婦女醫護

跳至

首頁
12345...20

尾頁

男爵府

醫唔好...醫唔好...醫唔好...醫唔好...醫左3年都唔好陰道炎/念珠菌, 仲間中有尿道炎...
救命呀!!!
其間中醫, 西醫, 健康食品都試過晒....><
生活習慣, 個人清潔都改左...但都係醫唔好><

一係就腫痛/損痛, 有時好似比紙世'畀'咁, 一係就痕到想死><
月經前後都必發...影響正常生活...影響個人情緒...><
月經又會延長><... 仲發現卵巢多襄... 仲想生bb, 點算好呀???

而家d西醫生都好冷莫><冇咩醫德.. 中醫又個個講d野都唔同...
有冇人有相似經驗可以教下我點做呀??? ><.. 有冇人可以幫下我呀???

大宅

回覆:kittymi 的帖子

有無試邊塞藥?之前有jm介紹只確膚宁幾有效,60蚊一粒!

男爵府

回覆 陸嘉妍 的帖子

試過, 唔得><

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

最近睇到有jm話"西柚核精華"(grapefruit seed)有用, 即時上網search, 原來佢對真菌(念珠菌在內)好有用, 呢度有條關於" 西柚核精華"(grapefruit seed)的作用, 你參考下
http://www.nutritionno1.com/article/archive/food/y2k-food/html/y2k-food49.html
http://www.ziondaily.com/2.0/web/health_10a/view.php?id=9554

之後我就再check下香港邊度有得買, 搵到一間可網上買, 即刻買來試下, 超work, 塞藥呢d治標唔治本, 不如keep住食下d草本健康食品好過~

但唔好pm我, 自己上網search下邊度有得買, 我只見到有兩個大牌子都係美國制造, 自己比較下, 我自己就揀左一粒有250g的西柚核精華果隻~

另外提提你, 尿道炎:紅梅 陰道炎:西柚籽, 唔好撈亂~

請大家緊記:西柚核精華只是supplement,而不是藥物,它只是扶助作用,並不是可以醫治,若你病情嚴重,還需先看醫生,好了才吃西柚核精華幫你抵抗及預防病發!

叮噹小孩  grapefruit seed / grapefruit seed extract 是否一樣嗎  發表於 12-9-26 13:44

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:醫唔好既陰道炎/念珠菌>

我都煩惱緊

拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

大宅

回覆:好美味~芝士煙肉包

之前睇私家睇3次都唔好!睇政府醫院睇好左

禁止發言

複式洋房

引用:我之前同你一樣受念珠菌困擾,一年發尿道炎

原帖由 py_yeung 於 12-08-10 發表
我之前同你一樣受念珠菌困擾,一年發尿道炎好多次,中西醫都攪唔掂,食西藥食到身體好弱,中醫又治唔到念珠 ...
可否pm埋比我呢?Thanks in advance!

py_yeung  pm 咗  發表於 12-8-14 22:08

伯爵府

回覆:醫唔好既陰道炎/念珠菌><

你係咪有用護墊既習慣?

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

男爵府

回覆:kittymi 的帖子

要戒甜、海鮮

子爵府

我有排又係好易發,飲益力多就幫到我,唔知有無根據,都係人教我,平平地咪買黎試下囉

大宅

戒吃魚生,早d訓會有幫助

大宅

回覆:kyobi 的帖子

我都有用護墊習慣架,係夜晚沖宗涼同放假留在家先唔用咋。

洋房

我之前都睇左3次私家,last 果次医生叫我買一隻叫妥善ge 塞藥片, 一盒6粒,好左!! 維持2个月左右,呢幾日番發,即刻去左買sis 介紹ge 確膚寧,一盒一粒果隻, 尋晚塞左,睇下效果係咪ok 先!!!

叮噹小孩  你有冇好返呀  發表於 12-9-24 23:00
叮噹小孩  天藥,  發表於 12-9-24 22:58

男爵府

陪月勳章

卵巢多襄, 我有幾個朋友都係, 但都生左BB了.
你有無用下女性潔膚液洗下, 我用開Lactacyd 綠色花,
洗完乾爽D, 無咁易痕, 同發炎, 你可以試下,
粉紅花就唔好試喇, 我覺得呢款太乾.
唔好著緊身褲

複式洋房

我建議你搵個醫生CHECK下O個隻係乜野細菌, 有可能是D菌殺唔清引至佢不停復發, 如果驗到乜菌就能馬上對症下藥, 仲有, 要停用護墊!

至於睇醫生方面, 我都有少少覺得呢D病有時連醫生都束手無策, 佢地可以做的, 就係幫你驗菌, 再比藥你食, 如果你睇開O個個你覺得好冷漠, 我可以建議你我睇開O個一個, 佢比較有心機對病人的!

希望幫到你~
http://www.goodoctor.com.hk/dr_detail.php?id=10058

Ipta  早幾年幫襯過,但感覺手勢和效果一般。  發表於 13-1-16 21:40

大宅

BK Milk勳章

我都醫咗2年,到最尾好番,要留意以下幾點:
1.勿用護墊
2.勿用女性潔膚液
3.勿用灌洗器
4.勿穿牛仔褲及T-back
5.要同C6一齊醫,不論有冇用condom
6.戒甜
7.驗糖尿
8.換全新棉質底底
9.治療期切妄行埋,不論有冇用condom
10.塞藥要等M完,先開始療程
希望幫到妳,祝早日康服

LamLam16    發表於 15-5-20 16:14
Yeungtay  我直情用紙底褲  發表於 14-9-2 15:44
Miranda_Ho    發表於 13-5-8 19:53

大宅

wilsonlsl 發表於 12-8-13 14:01
我都醫咗2年,到最尾好番,要留意以下幾點:
1.勿用護墊
2.勿用女性潔膚液

我醫生都係gum教我.

另外, 重有2個 main point 跟大家分享一下, 一定要做得到先會"斷尾", 否則好難"斷尾", 我當年新婚唔識野, 困擾了成年, 就係:

- 行埋之後一定要立即(係立即) "沖涼", 我知有D人唔會立即沖, 甚至唔沖. 我以前夏天會立即沖, 但冬天怕冷, 沒有"沖", 只是用紙巾(Temxx )抹,以為好足夠, 原來此問題是主因, 我以前以為是天氣影響皮膚之問題, 後來才知是自已之日常生活習慣出問題.

- 如果冬天怕涷, 唔想沖, 醫生教我一定一定要用"濕紙巾"第一時間抹乾淨, 一定要用濕紙巾抹, 不要只用普通"乾紙巾". 但其實最好都係沖涼, 唔沖上半身都要沖下體, 唔好懶. 如果唔係, 塞幾多藥都唔會斷尾.

- 最後我跟足髷生吩咐去做, 跟住就不藥而癒, 十多年都無再翻發. 如果你們有壞習慣就一定要改呵

456  唔沖洗點瞓?最多唔做!  發表於 14-9-27 20:30
Miranda_Ho  Agree.   發表於 13-5-8 19:55

侯爵府

2018復活節勳章

[b]唉...見到樓主所發的題,身同感受.
[color=Black]我一年前...都同樓主一樣,我比念珠菌已...困擾了前後兩三年....喇.都唔記得係兩三定三四年喇只記我....,經常要睇婦科.又係經前後會無啦啦...發..痕餐死....排卯期又無啦啦痕到不得了.....好地地無事,一同男友行埋完,第二日一定痕.....次次都忍唔住要去睇婦科,睇得多...嫌貴,自己仲識得走去配..葯塞.每次一發就買葯塞.但都係治標無治到本,經常發日日發時時發.....都轉睇過幾位婦科都係一樣話我發炎有念珠菌,真係超無奈.
最離奇係...後來就算我無行埋,單身左一段時間都仍舊係發炎....就算係正常婦檢,仍然會驗到話我有少少念珠...又無情情幫我塞粒葯.不過,單身果段時間係發少左,但唔係完全無囉.
試過曾經一度以為係前度成日去沙沙滾令我成日發炎,我仲走去政府驗吓自己係咪有性病.好彩證實唔係咋.
後來件事不了了之.我連葯都無再塞.又無理佢.有時痕到忍唔到就去睇婦科.忍到就唔理佢.佢痕幾日就無事.但有時又無故發炎...真係好頭痕無晒辦法.

直到年幾前,我去睇中醫,醫皮膚,無意間醫好埋呢個病.
因為,醫皮膚時,醫生起初覺得我可能係體質差引致皮膚病,...但佢唔肯定,唔知我差到咩野地步.後來睇耐左.我講左好夕過去嘅唔妥比佢知,佢就好肯定我係體質好差,底子好差.所以咁多唔妥.而念珠菌亦係其中一員.
簡單講,西醫咪會叫免疫力莖,中醫咪叫陽氣不足囉.
後來我一邊醫皮膚,一邊調理番身體,果然...開始發少左,痕少左....後來無晒事,好似正常人一樣.

不過,都係經過好長時間食葯戒口....調理架.

所以,奉勸根主先去做晒一般必須要婦檢,確定無問題,再搵中醫把脈..睇吓會唔會係好似我咁係底子誘發嘅問題啦.
攪好左....仲可以生個肥B...TIM

首頁
12345...20

尾頁

跳至