論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我係在職媽媽,菲姐係我哋第三個工人,叫做好喇… 做咗差不多一年,做嘢雖然唔係好醒,但都叫乖,咁我哋都知冇咩好要求喇,都要調整心態同期望唔係都冇計 …

我亦坦白我調整完唔係就等於冇所謂,我最張緊梗係小朋友,因為囡大肌肉發展遲緩未識行,而家又大肚5個月… 真係唔知之後小b出世啲嘢係咪handle到,但家務事情我已經唔多出聲,係照顧小朋友方面我會比較緊張,咁我唔同意佢做法我就會出聲同佢講,但佢個人內向好少回應,但應完又唔記得或會估我覺得ok就用自己方法做結果唔ok…

今日帶個囡做therapy, 因為佢get錯我意思攪一大輪先出門口,最後遲到咗,我好唔開心,之後去到同佢講番佢唔多出聲但覺得我小事化大… 之後去食lunch大家都唔愉快,然後去超市買嘢佢推bb車,我推購物車,拎完菜去買第二啲嘢,一擰轉頭,唔見咗佢,我等咗一陣,周圍望,都唔見,掉頭搵,見到佢行咗第二度,我叫番佢,我好擔心,問佢點解唔follow我,佢唔開心話只係一陣佢又唔會走咗去唔明點解我咁大反應,我話我見唔到你哋唔知有咩事有意外點算,佢就覺得我好多餘咁話唔會有事,keep住擰轉面話唔開心,我只重複叫佢唔好周圍望跟住我行就得啦,同埋交換我推bb車費事轉頭又走失… 跟住佢就拎咗自己掛喺bb車嘅外套話i leave first就走咗…

留底我一個人,嘢都買唔到,我住偏遠村屋,要大住個肚,拎車,拎背囊,拎傘抱唔識行嘅兩歲囡,落住雨,去搵的士搭,落車後分3次先拎哂啲嘢上樓…

男爵府

佢就咁走咗。。。有d 過份喎! 佢擺明唔啥你博炒la!!! 呢d 平時深藏不露嘅,唔聲唔聲嚇你一驚@@ 你不如同agent 講聲先好喎, complain 佢自己走咗去la!!

男爵府

佢就咁走咗。。。有d 過份喎! 佢擺明唔啥你博炒la!!! 呢d 平時深藏不露嘅,唔聲唔聲嚇你一驚@@ 你不如同agent 講聲先好喎, complain 佢自己走咗去la!!

別墅

回覆:"長篇" [請教]菲姐今日發脾氣走咗去,仲值唔值得留?

我番屋企打俾agency,問佢咁樣係咪失職,佢話我可以當佢失職但工人總有理由覺得自己唔係失職… 期間佢番黎… 我俾咗個電話工人,跟住佢同agent講話因為我always scold her n she can't take it in front of other people outside, 佢覺得佢唔係做錯只是我小事化大… 佢接受唔到就算知道掉底我走咗去唔岩都冇辦法因為唔開心…

又坦白,我最近見到囡多咗好多壞習慣行路又冇進步真係躁,但我只會責備自己個囡冇鬧過佢,我唔明點解佢同人話我always scold her, 佢話always唔係everyday,因為我今日話咗佢好幾次而且我講嘢聲線唔底所以我就係always scold her,仲話唔明點解我受過教育都咁樣… 我o哂咀…

補充,喺佢番屋企之前我睇到佢有easy loan嘅memo,仲search到佢喺hkdomestic登廣告搵英國僱主仲話avaliable anytime…

大宅

唔留!您大肚、又要推bb車、又要照顧bb、又買嘢、又要搭車,佢咁樣走左去,好不負責任!其實佢會唔會見您有bb,遲d佢要湊兩個,所以搏炒呢?
Danny , miss u

子爵府

回覆 grass_ft 的帖子

同佢講唔鐘意就走左去,無責任心,叫佢咁叻出去找份工,試下肯定比人炳得仲金,唔LIKE唔好做,比封信你1個月通知,SAYGOODBYE 啦

你唔係仲諗住佢靠得住呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

比著我, 返到屋企第一件事就掃把咗件工人. 咁衰咁黑心都有
你大肚臨臨, 咁絕都做得出, 自己走咗

別墅

引用:我番屋企打俾agency,問佢咁樣係咪失職,佢

原帖由 grass_ft 於 12-07-26 發表
我番屋企打俾agency,問佢咁樣係咪失職,佢話我可以當佢失職但工人總有理由覺得自己唔係失職… 期間佢番黎 ...
我call我老公番屋企,佢喺公司做緊嘢即刻番黎,佢同工人講咗好耐,工人覺得自己已經好好,老公解釋咗好耐工人先明白其實我哋講完嘢佢表面上聽咗但繼續用自己方法做覺得冇問題已經係問題,佢話佢冇preference佢係好人想完約但真係接受唔到俾人"鬧",佢繼續做ok但唔想再俾人"鬧"唔開心真係接受唔到… 即使我唔係鬧佢但佢覺得係就係…

一路堅持話唔係想等offer先做住先佢係好人會promise 完約直至老公話知道佢搵工佢就話只係搵住先有offer手續都有排攪所以唔係有心走人… 老公問佢咁真係突然有好offer有得走佢會唔會同我哋講佢話唔會因為唔知係咪成事,唔成事我哋會唔要佢… (暈… )

最後老公話佢legally break contract唔等於有keep promise to "finish" contract, 明知都要last day 先講咪衰囉… 最後老公應承佢有offer唔會阻佢發達都唔會即炒但佢都要應承要盡早俾我哋知…

最後佢再重申要佢繼續做可以但唔想再俾人"鬧"…

其實我覺得佢冇心,唔夠半年就情緒低落覺得唔開心,上次已經俾佢放咗一個月no pay leave 番屋企同佢個囡過生日同settle down 屋企嘢,而家又突然(今日之間)好似俾我虐待佢好慘咁…

今晚大家都瞓先但我唔放心,下一次半年後係我生小b,佢又發作我哋真係俾佢撬起哂… 佢成日話自己係好人會keep promise 我哋要信佢… 我真係唔知仲可以點… 我亦知而家工人真係好難請,我係咪要忍? 但我覺得佢做錯唔認仲屈我係壞人我覺得好鬱…

別墅

回覆:"長篇" [請教]菲姐今日發脾氣走咗去,仲值唔值得留?

老公話佢general唔差但唔受得俾人話,自尊心好高覺得自己冇問題,要搵個好啲機會細過搵件仲甘嘅… 我哋真係接受唔到佢就只好唔再請工人,佢quit咗份工湊細路(因為我人工高啲),冇錢只好搬番去同老爺住唔夾都冇計鬼叫我哋冇錢…

好難決定…

大宅

我唔容許d工人唔聽話

別墅

但我炒咗佢,搵到新嘅可能仲多問題,老公話我哋唔係真係求其咩都冇所謂,咁歷史只會重演… 唉… 我瞓唔著…

禁止訪問

男爵府

樓主現找工人照顧兩個小朋友好難,你仲將會有NB,你對佢好佢都想博炒,若你鬧佢一定走緊,本人有兩個小朋友3歲及7歲,個bun都唔願做,何況你2歳及將會有NB,現在係佢一定計劃走。當年我大的4歲及NB都請唔到人,最後老公quit左份工,直至細仔兩歲半後才找工作(當然仍有工人邦手),但居然做左一年我又炒左我個賤bun(因為衰淫賤),現計劃老公揍唔再請工人!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

擺明不想湊
NB
搏抄,你依家不抄,半個月之後都要扮

侯爵府

現在試找海外賓,可能晌細B出身前上到手,仲可以唔使受佢氣。響街到一走了之,真的好差,好冇責任心,屋企人都難頂,何況佢係外人。

大宅

C9J 的帖子

樓主如果吾用工人,要quit左份工仲要返62度住,之後會吾會後悔先?如果係我,真係揾吾到新工人,就會放nb去育嬰院,大b揾間全日kg,搞掂晒!

男爵府

揾過好工人50% chance, 現在個工人變番好有無50﹪chance ? 性格無得改的!

別墅

回覆:grass_ft 的帖子

如果你仲留佢,即表示佢嘅做法有效,佢變咗係大贏家,你註定比佢食住!樓主何必咁委屈呢?難保佢有日,自己獨留小朋友在家自己發脾氣走咗去!咁冇責任心嘅人,唔理別人死活嘅人,仲話自己係好人?係,係只對自己好嘅人!佢講你地又信?佢呢種人仲衰過偷嘢嘅工人呀!

伯爵府

陪月勳章

我覺得冇得留低…………
掉低你一個走左去太過份。 點知會吾會他日有咩事佢吾開心會掉bb 起街行左去?? 我有同事個工人確實係甘做。 果次攪到報曬警

男爵府

change a maid.
she will continue to ignore your order or demands, claiming you scolded her, and leave the job whenever she sees fit with similar excuses.
the situation will only deteriorate when your 2nd bb is born. she will not be there when you need help.
better try your luck with another one.

首頁
12345...6

尾頁

跳至