懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為阿媽唔會整(因有病),雖然99識,但傳統上,係咪女家都應預備薑醋呢?我諗僅使唔使自己去八珍訂好... 請指教!

別墅

回覆:薑醋應該女家整,男家整,定係冇分?

男家,個孫跟男家姓,傳統係男家整:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

99話男家整。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我媽話係男家煲架,因我62,99都唔係度,所以我亞媽兒幫我煲

伯爵府

BK Milk勳章

傳統上係男家準備,不過依家都無咩所謂,我呀媽派就自己煲算啦,99想派嘅就自己攪掂,各顧各啦。。

子爵府

我奶奶有幫我煲,但要問我老公收返$囉所以後來都係我媽煲

eeyorepigpig  唔係呀嘛...收錢?!!  發表於 12-8-8 12:43
Lalaboy  你99有無搞錯,咁都做得出!  發表於 12-8-7 23:30

子爵府

男家整,女家整,我自己又整。費事拎黎拎去咁煩

大宅

我奶奶話自己吾識煲,上年我ma幫我的時候已經好唔滿意,佢話我夠吾識啦但最後都幫我,今年又有,佢地二個都無話幫我:;pppp:

大宅

引用:+本帖最後由+rabbitboyboy+於+12-8-7+22:42

原帖由 rabbitboyboy 於 12-08-07 發表

我奶奶有幫我煲,但要問我老公收返$囉所以後來都 ...
Haaa?!?

公爵府

引用:我奶奶有幫我煲,但要問我老公收返$囉所

原帖由 rabbitboyboy 於 12-08-07 發表

我奶奶有幫我煲,但要問我老公收返$囉所以後來都 ...
上胎我99都係甘,,但可惜我媽唔識煲,,今胎又sure會問我老公坽番錢

大宅

自己整99話12朝要比上來探d親友食,所以叫我整我而家唔多想郁,所以決定唔整啦

別墅

回覆:joey1126 的帖子

我同你一樣,又係上年煲完,今年又要煲!
但今年呀媽唔會煲,要99煲晒唔知會唔會唔係咁好姐...

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

為滿足兩家人,老爺整嗰d 派男家同老公同事,而我屋企人係我屋企煲派女家,我自己食同自己公司同事,同有親戚朋友上我屋企時食!

大宅

我99話唔識整,但我叫我媽唔好理佢,只係整番派俾女家既親戚同埋for我食就算,結果99真係冇整,而我亦唔俾99食我媽整果d。結果,阿女滿月之後,99高調話整,但都冇俾過我食,佢整黎亦唔係派俾男家親戚,而係俾佢自己d朋友。

別墅

引用:自己整99話12朝要比上來探d親友食,所以叫

原帖由 Jerryann 於 12-08-07 發表
自己整99話12朝要比上來探d親友食,所以叫我整我而家唔多想郁,所以決定唔整啦

...
下?自己整?你大僅肚架wor?煲薑醋好多工夫架... 逼不得已嘅話,試下揾下八珍或者同珍啦,我都諗僅好唔好揾人煲...

別墅

引用:我99話唔識整,但我叫我媽唔好理佢,只係整

原帖由 dargon_mother 於 12-08-07 發表
我99話唔識整,但我叫我媽唔好理佢,只係整番派俾女家既親戚同埋for我食就算,結果99真係冇整,而我亦唔俾9 ...
我就係驚好似咁,如果淨係99一個整嘅話,我唔好意思攞黎派我女家d親友同我d同事... 唔知佢介唔介意嘛...

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

好似傳統係男家整,男家派,吾關女家事.當然,為左個女好,阿媽會整比自己個女食.識吾識吾系藉口,我都見過D整得好難食噶薑醋

大宅

引用:Quote:原帖由+dargon_mother+於+12-08-07+

原帖由 Bewithufoever 於 12-08-07 發表
我就係驚好似咁,如果淨係99一個整嘅話,我唔好意思攞黎派我女家d親友同我d同事... 唔知佢介唔介意嘛...

...
我99對佢d朋友仲好過對男家親戚(如佢99、佢c6即我62既兄弟姐妹),其實冇乜幾多個有我99咁堅!

大宅

我99 主動話男家有男家煲,女家有女家煲!!各自各就唔使麻煩!!

侯爵府

傳統係男家整
但我情況係因為我住近我媽咪, 所以由媽咪黎我屋企幫我煲
而我99就負責煲俾佢要派既親戚朋友
我屋企果D就我自己食同埋分俾黎探BB既親友
至於拎返公司果D諗住買現成, 直接送去公司

首頁

尾頁

跳至