論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位, 工人姐姐13/9/10來港工作, 是否要早十四日(31/8)俾佢走?
新工人應該九月中才到, 是否可以叫姐姐做到12/9?
各位可否給些意見? 謝謝!

複式洋房

請看姐姐PASSTPORT入境處的VISA
E.G 姐姐WORKING VISA 係7/8/2012, 即係7/8/2012佢就要離開香港
有D EMPLOYER會提早14日比姐姐走,係當比姐姐放返14日大假,咁就唔哂比姐姐大假錢

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

睇番visa就知工人完約日, 工人需要做到個日, 除非工人要放大假早走, 或僱主要佢早走, 所以最好同工人傾下會好d, 有預算嘛...

而工人係完約日後, 仲有14天可以留係香港, 所以緊記買open ticket...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

回覆:PUIMIYAKO 的帖子

點解唔洗俾大假錢?

大宅

不是,
入境處嘅通知書寫得好清楚,
終止合約後工人可繼續留港 14 天,
如逗留超過 14 天即屬違法
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

謝謝各位!

之前本來同工人姐姐傾好, 俾佢早十四日走(佢個visa 至到13/9/12),
但星期一佢同我講, 佢未找到工作, 佢可以做到12/9/12(我估佢唔找工住, 因為等緊政府會否批準外傭加薪至$4000)!

我問過兩間gent, 一間就話姐姐做到邊日, 就計糧計到o個日, 唔好俾佢早走十四日當大假錢, 因為驚到時姐姐話我無補十四日錢佢, 佢唔肯走!

另一間就話有兩個做法: 1. 就係俾工人早十四日走, 當係大假錢! 2. 就係俾姐姐做到12/9, 之後再補十四日大假錢!

本來諗住佢做到31/8, 但是佢又想做到12/9, 所以而家都要同佢再傾!

珍珠宮

halloween128 發表於 12-8-7 21:27
謝謝各位!
另一間就話有兩個做法: 1. 就係俾工人早十四日走, 當係大假錢! 2. 就係俾姐姐做到12/9, 之後再補十四日大假錢!
冇錯係兩個做法都得, 但要工人肯先至係, 唔係僱主單方面可以决定!
如當最後14日係放假, 要 make sure 有 insurance coverage, 因工人嗰14日重係你僱員!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

回覆 2heiBBmama 的帖子

NONO
如果工人係TERMINATE先至有14日可留港
如果工人完約就係VISA完果日就要走
@@

大宅

SandraLo 發表於 12-8-7 22:06
冇錯係兩個做法都得, 但要工人肯先至係, 唔係僱主單方面可以决定!
如當最後14日係放假, 要 make sure 有 i ...

謝謝你! 你唔講真係唔知! 連agent都無提過!
因為insurance 8/9到期(之前工人出左visa後, 話8/9/10到港, 但是佢未湊夠錢俾agent費, 最後拖到13/9/10先來到)! 咁我要續左insurance先, 最多新工人o黎再轉名!

珍珠宮

halloween128 發表於 12-8-7 23:01
謝謝你! 你唔講真係唔知! 連agent都係提過!
因為insurance 8/9到期(之前工人出左visa後, 話8/9/10到港, ...

記得唔好太信 agent !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

PUIMIYAKO 發表於 12-8-7 22:53
回覆 2heiBBmama 的帖子

NONO

冇錯呀, 完約工人合約/visa到期日就要走, 冇14日呢樣野架.

大宅

我一直都以為完約就算visa到期, 都仲可以留港14日,
原來係唔得, 係度又識多樣野! 謝謝各位!

大宅

SandraLo 發表於 12-8-8 10:03
記得唔好太信 agent !

你講得o岩! 以前就係太信agent,
個工人有問題, agent就叫我炒左佢,
點知轉頭又俾個工人找僱主,
好彩最後都無人請佢, 最後要返印尼!

首頁

尾頁

跳至