家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

CF上黎檢查咗, 話9成9 漏雪種, 所以唔凍, 大部分喉入晒牆, 如果要測試邊到漏好大工程, CF check 咗街外喉連接散熱部分話無漏, 如果入牆喉漏, 要check 要整好難, 又花錢.

佢建議加雪種, 睇吓崖得幾耐, 如果半年唔到又漏晒, 就到時再算 !!

因為我唔識 (C nine 一個), 我唔知入牆喉漏嘅機會有幾大 ??

佢建議work 唔work ?

伯爵府

畀面勳章

回覆:kwansara 的帖子

你部冷氣用左幾耐,我之前都試過,CF話好多時分體式冷氣漏雪種唔係因為喉管破損,而係安裝時接駁位接駁不良由接駁位輕微滲漏,幾年就會漏晒,所以我覺得可以一試先加雪種,如果真係此情況都可用上幾年,如果換部新機都唔擔保會冇此情況。

大宅

其實我部機只用了一年, 但大廈大維修, 無辦法證實會唔會係大維令部機漏雪種 !
CF check 咗街外喉連接散熱部分話無漏.

我其實都覺得屋內喉管如已入牆好小機會破損....

我擔心加雪種後好快又漏晒, 到時又點呢

侯爵府

畀面勳章

我唔好彩,兩部分體入咗雪種都係用得1季

複式洋房

好難搵的, 如果冷氣舊不妨考慮裝過

侯爵府

畀面勳章

我岩岩左 check右 check ,waste 左 千多蚊,and time ,裝個部好過 !上網買,慳好多 !

別墅

畀面勳章

我屋企三部九歲古董美的o岩o岩今朝入過晒d 雪種.立即涼晒.
分體機走雪種多數都係因為d 銅口接口位唔係完全密封, 久而久之就會愈來愈唔夠.

我都建議你可以加雪種試試. 加雪種價錢極度海鮮價, 建議上網格左價先. 正如你個 CF 講, 如果用一季又走晒, 就可能真係要 check 下究竟係部機有問題, 喉有問題定接駁位問題...

分體機最痛苦o既, 就係如果真係 D喉係入牆o既而又真係有問題, 要換就真係超大工程...

別墅

畀面勳章

講多樣, 如果叫 CF 上來入雪種, 記得唔好同佢講太多「如果唔得就搵你同我換過部」之類的說話...

你話我小人之心又好陰謀論都好...如果我係個 CF, 個客仔咁同我講, 我一定會黑心, 特登唔收緊粒螺c...等你涼幾日立即又漏鬼晒d 雪種 (毒氣黎架!)然後幫襯我裝過部...

首頁

尾頁

跳至