嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

一個月bb(男仔)經常尿到濕身(一日要換五套衣服)點辦呢﹖Thanks..

我個仔剛一個月,但經常尿到濕身.....我已包得很實...好煩...希望你們可以給予意見....Thanks......................
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

大宅

Re: 一個月bb(男仔)經常尿到濕身(一日要換五套衣服)點辦呢﹖Thanks..

你用咩牌子??係咪條片片太大呀??

禁止訪問

Re: 一個月bb(男仔)經常尿到濕身(一日要換五套衣服)點辦呢﹖Thanks..

複式洋房

你bb係男仔就要留意著片時佢咕咕要向下,如果向左上的話bb尿尿好容易會漏出尼架,如果唔係這個情況, 可能係條片太大啦,唔適合bb著

子爵府

係唔係塊片片鬆得滯?? 塊片脾位果度要將個"摺"拉出黎..因為果個"摺"係防止漏尿架 (唔識點形容..講得差sorry )
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

你用緊邊隻牌子的尿片呀? 或者嗰隻唔啱你bb用, 你不如試下第二個牌子睇下有冇呢個問題, 或者你勤d幫佢換片啦.
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

大宅

I have similar experience before (but not so frequent as yours). Assuming the size & the edge around legs are placed ok, then it should be due to the 'direction' of 'bird bird'. Pls make sure it's pointing down, not up or side.

伯爵府

好媽媽勳章

係呀, 我個仔之前又係成日漏尿, 原因係隻尿片唔啱佢.
我用pampers超薄有咁既問題
改左用huggies 和pampers棉柔就無問題了

MsFriendly 寫道:
你用緊邊隻牌子的尿片呀? 或者嗰隻唔啱你bb用, 你不如試下第二個牌子睇下有冇呢個問題, 或者你勤d幫佢換片啦.

男爵府

複式洋房

同意!

我bb初生時間有有尿濕情況,初時懷疑尿片的吸水力有問題,所以買不同牌子的尿片比佢試,包括:pampers,huggies,fitti,sealers等等),後來有朋友提醒,幫bb換片時,要將咕咕向下,否則好易尿濕,自此就冇再濕嘞!

複式洋房

1) 換其他牌子尿片
2) 換片後, 兩邊要整理下

首頁

尾頁

跳至