心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

別墅

引用:一向都聽說公立醫院的服務質素差.但只是聽

原帖由 美亞 於 12-07-31 發表
一向都聽說公立醫院的服務質素差.但只是聽說而已.未有親身體驗.早前家父在將軍澳醫院5B病房共住左12日然後 ...
唉..失望

複式洋房

當年我響KWH和QE都聽過D刻薄既說話。明白醫護工作時間長又辛苦,但你地既冷漠和例行公事,病人同家屬都好難受。

禁止發言

男爵府

好討厭做過又唔認的人, 不知所謂, 無承擔,

明白公院醫護人員好忙, 壓力也大, 但真心希望大家能互諒. 作為病人家屬, 當然希望親人能得到妥善照顧, 所以有時我們會有較多問題想了解清楚. 記得上年我媽媽要到伊利沙伯醫院做化療, 電療, 物療等, 我們算幸運, 遇到大多是有醫德的醫護人員, 他們有的很有耐性跟我們講解, 又會關心病人需要. 坦白講大家互相尊重好緊要, 多說幾句麻煩你, 唔該晒, 人家聽落都舒服些, 見過有些人以為自己是納稅人(好像是他出糧比人咁, 人家也要付出才有收穫的) 便大晒咁, 講野串串貢, 這樣就不好.
之前有個post是講在聯合醫院又係遇到沒醫德的醫護人員, 唉, 看完都覺得好難過, 當事人的姐姐離去前也被罵到哭.

大宅

回覆:將軍澳醫院5B病房的醫護

好失望

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我當年係聯合生bb, d助產士態度差到嘔, 病房醫護都好少少, 不過, 都係令人失望架啦 !

大宅

複式洋房

醫院各處都貼有海報宣傳互相尊重 你信嗎?若家屬是人多勢眾 惡形惡相 那位病人待遇會比較好 若家屬是弱勢社群 那病人更可憐 早五年前因先父母關係不停進出醫院 目睹多少慘況 尤其沒有活動能力的公公婆婆更甚 病已經是無助 窮而病會怎樣 唉…
當然不抹殺尚有好的醫護人員和醫者父母心的醫生 但少矣

禁止發言

別墅

I tired 聯合recently, also not the good experience, d nurse behavior and doctor.... Really no heart fr the work... If I can chose, I dun want o go public hospital again.

禁止發言

瑪瑙宮

美亞 發表於 12-7-31 10:39
一向都聽說公立醫院的服務質素差.但只是聽說而已.未有親身體驗.早前家父在將軍澳醫院5B病房共住左12日然後 ...
唉 !! 我而家每個星期有1日, 去將軍澳醫院做物理治療,咁大家病人就有傾下計, 有個女病人話,
果個X姑娘既物理治療師, 而家成日針對佢,
因佢投訴過X姑娘佢, 咁個X姑娘就又知係佢投訴,
唔知點解X姑娘會知, 個X姑娘就同個病人講,
你投訴我呀 ? 個女病人話唔係投訴,
想問多D, 了解多D, 好喇,
自始個女病人就真係比個X姑娘當透明咁喇,
仲唔比佢練習新既野, 唔多理佢,
我仲聽到其他好多病人話,
X姑娘係4個物理治療師, 最衰既一個,
我都知, 我都係佢負責我既 CASE,
連個物理治療助理都知,
仲有時提醒我地, 話X姑娘今日心情唔好,
叫我地唔好講咁多, 問咁多野,
我眼見好多病人, 都要問呢個物理治療助理,
X姑娘今日心情好唔好, 唔好真係炳到病人CC下,
我都比佢炳過幾次, 係無理取鬧果種,
我又唔敢吋番佢, 因我既 CASE 佢仲係負責緊,

我都想投訴佢或換過另一個物理治療師,,
但唔知可以點, 我真係留意到其他果3個 ,
2男1女, 真係對病人好好多, 仲教人要留意乜,
番屋企可以做D乜野運動, 講真, 將軍澳醫院,
真係好多為係D醫生仔, 冇乜經驗,
但我地住呢區, 有事都係盡量去番呢區既醫院架啦.
可以點呢, 唉 !!

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

禁止發言

複式洋房

美亞 發表於 12-12-4 22:44
醫管局同我講:系收到每一個病人家屬對醫護人員的投訴時.對方的檔案中都會留下此項記錄.將來此醫護的升級.加 ...

首頁

尾頁

跳至