美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 想開時裝店一問

馬可,
"想請你已前間舖大唔大架"
--唔大.
"有冇搵人裝修呀,大約幾錢呀 "
--我爸爸做裝修,只要仟零蚊就ok晒"
我之前係屯門做.
你間鋪咁亂,唔得架.....d客唔會行入黎睇架!
你責緊咁多貨係鋪,唔掂架....咁啦!唔係當季衫一係pack番屋企,一係大清貨走左去,我會prefer你大清貨走左去,因為,係好賣就走左啦!唔好諗仲要賣乜價錢喇!批發價多少少就走啦!攞番本先,有本就去入d靓貨,再戰江湖.

複式洋房

你們好犀利啊

子爵府

希望你唔好介意,,,因我講野可能真係未必太啱聽啊,,,
我自己做緊細商場,但眼見真係好多人膽粗粗未捱夠半年就要執包服,,,,,,
若打算做新商場,你要預算兩按金,一上期,,一個月佣,兼而家好多新場係一間地產獨家,無數傾,,,,差响每月係租金5%(每月交),管理費係一尺$10(建築面積計算)....呢個係最近新場做法.....
去香工入要好小心,,,有平有貴,今季佢地好多轉晒入韓仔tee,批價由$85至$95,佢地好多都肯批三件,但我真係覺得去香工入貨唔係咁好做,,,,太貴,亦太多人渾水摸魚(深水埗貨)....
你要諗諗,,,一件tee返嚟90蚊,咁你打算賣幾錢呢?有冇得賺先?你賣得貴係咪有人買先??,一日賣到幾多件先夠維到皮先?
我真係好想講句,其實而家個境真想唔係想像中咁好咋,,,,
嚟個事實,銅鑼灣新場red mall.....即開即死啦,重要免租一個月,頭三個月只交三成租,但聖誕後一路有人執嘞,,,呢個場在行內做左好多宣傳一樣死.....三思三思,.,,

民房

Hi Belle_ma,

其實因為我間舖太細,100呎都唔夠,D架我又唔識得點放至好,有時見人舖仔細細都整得好靚,但想搵人設計又驚好貴,
我頂間舖做嗰陣,麥裝修都冇,只係整咗牆紙,地毯,泠氣....
都差不多二萬.
其實我月下貨已經唔多,只係我入咗太多貨,D貨又去得慢,
所以就亂上加亂......
我而家最想係有人教我點整正間舖..... :-(

民房

~QQ~,

我間舖喺大角咀區,只有幾十呎,賣嘅大多數係日本衫,
客人年齡大約二十幾至四十度...我賣嘅係女裝....
但我而家想加D歐洲衫,因日本衫多數one size....
大size人好難著.

大宅

你間店.可不可以照出來..SEND比我睇下呀..
內外都照一下...還有放貨位..
[email protected]
唔介意..我幫你睇下
因為睇唔到就好難講

伯爵府

馬可,
我都系住大角咀,方便的話請PM我地址啦.我會去幫親下.仲請問你取衫系吾系香工取定系左敦呢?系吾系開系麗X商場呢?我都有落去行過,不過D衫都几貴,以前我細過時個場好旺.我家姐有個朋友都系度開舖.

洋房

Dear QQ,

oh, QQ, 你的經驗真的好rich!!!I really have to thanks you! You teach me a lot!!
you are right, I should not quit the job, but I want to be a part-time sales for gaining experience ar!!
你說SALES的薪金可以教我, 我都想知, 我都知有commission 會好d,但不知應該點set個commission同底薪....
你要看看別人的店怎裝修呀,,,要放多貨,別給客人覺得很亂的感覺, 可以說多這嗎?
是的,我都好喜歡賣3的:)
我聽人講賣3的profit都是一萬多一個月,是真的嗎?
thanks for your sharing ar!

Dear RebeccaChan,
you are right, they are really inch, they don't want to tell me the wholesales prices as I don't have name-card..
Even they give me the "so-call" wholesales prices afterward, that is quite expensive lei!! $99 for a very bad quality clothes.

Dear Bella_ma,
我指做part time唔係做一兩日,是一星期做一兩天,因為我有正職的,未sure我handle到我唔會開住:) 但唔知咁得唔得呢.
then people said profit is 10K per month, is that really true?
有冇做生意命喇!好抽象呢..
仲有,你唔好太倚賴個part-time...em..我都worry,how to prevent that ar??

Dear Cameo,
would I know the charge such as electricity, managment fee, etc should charge how much per month?
去香工入太貴, then will you go there for your goods?
As the shop you mentioned in "red mall" how much is the rent per month? thanks for sharing also :)

Dear 馬可,
你d3係邊入的? Profit 點呀!! :) yes, PM me the address, then I go to see see ar, if possible :p

子爵府

馬可,,,
其實你真係多d行細商場只會有多d諗頭點去整好間舖啊,,,
老實講,我有兩間都有好細,兩間都係實用面積得50尺,細有細整嘛,賣得貴野唔好放得貨太迫,賣平野又相對唔好太靚,裝修o既野一樣平有平整,舖頭又唔係屋企,d料要cheap得嘞,我間舖買料1000蚊攪掂,望落去靚咪得囉,唔洗用靚料,無客人會用手摸,只用眼望嘛,,,hahahaha
reginetsui,
商場舖中央冷氣,,我每月冷氣費唔過100蚊,電按係你打電話去中電or香港電燈,俾個舖頭地址會報到俾你,我50尺舖就under$1500,商業登記睇你係咪真係需要啦,我賣的衫唔貴,兼我fd就在我隔離舖,visa同eps佢都幫我收,咁我唔洗用card機我就當然唔申請商業登記啦...ahah...
去香工入貨唔係太多要卡片,我淨係記得入口大街第一間會問,佢真係講明要卡片先批,但事實係你求其俾張佢咪又係批俾你,,嘥氣的,,,,hahha
其實你有打算賣邊一類未呢???買乜都好視乎你個地點,啱客之餘都要諗埋你個場有冇同類舖?(太多人做都無謂叉隻腳埋去,除非你有信心比人做得好),賣tee(韓tee?local tee?),妹妹仔平衫?定好paint的???
不過一個忠告一定要記住啊,若真係有打算第時以香工貨為主打,咁真係必需定期都要走轉深水埗,因為真係唔少渾水摸魚,另外深水埗係會copy貨,香工貨一俾深水埗批發copy左個款咁好難賣,因為香工貨批得貴,深水埗平好多,,,,,,所謂深水埗貨就最常見in & out!!!!

洋房

Dear Cameo,
oh, if I don't use credit-card 機 then I don't need商業登記?去香工入貨唔係太多要卡片?咁你點買貨的, 就咁話批發價幾多,可能我個樣細路,個個都問我間鋪係邊..求其俾張佢咪又係批俾你,真的? WA
mature lady的,for可以casual wear的ol,thanks for your advice, I will定期都要走轉深水埗,因為香工貨批得貴,會唔會賣耐會平d?所謂深水埗貨就最常見in & out!!!what's that mean??

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

reginetsui,
如果,你租鋪地方係大型場,例如:信和,新鴻基.....就一定要有商業登記證.
另外,我有一次向我相熟鋪頭買緊衫時,突然,有一班政府(唔記得乜部門)入黎,要老闆娘出示商業登記證,咁老闆娘又冇帶番黎,咁個政府職員就mark 低左d資料,仲留下張類似通告俾老闆娘要佢fax番俾有關部門,所以,你自己諗諗啦!咁老闆娘都話開咁耐都未試過.

子爵府

咁你係打算租咩場???細商場真係唔一定需要有商業登記的啊~只少我自己一直都無了.....呢一點我諗你好需要清楚你租的商場有冇人做開~
我去開香工都唔係間間問我拎卡片,某d舖要卡片其實最主要都係要知你舖址,因為佢地會幫某d客封場,所以要知你舖址,但我平時去開都無.......其實你去批發都會問問佢點批呀,最少批幾多等等,,,佢都會答你,當然有時兩手空空時佢地反而估你係咪去零售.....有時我都一樣有人問我係咪批,佢有禮貌問我咪禮貌答囉,有乜所謂......若真係要以卡片認身份,我都唔知佢以咩準則去知張卡片真定假了.....
我意思香工渾水摸魚係,,...香工某d舖o既貨根本係深水埗貨,淨計批價比較,咁係可以貴左唔止一倍o架,所以真係就算去香工,都要大約知深水埗批緊乜.....而深水埗d貨其實真係平好多,20蚊都有件普通tee(出面零售約$50-80),我指的in & out係一間賣深水埗貨的街舖,佢地賣的都係深水埗貨了!
賣香工貨有好有唔好,質料款色好d,但貨價貴,有死貨好傷,而且相對"擇"貨錢貴好多,深水埗係平,貨錢少得多,去得快,但相對又好易同d"散平貨"的舖頭撞到正,例如in & out~

民房

Morning ~QQ~,

唔該晒你先!!
不過都要下星期至有時間比到你....

民房

morning chrischeung,

我係喺佐敦囉貨.
你家姐個朋友做咗幾耐同間舖叫咩名呀?
個場做得耐嘅都係做熟客多,你都知個場好少
街外客,所以新舖好難做..
眼見舊年年尾同今年年頭都收咗幾間..
不過一雞c一雞鳴,好快又有新人上場.

民房

Dear cameo,

我有去旺中睇過,但見佢地將D貨掛到密嘛嘛密質質咁,
我又唔想...何況我間舖重細過佢地 :-(
我有D客都頂唔順,有個買咗個大形蝦蟆吉蒂紅白藍
比我裝貨,有個就問我幾時整過D架,話請假嚟幫我手"汁"
貨,你話幾攪笑 :mrgreen:

大宅

reginetsui
哈哈,你太高古左我D英文啦..我英文水皮哈哈哈
不過我努力進修中..我一見英文就頭暈啦哈哈哈
其實你有無MSN丫...~~"留言來來回回似中講唔晒
又或者我們來EMAIL都OK
你OK唔OK呀
說真的PT唔會學到好多野,不過點都會對你有D幫助.
你會睇到PT同全職人工唔同,所以IF 公司係算私佣全職的SALES一定會搶PT SALES的客,因為好多PT都係算時薪
至於盈利~~當然要看你的做法
一間店最重要係個SALES,SALES唔好,服務唔好
你係個客點會幫你買野,如果個SALES係好TALK既.
甘明明唔想買的客,都會好願幫你買..
最重要..就要睇..看店的人說話方法LO
你比你的EMAIL給我....或加我MSN丫..

洋房

Honeybb, thanks for your advice ar! I will consider this point seriously!
honeyBB 寫道:
reginetsui,
如果,你租鋪地方係大型場,例如:信和,新鴻基.....就一定要有商業登記證.
另外,我有一次向我相熟鋪頭買緊衫時,突然,有一班政府(唔記得乜部門)入黎,要老闆娘出示商業登記證,咁老闆娘又冇帶番黎,咁個政府職員就mark 低左d資料,仲留下張類似通告俾老闆娘要佢fax番俾有關部門,所以,你自己諗諗啦!咁老闆娘都話開咁耐都未試過.

洋房

Thanks cameo,
某d舖要卡片其實最主要都係要知你舖址,因為佢地會幫某d客封場, what is 封場ah?

in & out, where is it, in TST?

你知道gordan邊度有得攞貨? 是什麼質素的?

cameo 寫道:
咁你係打算租咩場???細商場真係唔一定需要有商業登記的啊~只少我自己一直都無了.....呢一點我諗你好需要清楚你租的商場有冇人做開~
我去開香工都唔係間間問我拎卡片,某d舖要卡片其實最主要都係要知你舖址,因為佢地會幫某d客封場,所以要知你舖址,但我平時去開都無.......其實你去批發都會問問佢點批呀,最少批幾多等等,,,佢都會答你,當然有時兩手空空時佢地反而估你係咪去零售.....有時我都一樣有人問我係咪批,佢有禮貌問我咪禮貌答囉,有乜所謂......若真係要以卡片認身份,我都唔知佢以咩準則去知張卡片真定假了.....
我意思香工渾水摸魚係,,...香工某d舖o既貨根本係深水埗貨,淨計批價比較,咁係可以貴左唔止一倍o架,所以真係就算去香工,都要大約知深水埗批緊乜.....而深水埗d貨其實真係平好多,20蚊都有件普通tee(出面零售約$50-80),我指的in & out係一間賣深水埗貨的街舖,佢地賣的都係深水埗貨了!
賣香工貨有好有唔好,質料款色好d,但貨價貴,有死貨好傷,而且相對"擇"貨錢貴好多,深水埗係平,貨錢少得多,去得快,但相對又好易同d"散平貨"的舖頭撞到正,例如in & out~

洋房

Thanks QQ,

我pm左我e-mail比你了 :)

伯爵府

馬可,
我家姐個同學系近住尾個几間,用個F做比喻底系頭咁佢系F尾. 咁你賣的衫都系日本時裝囉.我有個舊同事佢老婆系夏門開舖都系話系左敦取貨返去賣.不過就吾知真定假.咁你間舖系邊呀,我之前都有去過近住面包舖個間同地產舖next

首頁

尾頁

跳至