爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教各位男士, 你們有能夠講心事既男性朋友嗎?

你們有能夠講心事既男性朋友嗎?

還是男士與男士是很難說心事的呢? 反而對女性朋友會容易傾訴呢?
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"
該用戶已被刪除

Re: 請教各位男士, 你們有能夠講心事既男性朋友嗎?

水晶宮

[size=small]講心事都係同返男人講好
今夕吾軀歸故土  他朝君體也相同

複式洋房

未婚時, 同男友可傾心事, 婚後同老婆啦, 話晒處境接近d

大宅

你們真幸運, 有能夠講心事的對像,
做你們的老婆更幸運, 老公願意向她傾訴心事.

大宅

我同男人吹水多,我可以傾心事既係我以前女朋友 —— 即係我而家老婆!

不過講真我呢份人冇乜心事,我老婆話我知,我次次飲大左就會同佢爆祕密,不過講親都係同一樣野。
該用戶已被刪除

複式洋房

男士們,你o地咁好選擇同老婆傾心事,咁你o地想佢做一個聆聽者 / 俾意見你o地 ? (因為有爸爸好似話覺得同女人講唔明佢想點)

我未婚,但想學習將來做一個好太太

大宅

唔洗sorry ^^

佢唔覺得可以/唔能夠/唔想 向我傾心事, 佢話自已冇男性好朋友, 但就覺得同女性朋友好傾d(唔係講心事), 所以, 我至想這個topic 問下大家會否都好似我老公咁

>> 如果做老婆
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

民房

有,反而除左老婆d姊妹,冇乜女性朋友喎

複式洋房

sumdetectivebaba 寫道:

欣賞你問呢條問題!

同老婆傾心事,其實有時可能只係想佢做一個聆聽者, 但亦有時想佢俾意見. 所以, 我寧願老婆先聽我講完, 再問我 "咁你係咪需要我俾意見, 定係只係想同我呻吓?"

多謝你欣賞我,有 d 唔好意思 tim

因為女人同女人之間好少會講「咁你係咪需要我俾意見, 定係只係想同我呻吓?」,我覺得都幾 weird,不過試過用呢個方法聆聽男朋友呻工作上的不快,好奏效呀 !

有不少講兩性關係o既書話男人係目標導向,傾向尋找 solution,同女人係過程導向,傾向在談話/相處過程中抒發感受就 ok,我覺得男人對外要頂天立地,都會好希望有人聆聽佢o既感受,而男人多要面,唯一肯揭露自己脆弱一面的都係老婆喇

所以我要學習做個他的聆聽者

謝謝 sumdetectivebaba 的分享 ~
該用戶已被刪除

大宅

好同意sum兄既講法,其實無論同邊個傾心事,好多時唔需要佢俾意見, 只係聽我呻吓。

同老婆傾心事,其實有時可能只係想佢做一個聆聽者, 但亦有時想佢俾意見. 所以, 我寧願老婆先聽我講完, 再問我 "咁你係咪需要我俾意見, 定係只係想同我呻吓?"

大宅

vk1101,
我覺得你男友幾幸福,最低限度你會尋找岩佢既溝通方法。

講起同老婆傾心事,我就比較幸福,我老婆永遠咁支持我,又唔會煩我。(講真,我最怕被人煩。我諗好多男人都一樣。)

互相信任係溝通既一個非常重要既元素。而信任係需要一點一滴建立。

vk1101 寫道:
[quote]

欣賞你問呢條問題!

多謝你欣賞我,有 d 唔好意思 tim

因為女人同女人之間好少會講「咁你係咪需要我俾意見, 定係只係想同我呻吓?」,我覺得都幾 weird,不過試過用呢個方法聆聽男朋友呻工作上的不快,好奏效呀 !

有不少講兩性關係o既書話男人係目標導向,傾向尋找 solution,同女人係過程導向,傾向在談話/相處過程中抒發感受就 ok,我覺得男人對外要頂天立地,都會好希望有人聆聽佢o既感受,而男人多要面,唯一肯揭露自己脆弱一面的都係老婆喇

所以我要學習做個他的聆聽者

謝謝 sumdetectivebaba 的分享 ~ [/quote]

複式洋房

junkone 爸爸,

謝謝 ~

溝通是雙方的,只有一方努力不可能成功,也許我在大學讀的科目與語言溝通有關,更加會特別注重。

「愛在心裏口難開」是很多人的惡習,把不快收收埋埋更是很多人不知不覺每天在做的事,其實不論多難開口,只要肯講,雙方感情一定更好,對嗎 ?

看了你囝囝的相簿,你的囝囝好可愛啊,多 d update 俾我地睇oY ~
該用戶已被刪除

民房

當然有啦,由細玩到大嗰種

民房

當然有啦,由細玩到大嗰種

首頁

尾頁

跳至