2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好!我本來係1月媽媽,剛book左開刀日期係31/12/2012, 變左12月媽媽呢!多多指教!請問12月媽媽有無開facebook group?

唔知大家會唔會諗住幫12月bb遲一年入學呢?
eg 人地兩歲幾入pn, 您會俾bb三歲幾先入pn; 或者就算遲一年,都會插K1?

男爵府

引用:大家好!我本來係1月媽媽,剛book左開刀日

原帖由 angelsnowy 於 12-07-31 發表
大家好!我本來係1月媽媽,剛book左開刀日期係31/12/2012, 變左12月媽媽呢!多多指教!請問12月媽媽有無開f ...
要等他長大啲睇他情況先會決家到囉!你第二胎?

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

諗住2歲幾讀書啦, 因爲問過幾個同事和朋友, 佢地都有12月b, 話如果遲一年先讀, 咁嗰一年係屋企做乜好呢, 揾人湊又辛苦, 小朋友又唔可以困住佢係屋企, 你日日自己教or 帶佢去公園, 你都死啦
所以不如早d 讀, 但要父母抱住個心態就係跟得上就最好, 跟唔到都唔好怨個b, 因爲2歲幾同3歲幾既小朋友發育爭好遠, 如果成績追唔到, 就俾佢repeat多一年幼稚園

珍珠宮

好媽媽勳章

到時睇情況, 但我估除非家姐仔可以幫到, 否則遲1年做大b好過. 家姐2010年b已好大競爭, 基本上細b好難爭到nursery學位, 龍年出生率肯定超高, 都無謂同人爭崩頭.

其實都唔係3歲幾先入pn, 就算當你足晒2歲後8/9月開學先入pn, 都係2歲8/9個月之嘛, 9/10月做大b就話有d尷尬啫, 12月b同1月b係差1個月之嘛....

大宅

我諗住遲一年先入學, 就算想早入學都無用啦, 都唔知爭唔爭到學位呀

男爵府

開心吸收勳章

我個b都係十二月出世~~
我同c6都會俾佢做大b
唔想阿b第時咩都要同人爭咁大壓力

大宅

回覆:12月b學業問題

我都諗住遲一年俾佢做大b,而家好多幼稚園10月b都唔收,何況係12月,無謂到時咁辛苦揾學校!

別墅

我都諗住俾佢做大B...因為事實上應該唔夠足月B爭位!今年真係好多龍BB呀!

男爵府

畀面勳章

好似話k1一定要足2歲8個月才可以入讀啊~

男爵府

好媽媽勳章

2年都會try如果第一年就ok入到好既k/ pn 就讀, 不用再考,如果考不到好既,就留係屋企+上下playgroup先, 第2 年再考過。 
[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

別墅

我都打算比我個B遲一年讀, 免得太多競爭:;pppp::;pppp:

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我唔洗諗, 一定係遲一年做大b架喇!
因為我呢邊先讀一年幼稚園, 唔足歲唔收!
Pre-school 好似又唔一定要讀, 係睇家長本身咁...
我諗都要睇下阿B本身點啦, 到佢開始好無聊發洩唔到精力時,
或者2歲幾就俾佢去返學...同其他小朋友玩, 學下點同人相處

男爵府

好媽媽勳章

我諗住2年都試下,睇佢運氣,偏向俾佢做大B, 太多龍B了.....仲有d雙非呢!!
PN 就讀家姐現在讀緊lee 間,夠2歲就讀得,唔洗煩!
K1有學校收就轉校,無就直升等派位!!

大宅

Blackypurin: 我大女都係2010年呢^^

我都打算遲一年入學,免得咁大競爭,家姐嗰間只收大仔呢。或者都會早一年interview試下其他,唔得就讀住一年playgroup先~

大宅

同埋我諗住做大b好似容易成績好,有自信啲。萬一成績唔好, 咁細個就要repeat, 我怕佢睇住同學仔個個升班,自己要repeat會影響心理呢。

男爵府

其實依家年年出生率都高,細仔係無著數,但我仔間學校都收好多細仔,我又覺得未必一定係學習比人低嘅,我會比個細啱年份就照in學校,有校收咪讀囉!如果真係讀唔掂先repeat一年囉!玩得playgourp不如入學,點都學習得多啲,因為多同學仔比他跟住學,而且仲反而無噤貴添喎!再唔係就情願讀一年無噤好嘅幼稚園,搏到入學先再預第2年做大仔轉校
N1只學自理多,反而要睇小朋友係咪真係需要先決定

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆 pomuimui 的帖子

我都唔覺得細B差D, 但2歲人仔太細了, 有D學校早一年11月已開始INTERVIEW, 到時你個B分分鐘行都未識行, 但人哋D大B大成年已經識講嘢, 所以基本上除非你個B係天才OR有D關係, 唔係邊有得同人爭... 有D學校都收細B但始終係難爭D囉.

如無咩做可能上多D PLAYGROUP囉...

別墅

我自己本身都係教幼稚園,所以都知道做大仔既好處,我個B會係今年12月出世,而且我都會選擇俾自己個仔足3歲先入PN下學期...
講真入左學...佢就有成廿幾年捱(如果有幸讀埋大學)
所以唔係迫不得而,都想佢享受下咩都唔駛做,剩係食既生活

男爵府

引用:回覆+pomuimui+的帖子 我都唔覺得細B差D,+

原帖由 blackypurin 於 12-07-31 發表

我都唔覺得細B差D, 但2歲人仔太細了, 有D學校早一年11月已開始INTERVIEW, 到時你個B ...
睇你選咩學校囉!我大仔7月,interveiw時根本無睬過老師,他係金豬年,都好多出生率,但他學校我反而學校係收啲比較靜嘅小朋友,所以pass掛!而且第二胎,有個大嘅由細跟到大,希望他學野會比較快,所以根本唔需要噤快做決定,要睇他到時能力!噤快覺得他唔得咪即係睇小自己個少朋友??

珍珠宮

好媽媽勳章

我唔知豬年有幾多人生但呢幾年應該係愈來愈多, 舉個例d朋友早兩三年入維多利亞都唔係太難, 但去年有哥哥讀都唔收番, 所以我覺得而家競爭係大咗好多因07,08打後多咗人生bb .

唔係話睇少自己小朋友而係太細真係control唔到, 我覺得我女都唔差但佢係怕醜唔睬人都無計, 但而家大少少又好好多, 所以差幾個月真係差好遠.

咁當然凡事都有例外, 都認識d細b有好多offer, 而讀所謂的名校又唔一定最好, 但做家長少不免都希望俾好d仔女, 自己都無謂間間都考唔到咁有挫敗感

首頁

尾頁

跳至