夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

晨早就同99開火!

今朝同康仔出門口, 99又問長問短, 又話康仔唔夠衫, 又話隻手仔好凍, 頂佢丫! 忍左佢成個新年, 佢講親我就扮聽唔到, 啋佢有味.

結果今朝忍佢唔到, 就話番佢:" 唔好再問康仔夠唔夠衫! 唔慌我會凍親個仔咩! 擦牙洗面洗手, 隻手有乜可能唔凍丫! 你自已發冷就著多幾件衫就得啦!!"

佢聽完就發皮四入左房了. 我好後悔....好後悔唔早d 開火!

成日話我比唔夠衫個仔著, 真係人都癲呀!
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

翡翠宮

Re: 晨早就同99開火!

你唔好咁啦, 你99都係緊張個孫仔之麻 :cry: 你唔會當局者迷覺得99比說話你聽先得架 :cry: 你咁樣佢老人家好難受的, 你點可以話佢發冷架, 今日真係凍左好多因為有毛毛雨呀 :-x [quote]
康仔媽咪 寫道:
你自已發冷就著多幾件衫就得啦!!"

大宅

因為佢22度又係咁講15度又係咁講, 基本上每一次出門口比佢撞到, 佢就會話康仔唔夠衫著o家la.

大宅

康仔媽咪 寫道:
今朝同康仔出門口, 99又問長問短, 又話康仔唔夠衫, 又話隻手仔好凍, 頂佢丫! 忍左佢成個新年, 佢講親我就扮聽唔到, 啋佢有味.

結果今朝忍佢唔到, 就話番佢:" 唔好再問康仔夠唔夠衫! 唔慌我會凍親個仔咩! 擦牙洗面洗手, 隻手有乜可能唔凍丫! 你自已發冷就著多幾件衫就得啦!!"

佢聽完就發皮四入左房了. 我好後悔....好後悔唔早d 開火!

成日話我比唔夠衫個仔著, 真係人都癲呀!

康仔媽咪:
我都好明白你嘅心情,有時啲老爺、奶奶真係好煩,依依哦哦…有時聽到真係好火滾!我都有同感,唔通我會想我個囡病咩?嗰個係我個囡唔通我會害佢呀!佢哋都痴痴地線,我都係因為我奶奶成日都同我老公鬧交,搞到我有產後抑鬱症,呢幾日就係因為佢我見唔到我個寶貝囡(因我發佢脾氣唔想見到佢,但佢係完全唔知道,亦唔覺自己有問題!),所以我都好唔開心,成日係度喊!
:-( :-( :-( :-( :-(

翡翠宮

咁倒不如當聽佢唔到好過事事都去應酬佢啦 因為你越應酬佢既說話, 你會越氣憤 :-x
康仔媽咪 寫道:
因為佢22度又係咁講15度又係咁講, 基本上每一次出門口比佢撞到, 佢就會話康仔唔夠衫著o家la.

別墅

普遍奶奶都係咁, 我有左時, 我奶奶吾肯幫我睇亞B, 所以我媽咪搬黎同我住舌照顧亞B, 我奶奶見亞B越來越得意就成日好想照顧亞B, 我彩佢都傻, 今年新年我亞媽去我奶奶到"擺年", 我奶奶叫我亞媽吾好種BB, 但佢自己就成日種, 不知所謂. :evil:

大宅

咪聽

大宅

我99都你,初頭囝囝又瘦又醜樣,99望都5望1眼,依家囝囝又精靈又肥肥,99又話湊,同你一樣,采佢都傻。 ?-( ?-( ?-( ?-(
仔仔06-12-2003出世

大宅

99講野要聽? 明知唔應該做都要應酬佢? 令轉背就即刻唔做? noway la, 我做唔到! 應酬佢=佢講錯既野變成對! 我寧願頂撞佢, 都唔要自已見人講人話, 見鬼講鬼話o羅!

大宅

ringoivy 寫道:
咁倒不如當聽佢唔到好過事事都去應酬佢啦 因為你越應酬佢既說話, 你會越氣憤 :-x

我已經係用"聽唔到聽唔到聽唔到"既方法對付佢, 但係有冇都會頂唔順o家嘛! 同埋我唔會附和佢既說話而應酬佢!

大宅

[quote]
Vickee 寫道:
咪聽

子爵府

D老人家係咁o架啦!好似我99咁,永遠都話我個仔唔夠衫,又或者話佢D衫唔暖....(80%羽Yung都話唔暖 )但係就係冬天12-13度同我個仔著短褲

洋房

我覺得你地好偉大﹐而家呢個時代同老爺奶奶一齊住﹐我就打死唔會拉~~

別墅

me too!
:-) :-) :-)

別墅

康仔媽咪 寫道:

有d老人家就係甘煩架囉, 多多聲氣, 得把口豪不實際, 我老爸及99又係甘架, 不過一個係出於善意想提醒我去留意一下, 另一個係出於惡意要找錯處, 兩個我都會反問佢要點著至叫做夠, 例如今日15度, 啊bb著左四件衫包括羊毛底衫及down jacket, 你話仲要加件咩衫好呀 ? 反問完之後, 佢地就會啞口無言, 因為發問果個人跟本就無認真想過要幫bb著咩衫, 只係隨口問.....只有婆婆最好, 佢一係唔出聲一出聲就好巨體甘俾意見包括提供天氣資料...

大宅

好似唔係太好喎…
其實唔好同佢講0野仲好過你感樣話佢喎…

大宅

francojoan1219 寫道:
好似唔係太好喎…
其實唔好同佢講0野仲好過你感樣話佢喎…

平時佢咁講親已經當佢透明....唔鬼理佢! 但忍埋忍埋都始終會爆一次!

大宅

你奶奶都算係o甘啦!可能大家溝通有問題!
我朋友佢99借隻狗鬧佢d孫或鬧我朋友!
重無品呀!
你慘算未慘呀!
love

大宅

nine12 寫道:
你奶奶都算係o甘啦!可能大家溝通有問題!
我朋友佢99借隻狗鬧佢d孫或鬧我朋友!
重無品呀!
你慘算未慘呀!

我99都試過啊, 但我扮聽唔到唔理佢o羅!

大宅

我認為最好辦法係扮聽唔到,再唔係就當佢講咩都YES,咁佢0地實冇你符,我通常就係咩都SAY YES,咁佢0地就以為我好BUY佢0地,其實我次次都係聽完就算,再唔係聽完之後咪講俾老公聽,等老公聽0下煩0下,咪以為我流﹗

首頁

尾頁

跳至