母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

一次泵得好少兩邊泵成個鐘都係得3-4安到,只夠食一餐。格左3-4個鐘再泵仲少兩邊加埋得安半,我已經無谷奶好耐飲極魚湯都係得咁少。好想放棄,得一餐俾BB飲都唔知有冇幫助?俾佢埋身食佢又食一陣好快唔食10分鐘到,都唔知有冇食到唔知可以點...

jijincat  埋身食o既效果一定比泵好!!! 唔好理佢食幾多, bb要就俾佢啜啦  發表於 12-7-23 23:30

別墅

陪月勳章

引用:一次泵得好少兩邊泵成個鐘都係得3-4安到,

原帖由 PiscesMama 於 12-07-23 發表
一次泵得好少兩邊泵成個鐘都係得3-4安到,只夠食一餐。格左3-4個鐘再泵仲少兩邊加埋得安半,我已經無谷奶好 ...
你baby 幾大?我都係泵媽,依家都未追得到奶量,但我最初和你差不多,泵半個鐘都係得20 to 40ml,不過我之後泵密d,兩個鐘一次,由一日一餐到現在一日四餐,不要放棄,泵得幾多得幾多,同埋每次30 mins 夠啦!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 jessica1016 的帖子

BB聽日滿月啦,即係每邊泵半個鍾?

別墅

陪月勳章

回覆:PiscesMama 的帖子

我是用雙泵,所以一齊泵30mins. 但我覺得用單泵15mins 一邊夠啦,俾時間休息!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 jessica1016 的帖子

Ok, thx!

大宅

回覆 PiscesMama 的帖子

我可以話妳知, 即使只得一餐, 妳d人奶都好有用、好有影響力架!!! 唔好睇少人奶呀!!!
我個仔細個對牛奶及所有奶類製品都敏感, 每次一食到d食物就會眼腫、嘴腫, 而每次我老公餵錯左野食之後都第一時間交返個仔俾我食奶, 唔到妳唔信, 食左一陣(5-10mins) , 啲紅腫就開始退, 次次都係咁work架!!

而且, 晌我仔仔第一次離乳期間, 我試過做左幾次食奶同唔食奶的小實驗: 首先要講出幾個背景先,
1)仔仔係無食任何奶粉
2)阿仔已經三餐都食固體食物
3)我個仔係定時定侯每日都有便便的(而且由細到大啲便便都係靚便嚟架)

晌佢已經可以食足三餐固體食物的正常飲食情況下, 我打算同佢戒人奶, 但發現3-4日都無食人奶時, d便便係會好硬架, 於是我嘗試餵佢埋身食一次人奶, 食完之後d便又靚返喎, 如是這我試左幾次, 發覺次次結果都係一樣, 所以我真係好相信人奶o既好處及對bb身體的正面影響。

故此, 樓主妳唔好睇少自己個一餐半餐呀!!! 都好有影響力架!! 最緊要埋身食密d, 如果泵要更加勤力, 加油啊, 支持妳~ ^^

男爵府

BK Milk勳章

回覆 jijincat 的帖子

多謝你架回覆,好有用個心踏實左好多。雖然多左埋身食但係奶量仲係好少,埋身食過一陣泵出來仲少得可憐加埋2安都無...有咩方法多d奶奶呢?

大宅

我啊女先出世13日,我係日間泵奶夜晚兩餐奶粉,我無特别去數幾多個鐘泵一次,總之谷到痛就泵,講緊可以係4-8個鐘一次,每次都有大約2.5-3安奶一邊,我無特别去食咩去谷奶,只係一日兩餐食大碗飯,多點肉,多點菜,每次訓一訓我都覺得奶會谷一谷少少,同埋泵既時侯最好睇電視,唔好眼光光望住自己泵幾多,雖然我夜晚用奶粉(因为我唔想2個鐘啊女嘈一次嘈醒我老公,佢第二日返工都好辛苦)但我會係呢段時間泵一泵,真係會多d奶嫁!最重要係多點休息,真係唔夠咪用好奶粉頂頂先囉,到奶增左就先轉多飲人奶,唔好咁灰,要愉快地泵!

複式洋房

回覆:PiscesMama 的帖子

我有以下既方法睇下得唔得:
除了飲魚湯,試飲多奶茶、多奶丸,mother love , 飲多些飲品例如黑豆漿,要不停飲水,還有泵奶最多三十分鐘,埋身食完可泵清,又或者泵一邊,另一邊比bb食,中間時間又泵,大致2 、3小時又可以泵,放鬆心情、休息多,多埋身、仲有餵奶時話比自己個腦知,要製造多啲奶,BB 要食多啲,好用心念,有時都過到關!
我不是富媽媽,BB 已經四個半月,暫時仍是全人奶,大半埋身,五次泵奶,而是必時之需及後要返工儲奶,一齊努力!支持你!
還有我個大仔早產唔識啜,我都係泵奶媽,越泵越少,到4個月多只剩下40/50ml 一餐我也堅持比佢,希望給少小維他命營養品也好,所以你唔好放棄!嘗試揾多些資料怎樣增奶,會幫到你!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Janjanmimi 的帖子

多謝!我會再努力架啦

男爵府

BK Milk勳章

回覆 kwankwanti 的帖子

多謝!

男爵府

回覆 PiscesMama 的帖子

唔好灰心,我係全泵媽,我用左兩個月先餵到全人奶咋

大宅

引用:一次泵得好少兩邊泵成個鐘都係得3-4安到,

原帖由 PiscesMama 於 12-07-23 發表
一次泵得好少兩邊泵成個鐘都係得3-4安到,只夠食一餐。格左3-4個鐘再泵仲少兩邊加埋得安半,我已經無谷奶好 ...
Don't give up!!! 我由開頭一次泵得一、兩安到現在有七、八安,都用咗三十幾日。由於我有對孖b,媽媽奶係唔夠兩個b,要補奶粉,但我覺得有幾多都好過無啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊