論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:做得好!佢都痴痴哋,唔開心就可以掉低你同

原帖由 cforcash 於 12-07-26 發表
做得好!佢都痴痴哋,唔開心就可以掉低你同BB自己走咗去?!仲想屈你比多一個月$,賤到爆!樓主請開名同pos ...
我覺得佢真係會好容易搵到工… 表面完全呃到人… 我到而家仍然好愕然佢突然變面…

別墅

引用:咩都唔理走左去,+你地仲忍得既??+即炒啦,+

原帖由 shoppingbaby 於 12-07-26 發表
咩都唔理走左去, 你地仲忍得既?? 即炒啦, 有無d親戚朋友 or鐘點頂住幫手湊,
冇人幫手,只係剛好我放緊假… 但都煩緊之後點算… 要搵囉… 唔知可以搵咩人湊個囡… 兩歲又唔識行,俾工人寵到成日大叫大喊… 呢個月都唔知改唔改到啲壞習慣…

別墅

引用:根本擺明見你大肚,想搏炒。 你最好暗地裡

原帖由 pandajenny 於 12-07-26 發表
根本擺明見你大肚,想搏炒。
你最好暗地裡搵定個新都得喇。
agent幫佢話佢真係有心搏炒就唔會同我settle到mutual agreement 喎只係人夾人,夾唔到…

別墅

引用:咁唔鬧得,我就狠狠咁鬧佢鑊甘然後先炒佢!!

原帖由 joanie731 於 12-07-26 發表
咁唔鬧得,我就狠狠咁鬧佢鑊甘然後先炒佢!!
真係唔想喺個囡面前開火… 俾小朋友見到我哋鬧得唔開心對佢都唔好,所以就算係工人唔著我都只係講兩句就算… 但最後都係俾佢話我always scold her.... 我真係scold her 佢可能會仲癲…

禁止訪問

回覆:"長篇" [請教]菲姐今日發脾氣走咗去,仲值唔值得留?

男爵府

i guess you kick away your maid la.......can you ask your relatives come and help you or you ask for part time helper will be better.
I don't suggest you get another maid if you can ask relatives or parents to help.

複式洋房

引用:Bernadette+Dxxa+Pxxa+Valencia +++ http:

原帖由 grass_ft 於 12-07-26 發表
Bernadette Dxxa Pxxa Valencia

Thanks!

別墅

引用:我係你就一定鬧爆佢。 話俾個女聽個工人衰

原帖由 pandajenny 於 12-07-27 發表
我係你就一定鬧爆佢。
話俾個女聽個工人衰,做嘢唔好,俾人鬧。教埋個女第日做嘢要盡責,唔係既話,就會俾 ...
真係唔想嚇親個囡,以前細個我見到我媽咪鬧人我都好驚,但見得佢鬧人多我都發覺我就算幾被hurt人哋都覺得我唔係柔弱型,夠硬淨唔緊要… 我唔想囡步我後塵…

好彩係囡生性,呢兩日我俾工人激到喊時佢即刻走埋黎攬住我… 所以我更加唔想令屋企氣氛咁差…

別墅

引用:i+guess+you+kick+away+your+maid+la......

原帖由 COwo 於 12-07-27 發表
i guess you kick away your maid la.......can you ask your relatives come and help you or you ask for ...
就係冇人幫到手… 冇辦法,必要時,惟有quit咗份工… 煩爆…

別墅

唉~我都係大住個肚,大仔1.5yr,公主話要返鄉下,其實係轉工
而家佢做多3個wk先last day,我好驚佢玩野
仲要擔心請唔到新人....係咪請overseas好d呀?

別墅

唉~我都係大住個肚,大仔1.5yr,公主話要返鄉下,其實係轉工
仲要擔心請唔到新人....係咪請overseas好d呀?

別墅

回覆:"長篇" [請教]菲姐今日發脾氣走咗去,仲值唔值得留?

佢洗完衫冇掠就走,我今日自己洗番啲衫,發現啲洗衫袋爛哂唔出聲,迷你掠衫架俾佢扯爛哂… 深色淺色大人bb一機過,底褲同bb紗巾一個袋,要佢入袋嘅bb衫冇入就咁洗…

我平時見bb啲嘢突然殘哂我都有提佢嘅,佢次次都話有小心分開洗… 呢啲就係佢自稱嘅excellent in household chores...

其實我已經冇感覺,一早知道佢有小心洗就唔會咁殘… 只係同自己講眼不見為淨… 對我囡好就揸頸就命… 到頭來原來我令佢咁受傷害…

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

grass_ft 發表於 12-7-27 06:37
希望唔會… 但佢真係咁做嘅話就俾我想像更差了… 直接係壞心腸… 唉!

...
往後o既事, 唔好諗了, 煮到埋嚟就食, 哩個世界冇話唔掂o既, 冇理由俾班PK咁樣嚟蝦, 出糧俾佢仲要睇佢哋面色做人, 哩個係咩世界, 佢哋仲要講到自己懶委屈.

為咗以防萬一, 我覺得你最好將嗰日佢自己走咗去丟低你的哩件事, 詳細筆録記下所有細節, 包括當時天氣, 佢一聲不响丟低你哩個大肚婆同小朋友係令你幾狼狽, 大雨下一個大肚婆拖住個兩歲小朋友周圍揾的士......等, 冇事就冇事, 若然佢將來玩嘢, 你都可以將今日所發生的事, 巨細無遺的講俾個裁判官聽, 睇下到底係邊個不人道, 由個官去判.

別墅

引用:唉~我都係大住個肚,大仔1.5yr,公主話要返鄉

原帖由 Fagu 於 12-07-27 發表
仲要擔 ...
我呢個都係overseas菲姐… ok嘅做到咁上下就想出國,心態係唔憂做,冇他,成個民族都只係想黎搵工搵錢,咁好境唔通要屈就喺個小家庭… 我又唔係住house有幾個工人分工又冇錢個個月俾多啲人工tum佢開心…

我姐姐應該唔係有計劃搏炒,但唔care我份工係事實… 佢哋唔在乎呢份工影響緊我哋香港家庭… 要佢"幫"就要跟佢方式唔可以話佢囉,會好hurt…

我估有好人嘅,但大部份都好易學壞太多同鄉教佢哋保護自己…

我呢個得10個月,已經有毛有翼…

珍珠宮

grass_ft 發表於 12-7-27 06:50
agent幫佢話佢真係有心搏炒就唔會同我settle到mutual agreement 喎只係人夾人,夾唔到…

...
佢只係怕俾人炒嘅 record 影響佢去加拿大啫!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 12-7-27 11:43
為咗以防萬一, 我覺得你最好將嗰日佢自己走咗去丟低你的哩件事, 詳細筆録記下所有細節, 包括當時天氣, 佢一聲不响丟低你哩個大肚婆同小朋友係令你幾狼狽, 大雨下一個大肚婆拖住個兩歲小朋友周圍揾的士......等, 冇事就冇事, 若然佢將來玩嘢, 你都可以將今日所發生的事, 巨細無遺的講俾個裁判官聽, 睇下到底係邊個不人道, 由個官去判.

完全同意
同埋我覺得要 send 埋去領事館, 唔好講係投訴, 只係講事實:唔鍾意可以 resign, 但唔可以咁走咗去!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

超!!坦白講,好明顯你哋衰心軟,你老公一早鬧爆佢,或者重忌你哋三分,你老公重軟言慰愈,乜嘢叫"唔鬧得"??我鬧工人真係同劈友差唔多!

"老公養"呢D難到唔既藉口,你都信!!睇嚟你都要請多幾個賤賓,交多幾皮學費,先知佢哋人面獸心,無句真,佢話自己係好人時,你都唔醒水.

你求神拜佛佢揾到工,如果唔係佢實上勞記攪你,又可屈你炒佢,又可delay係香港,繼續玩繼續揾工...

如果佢重玩嘢,有D咩PM我啦,對付D賤賓,我一定唔手軟

P.S.睇見你就惨,今樣拓低你哋兩母女係街.做成今既局面,你唔好介意,你老公真係窄窄哋.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandraLo 發表於 12-7-27 12:33
完全同意
同埋我覺得要 send 埋去領事館, 唔好講係投訴, 只係講事實:唔鍾意可以 resign, 但唔可以咁走咗 ...
agree send去領事館總好過佢去領事館投訴你scold佢.

象牙宮

grass_ft 發表於 12-7-27 11:49
我呢個都係overseas菲姐… ok嘅做到咁上下就想出國,心態係唔憂做,冇他,成個民族都只係想黎搵工搵錢,咁 ...
哈哈~哈, 住house佢哋唔係咁hou ga咋, 仲要有幾個工人, 佢哋都唔多鈡意, 最好係老細兩公婆返工, 成日出trip唔喺香港, 啲小朋友最好出晒國讀書, 3,5個月先返嚟一次, 間大屋成日得佢一個, 哩啲就係筍工嘞! 哩啲筍工仲要俾多過巿場價佢哋:;pppp:

男爵府

回覆 grass_ft 的帖子

um......有育嬰院或托兒所....better than maid

首頁

尾頁

跳至