自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

致群組朋友,
DBC 已進入倒數階段,好多朋友問可以做啲乜去支持DBC同大班,我現提議幾個方案;
... 1) 齊齊簽名撐DBC:請download 簽名表 http://tinyurl.com/9muey32,呼籲身邊朋友家人簽名及在8月17日前用以下之方法遞交到DBC

大家可郵遞,傳真或電郵到:
a) 郵遞地址:香港數碼港三期302室 或
b) 傳真號碼:(852) 2297 1966 或
c) 電郵地址:[email protected]
請一人一名 (請用真名,請不要作敝及留下聯絡方法因為肯定會有有心人挑戰簽名真實性)
2) 招募義工:我們計劃作全港性街頭簽名活動,目標係在一日內收集5萬個簽名,詳情日內公報
3) 登公開信撐DBC:在一兩份報紙登公開廣告,我們正在找贊助人,詳情日內公報
所有行動是由網民自行發動,希望集合小市民團結力量齊撐起DBC、撐言論自由、撐還聲於民!
請提供意見。謝謝

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120805/16576822

EDIDI  請去LIKE 同投票支持大班。 DBC facebook 主頁: http://www.facebook.com/DBCHK  發表於 12-8-6 11:16

大宅

回覆:支持dbc 數碼電台-齊齊簽名撐DBC

大宅

呢個電台咁重唐味,邊有生存機會吖…

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好唔捨得, 我日日聽快活人架
不過好似無得救咁, 唯有睇下大班可唔可以執左呢間自己再開, 自己揸哂FIT唔駛俾人跣

kawai120  true  發表於 12-10-17 22:35
chamomile    發表於 12-10-17 15:02

大宅

象牙宮

其實我喜歡聽快活人,但我呢區到而家都未收到,靠上網聽好唔方便.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:kitkit218 的帖子

大班咁威

禁止訪問

大宅

回覆 goo_littlebb 的帖子

執咗仲俾佢開台?等CY落台先講啦。

大宅

DBC facebook 主頁: http://www.facebook.com/DBCHK快去投票支持DBC 繼續做下去。 記得LIKE埋個page。寫鼓勵說話給大班。
聽眾心聲, 當中有位呀伯令我好感動。大家都好想DBC有得做, 希望大班努力, 無懼打壓, 一定要撐住。 (節錄自4/8 周末飲冰室 電話環節)

我日日用部數碼收音機聽, 真係好正。大家齊心, DBC一定可以留低。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

支持

子爵府

畀面勳章

支持

大宅

個大陸股東"黃楚標"明明玩野。

信報 2012年8月1日
政治打壓就是政治打壓 (節錄)
反對聲音 徹底消滅

黃楚標又指我游說他注資時,指數碼電台可如商台一樣賺大錢,每年賺兩億;那肯定是天方夜譚。商台在全盛時期才可賺億多元,數碼電台現時卻是處於投資期,預計可於首兩年內收支平衡,未來應可開始獲得盈利。

誠然,對於公司未來的發展和營運方向,股東可能有不同的看法和取向,但在商言商,如果黃楚標不滿意我的管理和營運方向,大可買入我們的股權,然後按照自己的意願經營,又或者把股權賣給我們,由我們自負盈虧,繼續經營

如果不願意出售股權和注資,也可以用發行新股的方式集資,當然代價是自己的股權會被攤薄。但黃楚標上述三種方式都不願意接受,令公司根本無法營運下去,意欲為何、目的何在,實在耐人尋味,相信只有黃楚標自己才知道;但實際的原因,相信公眾可以自行判斷。

因此,他說寧願股份被攤薄也拒絕注資,根本並非真話,只會誤導公眾,轉移視線而已;如果黃楚標說的是真話,我們願意立即購入他的股份。事實上,不少支持數碼電台的大眾市民都樂意捐輸,集腋成裘,爭取DBC繼續成為獨立自主、民主開放、言論自由的平台

2004年我在商台被封咪,一個啟播以來一直是最受歡迎和最賺錢的節目(每年廣告收入據悉最高時超逾一億元)也要壽終正寢,商台表面冠冕堂皇的理由,就是指我「棄甲曳兵」。

今天DBC的部分股東拒絕注資,亦以不賺錢和所謂「經營不善」為借口,可謂異曲同工,同是掩蓋真正的政治目的,就是要打壓言論自由,把反對政府的聲音徹底消滅。眼睛雪亮的廣大市民,一定要看清事楚事物的本質,不要受到似是而非的論調誤導。
鄭經翰
原文: http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5379239&extra=&page=1

大宅

大家等左八年, 終於等到, 點知大班開咪兩個月, 就俾人玩, 呢個係香港咩?!
我撑大班!

禁止訪問

大宅

holw01 發表於 12-8-6 12:15
好難的,講到未都係錢的問題

申請牌照時承諾講好投資幾多, 跟計劃書做, DBC一直跟足, 聽眾又直線上升, 點會突然唔做, 明顯有人"做"佢啦。 好多聽眾留言, 支持APPS收費, 年費, 落小廣告甚至捐款支持大班, 只係等大班宣佈。就算可能做多一個月就停, 今時今日仲有人買數碼收音機支持大班, 簽名支持佢。 大家都係想留多個電台在香港, 尤其係基層好支持大班。

大班細訴DBC股東風波因由:

禁止訪問

大宅

十卜

首頁

尾頁

跳至