婦女醫護

跳至

首頁
23456...20

尾頁

禁止訪問

大宅

各位 jm, 我都困擾咗2年. 最近半年無再發作.

你們提出的方法我全部都試過, 大部份係無效.

對我來說, 最有效是以下的, 你們可以參考吓.

唔好著繄身褲.

同伴侶行埋後, 一定要用水清洗下體. 如厠後也盡量清洗, 要保持清潔同乾爽. 我而家每日最少洗四次下身.

我c6, 之前有汗癬 (只係少少, 唔係好嚴重), 好多年也未醫好, 因為懶, 唔用醫生開的藥洗澡. 我發現係佢令我念珠菌一直反覆返發的主要原因. 半年前強迫佢用番醫生開的藥洗澡, 之後就無發作. 而家一直仲keep住用嚟沖涼. 一星期一次. 你們自己或伴侶有沒有身體其他部位受真菌感染 ? 汗癬, 汗斑, 香港腳, 主婦手都係的.

另外, 要多做運動.

希望幫到大家.

別墅

1. 飲多D水,去多d廁所
2. 唔好忍尿
3. 戒甜
4. 著多d裙
5. under要用手洗同埋比太陽晒下
6. 唔好用護墊
7. 著棉質既under
8. 可以既話帶多條under出街換

珍珠宮

回覆 kittymi 的帖子

我一星期6日, 45mins 以上 per day, 第1個月都會好似發發地, 但之後都冇發 (touchwood)我一直有睇中醫調理 (m後補身)

珍珠宮

記住唔好過份節食,做運動+飲食足夠均衡都好重要.

男爵府

試下去藥房買"尿道X靈" , 記得加胃藥食, 4日為一個療程. 食左D 尿尿會橙色...正常的.
再用Lactacyd女性衛生潔膚液洗下個陰道都有幫助, 但要搏持之以恆!

男爵府

回覆 ts07an 的帖子

主婦手,我同老公都有咁點算

男爵府

回覆 tiktikmama 的帖子

45mins,好難喔

男爵府

回覆:醫唔好既陰道炎/念珠菌><

戎甜work for me

男爵府

陪月勳章

我醫生話, 愛愛後, 一定要去一次小便, 將D菌沖出黎先,
就算愛愛之後沖涼, 都唔得.

男爵府

回覆 ladypanpan 的帖子

有做呀,不過都係咗!其實有2個月冇行埋,都係發

男爵府

回覆 tochest 的帖子

都有戒,冇用!

侯爵府

2018復活節勳章

係喎,唔記得問你有無試過種菌呀?睇吓到底係咩野事先,再決定睇中定西醫呀嘛?!!!

男爵府

回覆 plumtree 的帖子

當然試過種菌, 不過D菌成日都唔同, 食完抗生素, 塞完藥....會好一陣, 藥效過左又係一樣發

侯爵府

2018復活節勳章

吓?有咩可能D菌次次都唔同,成日都唔同架?咁奇????
喂...咁..你應該捉埋男友一齊驗,可能係交叉感染都未定.我唔知你係咪好多男友,如果係就要小心喇.唔好怪我直接,我無冒犯之意.
如果你只係得一個伴侶,咁你又無理佢,一味以為自己出事自己醫,...醫好左,又番發,或者你早前唔知係你傳左比佢,定佢傳左比你,總之一個有就係是旦一方都會有機會受感染係帶菌者,要兩個一齊去驗吓,一齊醫至係治本嘅辦法呀.念珠菌,敵虫男人都會有架.
攪清楚對方無,然後知自己到底係咩菌再搵婦科醫,唔難攪掂架.
最緊要暫時唔好行埋....醫番好...就咩都掂晒啦.
到時再搵個中醫調理番身子,加強抵抗力.咁就無咁易再發.
當然你要注意個人衛生啦.
加油呀.

侯爵府

2018復活節勳章

坦白講,幾年前我都有類似你嘅經歷,當時睇婦科都睇到窮,個個月都去幫襯.後來自己為慳錢自己拎D葯塞去配葯黎塞.坦白講,都唔係真係好WORK架.好快又發過.只係心理上好DD咋.止唔到痕.成日都發炎.我以為自已有性病TIM呀當時.友人又告戒我...唔好成日塞果D葯,始終西葯仲係咩殺菌...葯,用得多...怕會易有副作用生癌之類云云,嚇到我死...呀.真係唸起都一額汗呀.
所以,浪主
所以,樓主你還是快快搵出病因和菌種,對正下葯,然後調理好身子才是上策.唔係日日發常常發,一味睇西醫塞葯真係唔係辦法.而且塞得多,都會無晒效.我就係咁喇.
希望你早日有報告,早日醫番好啦.到時記得話我知喎.

男爵府

多謝關心!我冇好多男友,只得一個老公,我地2個月冇行埋啦,都冇好過

我話種菌係以前種,都係念珠菌,大腸桿菌等。

不過我唔諗住再睇西醫啦,西醫來來去去都係抗生素同塞藥,好幾日又翻發,仲攪到身體弱晒。

所以我諗住睇番中醫,如果大家知道有好中醫啱我,請介紹一下,感謝!

最好是香港/九龍的,謝謝!

侯爵府

2018復活節勳章

喂,但係你一定要帶你老公去睇埋,驗吓佢有無被傳染到,一齊醫至得喎.唔係,你醫好左又會被傳染番,即係蹝氣.
呢D係好普通嘅病,但就真係好煩.一黎開就死都唔走....好易發.....番.

侯爵府

2018復活節勳章

e....唸唸吓,你話大腸干菌都有過,咁你要留意吓...去完大便清潔嘅手勢喎.向後.唔好向前喎.以前婦檢醫生都係咁教.唔係好易將D...A嘅菌帶上陰道架.

男爵府

我之前有問過醫生,佢話老公搽藥膏就得。不過最大問題係我,我未醫好咩都唔洗講,都話2個月都行埋,我都係又痕又痛,冇好過
我睇左咁多醫生,好多習慣都有改左架啦,好似小便要向後未,行埋前後都有沖涼,行埋後要去小便…等等…
都係咁@@

首頁
23456...20

尾頁

跳至