時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆:共產主義與宗教(不喜勿入)

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:歸女一個+發表於+12-7-31+09:28+可能

原帖由 我想生三個 於 12-07-31 發表
可能太長,無乜人有心機睇,但其實内容好有意思...
我想講,但太長,相信無乜人有興趣睇,而又怕人地睇完系咁反反反……我唔想俾人提醒……出公仔算……你明我明咪算囉……總之,我極度相信我個仔唔會俾呢啲野洗腦因為我由佢出世開始洗佢腦要乖乖乖到而家咪一樣

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用: +

水晶宮

呀3,你貢辛苦整理呢個post攰唔攰、肚唔肚餓呀?我煮個麵你食吖?

ellawyc    發表於 12-7-31 10:39
ellawyc    發表於 12-7-31 10:39

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我淨係知, 我唔老 like 霸道既黨&宗教mouth:
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

長過多啦A夢大長篇,真係睇唔曬………但我想講,我由幼稚園,小學(仲有寄宿學校)到中學都俾耶和華(洗腦),洗足十幾年……唔見我而家信教?

alicemic  me 2! 我仲勁憎教會!  發表於 12-7-31 13:02
rkk88  totally agree  發表於 12-7-31 12:39
heaheamama  我第一篇可以由頭背到尾的文章係《聖母經》﹑第二篇係《天主經》  發表於 12-7-31 10:36
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

簡單d,你自己當年讀宗教,考試時,有無埋沒你憎恨基督的心,答一d你認為"不符"是實的答案在試卷上?如果你有,你應該明白,埋沒自己個心,小朋友好受嗎?

國民教育,要小朋友答: 進步、無私、團結的執政集團,是事實嗎?我地唔係一直教小朋友唔好講大話,點解又要佢答唔係事實的事呢?洗腦真係好難,你日日叫佢唔好睇電視,佢唔理你,但佢會知,睇得多會唔好,這個是你教他的價值觀。

不喜勿插

heaheamama  「國民教育,要小朋友答: 進步、無私、團結的執政集團」,請問出處?  發表於 12-7-31 10:38

子爵府

引用:Quote:原帖由+歸女一個+於+12-07-31+發表㚷

原帖由 cathy-tse 於 12-07-31 發表
㚷奇實有冇睇曬呀?點頭代表咩先?
點頭……睇到咩宗教咩洗腦咁囉最後結論系“我唔認為國民教育會洗腦,但又認同套教材要修改”咁答o唔ok 呀巨星

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:近日討論得好Hit既議題係國民教育,點解有人

原帖由 我想生三個 於 12-07-31 發表
近日討論得好Hit既議題係國民教育,點解有人對國民教育如此反感,我有一個睇法,就係,佢地完全唔認同共產黨既 ...
三個,我老公都係咁講話其實宗教科都係洗腦。我都同意。但,我哋唔好忘記佢哋宗教科有好多係教道德,一D廣義哋認為係啱既大道理喎(暫且唔理嗰D人哋打你右邊面,俾佢打埋左邊,定調轉⋯呢類得意嘢先)。
中共呢? 嗰D指鹿為馬、俾人打撤退緊就叫十萬x千里長征等等,數不盡既騎哩呀。 唔可以怪大家反應比較激烈⋯當然不排除政黨抽水。學生攪咗遊行,老師咪罷課囉。唔係⋯可以點?

不過,我希望可以搵到個大家都覺得可以既方案,例如將一D大家同意既topic放入常識科,咪鬼要一個獨立科咪得囉。其實而家常識科都有教my country架。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我淨係知, 我唔老 like 霸道既黨&宗教&國家&人
世界無大同, 只要有錢有霸道, 就可以在世界上說話...
講一套做一套...
美麗的國家和中文的國家一樣....

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

E..............

呢個問題我果日同屋企人飲茶都講緊

因為我媽有病, 有親戚比左個靈波車既吊咀佢, 但係另一個親戚個仔(10歲左右), 就係咁話我阿媽, 做乜帶埋D咁既野 我覺得好唔專重人地, 我阿媽係滿天神佛, 乜都信D, 但係佢唔可以迫人地唔可以咁做 我地就話佢係共產主意

珍珠宮

畀面勳章

首頁
12345...14

尾頁

跳至