘,讓韓國民眾極為感動。

據韓國《中央日報》報導,精神科專家鄭惠新博士在自己的推特(Twitter)上,放了一張警官替慰安婦少女銅像撐傘的照片,這張照片隨即在推特上傳開,成為韓國民眾最近熱烈討論的話題。

報導指出,這名警官名為金永淶,在首爾擔任警官已經23年了。金永淶前(18)天接受採訪時表示,上個月日本右派份子在慰安婦少女銅像旁,設立了「竹島(韓國稱獨島)是日本領土」的木樁,引發韓國民眾的強烈不滿,而雨中的少女銅像好像也在流淚,讓人感到同情,才會決定為少女銅像撐傘。

▼慰安婦少女銅像就設置在日本駐韓國大使館前。〔圖/翻攝自網路〕

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔知講咩好

wong191  X2  發表於 12-7-21 10:43

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:替慰安婦銅像撐傘 民眾大呼感動!

伯爵府

伯爵府

mouth:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 peoplepower 的帖子

◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

無聊!

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

日本激進份子仲覺得所有戰時霸佔過d地方都係佢地架啦,因為日本幾靚好有錢都好,佢地d島國遲早沉哂,仲唔向韓國進攻,佢地大日本島遲早玩完.

韓國幾百年來一直受日本人氣架啦,自己國民受人地國家迫害身同感受者,唔好話人無聊.

sharonhwyc  唔係呢樣野無聊,係擔遮果下......  發表於 12-7-21 14:25
<br><br>

翡翠宮

畀面勳章

雖然只係一個銅象,但我覺得呢種象徵式既行為好有意思,表達左小市民既愛國愛人民既感覺。雖然已經變成歷史,但韓國人仍會支持曾受屈辱既國民,但中國呢?小市民可能連呢個動作都唔敢做,或者係唔會做。

與其硬推國民教育,不如讀下中國歷史。

亞菊  agree with u, mother904  發表於 12-7-21 14:20
chinatea  應該讀近代歷史由文革時開始,古代歷史已經對二千年一代冇咩意思架啦.  發表於 12-7-21 11:26
antique  agree  發表於 12-7-21 11:25
日日是好日

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

BK Milk勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mouth:

水晶宮

好媽媽勳章

引用:日本激進份子仲覺得所有戰時霸佔過d地方都

原帖由 chinatea 於 12-07-21 發表
日本激進份子仲覺得所有戰時霸佔過d地方都係佢地架啦,因為日本幾靚好有錢都好,佢地d島國遲早沉哂,仲唔向韓 ...
去韓國個導遊話,韓國古時好驚中國同日本。有次日本送左一條好巨形既日龍比韓國想分化韓中。。。韓國收呢件又驚得罪中國。。。唔收呢又驚得罪日本。。。但收左又要放佢出黎擺。。。最後放左係天花板。。因為任何人都唔可以直視韓国皇帝,,,所以中國仕臣就唔知有條龍存在、又唔怕得罪日本

水晶宮

回覆:peoplepower 的帖子

其實諗戰時人民所受既苦,加上想呢個受害人"慰安婦",個心真係會替佢地難過,只係我地比較幸福,生長喺一個開明年代,太平既地方,想象唔到人地既痛苦

亞菊  agree  發表於 12-7-21 14:20

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系好感動,雖然系鋼像,但好有象徵意義。一段揮不去歷史。

子爵府

mother904 發表於 12-7-21 10:22
雖然只係一個銅象,但我覺得呢種象徵式既行為好有意思,表達左小市民既愛國愛人民既感覺。雖然已經變成歷史 ...
政府當年係初中取消中國歷史科,而家又話要推國民教育,呢個兩個行為的連貫性係巧合定係有預謀呢?

伯爵府

畀面勳章

替慰安婦銅像撐傘 民眾大呼感動!

首頁

尾頁

跳至