自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆:isa_ty 的帖子

禁止訪問

回覆:KarenC 的帖子

男爵府

回覆:我都頂唔順我公司個暑期工了

我公司嗰幾隻咪又係咁,成日都話自己係大學生,應該坐寫字樓,唔駛ot,幾萬蚊個月,16個月人工,唔應該喺度斟茶遞水喎…大佬,你見工之前都知自己係見waiter㗎啦,唔斟茶遞水做咩呀! (仲要英文又唔好)

珍珠宮

侯爵府

醒目開學勳章

我公司個28歲叫做好少少, 有時都會勤力下幫下你手. 但係當佢追緊劇時就辦公時間都放個電話係到煲劇

所以有時d野趕, 我都情願自己做好過叫佢幾百次先踢得佢郁!!

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

RE: 我都頂唔順我公司個暑期工了(更新#127)

上星期,老細 in 多個暑期工,contract 一個月 only,
今次那個 80 後,男,有做開補習,年齡廿到尾。

今天第二天上班,我地 assign 佢返 8am 的,因主力做盤點的同事都係返 8am,
剛剛 9:10am 還未見人,我老細打比佢問佢咩事,
佢話病,返唔到黎,
我老細話「大家出黎做野,如果病就自己主動打電話返黎,而唔係失蹤唔見左影,我地唔知你咩事」
然後佢就話返下午,我唔知佢到底下午返唔返,如果唔返仲好,我一日糧都慳返....

病.....係上午先病的嗎? 下午就好返,無病?
唔好插我係衰人,唔比人病咩....
e 個 case,返第二日工咋,在於老細黎講,甚至只係一個普通同事,諗佢係詐病都好正常嘛?!

究竟有幾多真係有心做野的後生仔?
要唔辛苦,又要人工高,又要職業高尚.....

咪鬼只係怨香港政府幫唔到佢地,上唔到樓,唔好埋怨公司老屎忽尚在,佢地就無升職機會可言,
女仔都可以嫁個有錢佬,但若果男仔都有這樣的工作態度,
盞餓屎老婆瘟臭屋。

男爵府

回覆 mc_pigpig 的帖子

我唔敢講係咪詐病唔返
不過唔返工點都要打個電話返去講聲卦?

我唔知呢輩人係咪真係大部分都係冇責任心
我出嚟做嘢到而家,唔好話病,塞緊車知道自己會遲多過十分鐘返公司,都會先打返去同ADMIN報告

唔好以為人哋係你肚裡面條虫,知你個腦諗乜先得o架

所以話教喎,咁基本都唔識,我呢D唔係做ADMIN嘅都真係留番啖氣暖肚好過!
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

大宅

引用:我公司都係 請左好多個,無一個做到一星期

原帖由 puipui0101 於 12-07-28 發表
我公司都係
請左好多個,無一個做到一星期,對上一個見她做電腦野ok. 做左五日話唔做
我問點解,她話因為返 ...
咁都得?幾歲?5歳?

大宅

引用:我請過一個90後,唔返工,無請假,打極電話

原帖由 worrywong 於 12-07-28 發表
我請過一個90後,唔返工,無請假,打極電話無人聽,失蹤一日後,SEND口訊話去咗遊船河,打唔到比我:badfeel ...
咁有型?

男爵府

畀面勳章

其實唔止D 90後係咁, D賓賓印印都係咁, 不過佢地做掂D野就OK 啦!我會話佢地囉!你咁樣做唔得架, ........咁樣會好D! 以佢地角度, 都係做個SUMMER JOB, 賺DD錢去玩下咁姐!又唔係真係學野, 講真學到幾多野呢?做D影下印, 送下文件, 打下電話咁, 公司請SUMMER JOB未又係貪平, 做埋哂D唔等洗既野?唔通真係訓練香港未來棟樑咩?不喜勿插!

子爵府

依家好多90後..夜晚都會去D酒吧度做拳手嫁, 9點返工 1,2,3點收工, 咁你話佢第2日仲會唔會有精神做好你份工 OR 返學吖?! 宿酒又未醒又點會起到身返工呀~~請着呢D咁勤力既人真係~~~mouth:

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mc_pigpig 發表於 12-7-28 10:44
晌教育界係更加唔出奇....

一個中學英文 panel,講緊係攞緊 pt 3x,成六七萬人工,
有幾多錢人工同係唔係 panel 無關, 係視乎佢教左幾多年書,
同乜乜野職級,
一般中學老師教左十年書都係三四萬蚊架咋

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:我都頂唔順我公司個暑期工了(更新#127)

首頁

尾頁

跳至