跳至

首頁

尾頁

大宅

Mama1390 發表於 12-9-1 22:46
咁請問有無媽媽諗住俾小朋友重讀K1?

你想俾小朋友重讀k1? 我識好幾個11同12月就重讀, 得一個10月上年已重讀n1, 即今年k1.

大宅

你地開始諗小學未? 我已經聽咗2個簡介會.

複式洋房

回覆:cycream 的帖子

咁你呢?小朋友發展ok嗎?

大宅

回覆 Mama1390 的帖子

佢ok呀, 所以升k2啦.

大宅

回覆 Mama1390 的帖子

My gal is 0810 as well.
She will repeat K1 coming school term. She is fine on most of the things except the attentiveness.

洋房

回覆:kerrielam 的帖子

我囝囝都是0810 ,升k2

複式洋房

My son is also 0810. Studying K2 now.

大宅

cycream 發表於 12-9-3 16:23
你想俾小朋友重讀k1? 我識好幾個11同12月就重讀, 得一個10月上年已重讀n1, 即今年k1. ...
no la

大宅

cycream 發表於 12-9-3 16:25
me2

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cycream 發表於 12-8-13 11:09
我仔都係0810, 升k2. 我仔k1開學, 我擔心佢會跟唔上其他大b, 佢d小肌肉係差d, 如揸筆畫線,用較剪做勞作係 ...

我個女講野方面仲係差D,斷斷續續咁
小肌肉都唔太OK,我女天生左手(同我一樣)
但我聽左人講左手寫字唔靚同一大堆唔應該教佢用左手既廢話
所以細個教左佢用右手食野同揸筆
一直以為冇事,直到個女K1寫字,老師話佢隻手冇力,我先話俾老師知佢天生係左手
老師就話我點解唔一早話佢知,同埋唔駛聽人亂講
佢識好多人左手寫紙都好靚,話左手寫字唔靚嗰D人見識少
之後老師幫我教返佢用左手,話佢左手有力好多
但係因為佢已經學左右手半年,所以而家一揸筆佢就習慣右手揸
成日搞亂晒,而家好後悔亂聽人講野害左個女

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cycream 發表於 12-9-3 16:25

我開始諗喇,但係仲未聽過簡介會
邊到有得聽呀??
我住元朗但阿女屯門讀書
咁學校係咪只會介紹返屯門區既小學架咋?
我見學校好似都冇乜特別關心K2學生升小既問題既
所以而家只係有靠自己

大宅

sheung1126 發表於 12-9-9 07:47
我個女講野方面仲係差D,斷斷續續咁
小肌肉都唔太OK,我女天生左手(同我一樣)
但我聽左人講左手寫字唔靚同 ...

咁其實佢而加係唔係其他野都係用左手? 如果係都係train返佢用左手好d. 我老公都係用左手, 佢d字好靚架. 我細仔(2歲)都係用左手多, 佢食飯同執筆一定用左手, 其他野就兩樣都用, 我地就由佢順其自然. 你囡都係學咗半年啫, 改返左手, 好過你迫佢一世. 而且你自己用左手, 好易教, 好過好多人父母係右手真係教唔到.

大宅

sheung1126 發表於 12-9-9 07:51
我開始諗喇,但係仲未聽過簡介會
邊到有得聽呀??
我住元朗但阿女屯門讀書

簡介會係由小學搞架, 你想讀邊間小學就留意下間小學有無簡介會, 有就去報名聽. 你去教國王國學校情報果邊會有d資料有關簡介會同d報名時間.

大宅

有人俾已經俾小朋友學琴? 或者其他樂器? 我自己未俾, 怕佢手指唔夠力, 又怕佢無心機練.

大宅

回覆:cycream 的帖子

我阿仔返學上堂不專心,試下學琴,但佢不可坐定定,最後試左一堂,第二堂唔學Lu 。
報政府小學要跟住址,除非報直資or 私校

大宅

回覆:sheung1126 的帖子

中學係跟小學個校網,非住址,所以揀小學會好小心,阿仔kg 之前有D 選小學的talk 由校長講述,我k1 時都有去聽,還有參觀小學,我有跟埋去

公爵府

cycream 發表於 12-9-10 10:23
咁其實佢而加係唔係其他野都係用左手? 如果係都係train返佢用左手好d. 我老公都係用左手, 佢d字好靚架. 我 ...

而家淨係教返佢寫字用左手,因為佢右手寫字冇力
但係食野仍然用右手,因為用慣左見佢都冇咩問題
費事要佢轉來轉佢咁辛苦

公爵府

cycream 發表於 12-9-10 10:28
簡介會係由小學搞架, 你想讀邊間小學就留意下間小學有無簡介會, 有就去報名聽. 你去教國王國學校情報果邊 ...

咁我得閒過教育王國睇下先,唔該晒

公爵府

cycream 發表於 12-9-10 12:23
有人俾已經俾小朋友學琴? 或者其他樂器? 我自己未俾, 怕佢手指唔夠力, 又怕佢無心機練. ...

我本來想俾個女學小提琴或鋼琴
但係我見D班多數都係5歲以上
屋企人都叫我遲D先
其實我怕佢咁細個未識音符嗰D唔知學唔學到
2來又驚佢三分鐘熱度,我家姐個女細個都話學
點知學左一排又冇興趣,最終我家姐要迫佢先肯學

公爵府

kerrielam 發表於 12-9-10 16:12
中學係跟小學個校網,非住址,所以揀小學會好小心,阿仔kg 之前有D 選小學的talk 由校長講述,我k1 時都有 ...

如果中學要跟小學,而小學又要跟住址,即係我住元朗就一定要報返元朗啦
唔知我住元朗西可唔可以報元朗東既小學呢??

首頁

尾頁

跳至