論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:咁唔鬧得,我就狠狠咁鬧佢鑊甘然後先炒佢!!

原帖由 joanie731 於 12-07-26 發表
咁唔鬧得,我就狠狠咁鬧佢鑊甘然後先炒佢!!
比你100個like

大宅

回覆:"長篇" [請教]菲姐今日發脾氣走咗去,仲值唔值得留?

樓主我好明白你,因為我情況同你差唔多多,大仔又係大肌肉發展有問題需要特別照顧,我阿姐得閒就黑我面,敎佢同阿仔做運動,初初都好地地,後來無心做就話我仔挽計唔比佢做,同佢去買野行路仲慢過我,買買下野會無啦啦唔見咗人自己行咗去買電話咭,本來諗住用住先,生完先慢慢揾過個,但出院返屋企幾日以經比佢激死咗,係屋企發脾氣掉野,最後訂佢唔順炒咗
走咗三個星期揾咗4間公司揾工人都未有消息,都係請住鐘點頂住先咋!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

0723mama 發表於 12-7-26 18:34
所以我唔會請有仔女的工人,佢離開家鄉離開仔女黎到咁遠照顧別人仔女,心裡一定好難受,僱主就要多留意佢地 ...
ME TOO

別墅

引用:Quote:grass_ft+發表於+12-7-26+18:16+最後

原帖由 SandraLo 於 12-07-26 發表
有冇 black and white ? 慎防佢揾唔到工去告你搏一鋪!
喺agency 度大家簽哂嘢,係咪ok喇?

別墅

引用:睇嚟佢好快會去勞工處開file告你們,佢忽然

原帖由 carmenlook 於 12-07-26 發表
睇嚟佢好快會去勞工處開file告你們,佢忽然咁變卦,係咪agent教,你同佢去agent處之後,佢有冇同agent單獨 ...
未必係agent教,可能係佢啲fd教,不過我估agent知道最後佢有幾千蚊喺手(人工)後有教佢唔好即晚走留喺香港搵工囉…

別墅

引用:disclose+her+info,+pls... +

原帖由 Ching8888 於 12-07-26 發表
disclose her info, pls...
我可唔可以disclose 佢搵工條link㗎?有相有名…

別墅

回覆:"長篇" [請教]菲姐今日發脾氣走咗去,仲值唔值得留?

Bernadette Dxxa Pxxa Valencia

http://hkdomestic.com/index_product_view.php?did=106492&didpath=/106492&page=1&imgid=810030

珍珠宮

grass_ft 發表於 12-7-26 22:26
喺agency 度大家簽哂嘢,係咪ok喇?

未必, 佢揾唔到工, 誣告你就可以留低耐d !
當初佢一話走, 你要即同佢攞手寫辭職信先好當真,
你再簽番話唔駛佢通知/通知金, 好過簽「雙方同意」
咁理據會强好多, 因好多嘢佢可以扮話迫簽甚至不知情下簽
但就冇得話迫寫晒成封辭職信!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

侯爵府

BK Milk勳章

Fire her la ! My god !

別墅

引用:Quote:grass_ft+發表於+12-7-26+22:26+喺ag

原帖由 SandraLo 於 12-07-26 發表
未必, 佢揾唔到工, 誣告你就可以留低耐d !
當初佢一話走, 你要即同佢攞手寫辭職信先好當真,
你再簽番話唔 ...
噢,咁而家人都走咗,佢再玩嘢惟有等官判

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

grass_ft 發表於 12-7-26 17:31
係,上到agent度反口話唔賠… 係我哋要炒佢…
唉 ~ 根本佢就係一而再唔keep promise的人

男爵府

唔使惗,即刻搵個另外一個,新工人到之前一日炒佢!做錯嘢話兩句都唔得,仲要留佢?仲成世界!?佢食住你,你都唔會有好日子過
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

grass_ft 發表於 12-7-26 18:19
本來佢想即晚番菲律賓,轉頭agent話佢突然唔想走住… 佢突然覺得只係我有問題佢而家會喺香港搵工…

...
哩啲情況, 應該一早喺你屋企將佢斬立決, 即時做晒文件交收手續, 要佢賠一個月通知俾你, 跟住掃佢出門口, 話知佢, 上到agent度, 根本唔知agent係人定係鬼, 唔知agent立場, 會唔會勸工人留低揾工? 你哩個係海外賓嗎?

別墅

引用:唔使惗,即刻搵個另外一個,新工人到之前一

原帖由 LuckyGirl 於 12-07-26 發表
唔使惗,即刻搵個另外一個,新工人到之前一日炒佢!做錯嘢話兩句都唔得,仲要留佢?仲成世界!?佢食住你, ...
我真心本來覺得佢乖,估唔到一日突然發臉,仲講到我好似巫婆咁,令公主佢好hurt…

別墅

引用:Quote:grass_ft+發表於+12-7-26+18:19+本來

原帖由 DoReMi媽媽 於 12-07-26 發表
哩啲情況, 應該一早喺你屋企將佢斬立決, 即時做晒文件交收手續, 要佢賠一個月通知俾你, 跟住掃佢出門口, 話 ...
係呀海外賓,做咗10個月… 夠本錢玩嘢…

象牙宮

grass_ft 發表於 12-7-26 23:29
係呀海外賓,做咗10個月… 夠本錢玩嘢…
哩啲咁反覆o既人, 你小心佢會玩你嘢, 不過唔駛怕佢的, 因為佢誣告你, 既可屈你錢, 又可用屈你的時間留港去盡情揀工, 佢只係零成本, 唔駛付出.

大宅

同我今日個件菲姐一樣, 行行下自己走左去返屋企先,講都冇講過~
返到去問佢仲要話唔覺有問題, 係我自己同個囡行得慢, 話返我將問題放大, 話我同佢講嘢同我本身性格有問題!

佢已經晤止一次, 今日巳同agent講叫佢幫我揾定人~

別墅

引用:同我今日個件菲姐一樣,+行行下自己走左去返

原帖由 hailey814 於 12-07-26 發表
同我今日個件菲姐一樣, 行行下自己走左去返屋企先,講都冇講過~
返到去問佢仲要話唔覺有問題, 係我自己同個 ...
我同老公呢兩日真係嘔咗十噸血,原來而家佢哋嘅感覺係大哂… 話兩句就會好hurt佢哋… 我工人反面後只不停話我make things complicated... 覺得我always scold her… 完全係我唔好,只係我係咁有問題其他啲媽媽都唔係咁… 佢覺得自己好好人好斯文只係我夾唔到佢… 真係…

別墅

引用:樓主如果吾用工人,要quit左份工仲要返62度

原帖由 leungcnine 於 12-07-26 發表
樓主如果吾用工人,要quit左份工仲要返62度住,之後會吾會後悔先?如果係我,真係揾吾到新工人,就會放nb去 ...
但兩條數都好大花費… 而且我囡未識行番唔番到學都成問題… 我剛好放緊假但只有一個月,跟住呢幾個月唔知點算…

別墅

引用:Quote:grass_ft+發表於+12-7-26+23:29+係呀

原帖由 DoReMi媽媽 於 12-07-26 發表
哩啲咁反覆o既人, 你小心佢會玩你嘢, 不過唔駛怕佢的, 因為佢誣告你, 既可屈你錢, 又可用屈你的時間留港去 ...
希望唔會… 但佢真係咁做嘅話就俾我想像更差了… 直接係壞心腸… 唉!

首頁

尾頁

跳至